O altă navă a Flotei ruse a Mării Negre a căzut victimă dronelor maritime ucrainene „SeaBaby”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene au efectuat un atac de succes cu drone de suprafață autohtone asupra unei mici nave purtătoare de rachete, corveta Samum din clasa Bora, aparținând Flotei ruse a Mării Negre, a relatat presa ucraineană.

Rusia are doar două corvete Samum din clasa Bora FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia are doar două corvete Samum din clasa Bora FOTO SHUTTERSTOCK

Lovitura a avut loc pe 14 septembrie și a produs avarii aeroglisorului, potrivit unor surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), citate de Ukrainska Pravda.

Forțele ucrainene au folosit drone de suprafață de fabricație proprie numite „SeaBaby” pentru a lovi nava de război de mici dimensiuni pe când intra în Golful Sevastopol, potrivit portalului ucrainean Defense Express.

Vehiculul fără pilot a lovit partea din spate a navei, provocându-i daune semnificative, care au făcut-o să-și piardă capacitatea de deplasare.

Sursele au declarat că rușii au fost nevoiți să remorcheze Samum pentru reparații, aceasta având „o înclinare semnificativă”.

SSU a folosit un model experimental de dronă de suprafață, capabil să opereze în timpul unei furtuni și utilizând de valurile înalte drept acoperire. Acestea ar fi avut o înălțime de 1,5-2 metri în momentul operațiunii conduse de trupe speciale.

Armata rusă dispune doar de două astfel de nave, care aparțin Flotei ruse a Mării Negre, scrie portalul Defense Express. Cu o lungime a corpului de doar 65 de metri și un deplasament de circa 1000 de tone, acestea sunt echipate cu opt lansatoare pentru rachetele anti-navă P-270 Moskit și o instalație pentru artilerie de 76 mm.

Ministerul rus al Apărării anunța pe 14 septembrie. că forțele ucrainene au încercat și au eșuat să atace o navă purtătoare de rachete Samum.

În august, șeful SSU, Vasil Maliuk, admitea că armata ucraineană început să producă la o instalație secretă nave maritime de suprafață pe care le-a numit „SeaBaby”. Aceste drone au fost protagoniste în atacul asupra Podului Crimeii în iulie iar mai recent au fost folosite pentru a ataca navele de război rusești din Marea Neagră.

Vor urma și alte atacuri cu drone, promite un ministru ucrainean

Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, relatează Agerpres.

„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri şi mai puţine nave ruseşti. Asta este sigur”, a spus ministrul transformării digitale Mîhailo Fedorov într-un interviu vineri, răspunzând la o întrebare despre atacurile recente în apropierea Crimeei.

Rusia a recunoscut un atac cu rachete ucrainene în urma căruia au fost avariate o navă de război şi un submarin în această săptămână, dar afirmă că a respins toate atacurile cu drone maritime.

Joi, Fedorov a postat pe reţele sociale un video neclar ce părea filmat de pe o navă care se îndrepta către un vas de război mult mai mare după care a urmat o explozie.

El a spus că atacul a fost opera sistemelor ucrainene plătite cu fonduri de la o platformă de crowdfunding administrată de guvern care strânge bani pentru echipamente, inclusiv drone.

Fedorov a mai spus că producţia de drone aeriene a Ucrainei a crescut de peste 100 de ori în 2023 faţă de anul trecut.

"Cred că va fi o creştere de aproximativ 120 până la 140 de ori până la sfârşitul acestui an, dacă o compari cu cea precedentă", a adăugat el.

Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme AI care pot localiza ţinte la câţiva kilometri distanţă şi pot ghida dronele către ele, chiar dacă comunicaţiile externe sunt perturbate de măsuri de război electronic.

"Avem nevoie de inteligenţă artificială, de exemplu tehnologia pentru găsirea ţintelor, la fel despre modul cum funcţionează Lancet (o dronă rusească), astfel încât o ţintă să poată fi localizată în războiul electronic şi distrusă", a mai spus el.

"În acest moment, totul este în stadiul de testare, dar unele drone pe care le cumpărăm folosesc AI pentru a recunoaşte ţinte. Într-o pădure, ea poate detecta o ţintă şi recunoaşte dacă este o persoană, un tanc sau un anumit vehicul. Aceste tehnologii sunt utilizate în mod activ", a adăugat ministrul ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite