Oficial al CE, după ce Polonia a anunţat că refuză noile livrări de vaccinuri anti-COVID: Nu are niciun „motiv coerent” pentru a invoca forţa majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pfizer a refuzat să comenteze dacă intenţionează să iniţieze acţiuni în justiţieFOTO Profimedia
Pfizer a refuzat să comenteze dacă intenţionează să iniţieze acţiuni în justiţieFOTO Profimedia

Polonia nu are niciun „motiv coerent” pentru a invoca forţa majoră în contractul existent şi să refuze noile livrări de vaccinuri anti-COVID de la Pfizer, a declarat un oficial al Comisiei Europene.

În aprilie, ministrul polonez al Sănătăţii Adam Niedzielski a declarat că Varşovia a informat Comisia Europeană şi Pfizer că nu va mai primi sau plăti pentru vaccinuri COVID-19 în baza contractului de furnizare co-negociat de UE, adăugând că acest lucru ar declanşa un conflict juridic, conform Reuters.

Polonia a invocat clauza de forţă majoră din contractul cu Pfizer în urma războiului din Ucraina, care a înregistrat un aflux de aproximativ 3 milioane de refugiaţi ucraineni în ţară.

„Nu există niciun motiv coerent pentru a invoca forţa majoră”, a spus oficialul Comisiei Europene, păstrandu-si anonimatul din cauza sensibilităţii problemei.

„Războiul din Ucraina nu a făcut nimic pentru a schimba nevoile de vaccinare ale Poloniei” a mai spus el adaugand că are nevoie de acele doze „pentru a vaccina refugiaţii”. 

Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

În aprilie, un purtător de cuvânt al executivului UE a declarat că statele membre au obligaţii contractuale, dar Bruxelles-ul încearcă să faciliteze o „soluţie pragmatică”.

Pfizer a refuzat să comenteze dacă intenţionează să iniţieze acţiuni în justiţie, dar un purtător de cuvânt a spus: „Fiind conştienţi de nevoile locale, căutăm să oferim soluţii pragmatice cererilor ori de câte ori este posibil”. 

„În cazul Pfizer, lucrăm cu două firme de avocatură din Belgia”, a declarat luni pentru Reuters Wojciech Andrusiewicz, purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al Sănătăţii, dar a declarat că o dispută juridică nu a început oficial. 

"Din păcate, încă nu putem vedea solidaritate din partea Comisiei Europene. Pe de altă parte, alte patru ţări UE sunt interesate de negocieri pentru flexibilizarea contractelor şi vor începe discuţiile în curând", a adăugat Andrusiewicz, fără a detalia. 

El a spus că discuţii similare cu Moderna (MRNA.O), care furnizează şi ţărilor UE vaccinuri împotriva COVID-19, au fost „foarte bune”. 

Moderna nu a comentat până acum această problemă.

UE a semnat trei contracte cu Pfizer / BioNTech pentru furnizarea vaccinului anti-COVID-19, dar şi două contracte cu Moderna. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite