Capacitatea Rusiei de a bruia dronele încetineşte avansul ucrainean

0
Publicat:

Armata lui Vladimir Putin are un avantaj major în războiul electronic, susține purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Inhat.

Sistemul de război electronic de bază Borisoglebsk-2 Foto Mil.ru via wikimedia.org
Sistemul de război electronic de bază Borisoglebsk-2 Foto Mil.ru via wikimedia.org

Contraofensiva ucraineană se confruntă parţial cu dificultăţi din cauza capacităţii Rusiei de a bruia dronele, potrivit oficialilor militari. Oleksandr Tarnavski, comandantul forţelor ucrainene din sud, a declarat că ruşilor li se provoacă pierderi grele, dar este clar că progresul este lent, relatează CNN.

Unul dintre motive, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Inhat, este că Rusia are un avantaj major în războiul electronic. 

 „Din păcate, ocupanţii ne-au luat-o cu mult înainte în această privinţă. Nu trebuie să dobori o dronă cu rachete antiaeriene sau tunuri antiaeriene. Poţi pur şi simplu să o forţezi să aterizeze, să o interceptezi cu ajutorul războiului electronic“, a declarat el la televiziunea ucraineană.

„Rusia are astăzi sisteme puternice care interferează cu activitatea forţelor noastre de apărare. Are destule astfel de sisteme. Ucraina a făcut progrese în războiul electronic, dar am început târziu, ar fi trebuit să dezvoltăm [acest domeniu] mai devreme“, a adăugat Inhat.

În termeni concreți, războiul electronic al Moscovei a împiedicat dronele Kievului să comunice în mod corespunzător și a distrus precizia armatei ucrainene. Asta a făcut ca rușii să nu fie anihilați atunci când, după ce au depășit unda de șoc inițială, trupele ucrainene au ripostat puternic susținute de blocul occidental, potrivit Insider.

În februarie 2021, Kievul controla mii de drone; până în vara lui 2022, potrivit analiștilor de la RUSI, 90% dintre acestea au fost lovite sau distruse. Este ușor de văzut consecințele acestui lucru: fără drone, focul ucrainean a devenit din ce în ce mai imprecis, câștigând timp pentru trupele rusești.

Nu este o coincidență faptul că, înainte de 24 februarie, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) - care monitoriza consolidarea militară a Moscovei - a observat desfășurarea unui număr mare de sisteme de război electronic în estul Ucrainei și în jurul Donbassului controlat de Rusia.

Ce sisteme folosește Rusia

Bruiajul electronic în formula avansată e realizat de complexul tip RB- 301B „Borisoglebsk-2”, creat pentru obținere de intelligence radio și pentru bruiaj pe undele de înaltă frecvență și ultra înaltă frecvență, utilizate la nivel terestru și aeroportat. Ele au fost amplasate în Districtul Militar de sud al Federației Ruse și au fost identificate încă din 2015 în Lugansk, potrivit EVZ.

La fel și stația automată de bruiaj R-934UM a fost identificată lângă Lugansk în 2015, alături de sistemul de comandă F-330KMA.

Printre uneltele detectate și apoi folosite de Rusia în Ucraina se numără sistemele TORN și SB-636 Svet-KU, capabile să detecteze unitățile ucrainene prin urmărirea semnalelor radio ale acestora, RB-341V Leer-3, care combină dronele Orlan-10 și bruiajele radio R-934B Sinitsa și Zhitel R-330Zh, care au sarcina de a bloca legăturile prin satelit.

 Aleksandr Kurbatov, de la apărarea teritorială a oraşului Dnipro, a declarat luni că unităţile ucrainene lucrează din greu pentru a avansa într-o zonă cunoscută sub numele de Vremivski Ledge.

Moscova trimite noi unităţi de „militari foarte calificaţi“

 El a spus că forţele ruseşti aduc noi unităţi de „militari foarte calificaţi“ care folosesc acoperirea întunericului şi coridoarele atent proiectate prin câmpurile minate pentru a ataca poziţiile ucrainene.

 Valerii Șershen, un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din sud, a recunoscut că progresul a fost lent, spunând că „unităţile de atac au avut succes parţial şi au avansat în teritoriul inamic de la 350 de metri până la 1,4 km pătrați“.

 Statul major al armatei ucrainene a declarat că operaţiunile ofensive au continuat în direcţia Melitopol şi Berdiansk, iar unităţile îşi consolidează poziţiile.

 Rusia a efectuat 58 de lovituri aeriene în ultima zi - mai mult decât media recentă, a precizat statul major. Unele au avut loc în apropierea oraşului Kupyansk din Harkov, care a fost eliberat de ucraineni în septembrie anul trecut şi care a fost o ţintă a atacurilor ruseşti. Dar oficialii ucraineni spun că ruşii sunt ţinuţi la est de râul Oskil.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleskii Reznikov, a recunoscut că contraofensiva Kievului este în întârziere, dar a insistat că „nu este îngrijorat”, deoarece aceasta decurge conform planului, adăugând că este o „concepție greșită că fiecare contraofensivă trebuie să fie rapidă”, potrivit CNN.

Reznikov a enumerat câteva motive pentru care contraofensiva ar putea fi mai lentă decât s-a anticipat, inclusiv muniția, proiectilele de artilerie și sistemele de artilerie.

„Este o chestiune de apărare antiaeriană. Este o chestiune care ține și de faptul că avem o linie foarte lungă a câmpului de luptă. Și avem împotriva noastră foarte mulți inamici. Deci este război, nu este un joc pe calculator”, a declarat ministrul apărării într-un interviu acordat CNN în weekend la Kiev.

Oficialul a precizat că „generalii noștri, comandanții noștri, văd situația reală de pe câmpul de luptă. Și, din nou, trebuie să repet, principala valoare pentru noi este viața soldaților noștri”.

„Trebuie să ne folosim soldații, geniștii, deminatorii foarte încet și pregătind coridoarele pentru adevărata mișcare ofensivă”, a declarat Reznikov, adăugând că această activitate în diferite locuri îi va deruta pe ruși cu privire la direcția principală pe care o va lua Ucraina.​

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite