O bancă din Spania, implicată într-un scandal de spălare de bani pentru crima organizată din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO macedoniaonline.eu
FOTO macedoniaonline.eu

O mică bancă spaniolă, Banco de Madrid, a solicitat protecţia statului acordată falimentarilor. Clienţii bănci au început să-şi retragă fondurile după ce un raport al guvernului american de săptămâna trecută a acuzat banca-mamă, care se află în Andorra, că a spălat bani pentru grupările de crimă organizată din Rusia şi China, dar şi pentru oficiali guvernamentali din Venezuela.

Banco de Madrid a solicitat să fie catalogată drept falimentară pentru a opri clienţii să-şi retragă fondurile. Clienţii Banco de Madrid au început să-şi lichideze depozitele după ce americanii au acuzat compania-mamă, Banca Privada d'Andorra (BPA), că spală bani. Banca din Andorra a fost etichetată drept „o problemă importantă în ceea ce priveşte spălarea de bani“ în raportul biroului privind infracţiunile financiare ale Departamentului de Trezorerie al SUA, notează „New York Times“.

BPA este una dintre cele cinci bănci ale Andorrei, o ţară mică dintre Franţa şi Spania care a beneficiat de pe urma afacerilor bancare. BPA, controlată de o singură familie, deţine aproape 1,8 miliarde de euro în bunuri şi are operaţiuni în Spania, Luxemburg, Elveţia şi Uruguay.

Autorităţile andorrene au preluat controlul asupra BPA săptămâna trecută, imediat după raportul Trezoreriei americane. Acuzaţiile din raport au ameninţat nu doar stabilitatea sectorului financiar din Andorra, dar chiar însăşi reputaţia ţării, care a fost îndepărtată în 2009 de pe o listă a „paradisurilor financiare necooperante“, listă întocmită de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Vineri, Joan Pau Miquel Prats, directorul executiv al BPA a fost arestat de autorităţile andorrene.

Preluarea BPA a Banco de Madrid, din 2011, a reprezentant prima bancă andorrană cu licenţă bancară spaniolă. Luni, Banco de Madrid a anunţat că a depus actele de faliment, pentru a fi protejată de creditori, deoarece clienţii au început să-şi retragă fondurile imediat după anunţul privind investigaţia spălării de bani. Autorităţile andorrene au stabilit tot luni o limită privind retragerile de bani, la 2.500 de euro pe cont.

Raportul americanilor arată că BPA a intrat în sistemul financiar al SUA prin conturi corespondente din patru bănci americane. Din 2009 până în 2014, BPA a procesat sute de milioane de dolari prin conturile americane, se arată în raportul Trezoreriei.

Printre cei numiţi în raport se află Andrei Petrov, care a fost acuzat că a mituit oficiali din Spania din partea bandelor de crimă organizată din Rusia, dar şi Gao Ping, un om de afaceri chinez care a fost conectat cu alt caz de mită ce implica companii fantomă din China.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite