Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
0Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
Armata britanică a semnat un contract în valoare de 18,7 milioane de dolari pentru achiziționarea unui submarin capabil să funcționeze fără echipaj, a anunțat guvernul de la Londra.
Nava de 17 tone, numită Cetus, după un monstru marin mitologic, va fi livrată marinei până în 2024 și va fi primul submarin fără echipaj din flota britanică, relatează Telegraph. Acesta va fi folosit pentru a proteja infrastructura națională critică și pentru a monitoriza activitatea subacvatică.
Ministerul Apărării spune că Cetus poate acoperi aproape 2000 de kilometri pe fundul oceanului într-o singură misiune și are o adâncime operațională maximă care o va depăși pe cea a flotei actuale de submarine. Acesta va fi cel mai mare și mai complex submersibil fără echipaj operat de o marină europeană, se arată într-un comunicat de presă al guvernului britanic.
"Acest vehicul subacvatic autonom de dimensiuni foarte mari reprezintă o schimbare de capacitate în misiunea noastră de a domina spațiul de luptă subacvatic", a declarat amiralul Sir Ben Key.
Vestea despre noua navă britanică vine în contextul în care Occidentul ia în considerare amenințarea reprezentată de avariile misterioase produse în septembrie la gazoductul Nord Stream o serie de conducte care transportă gaz din Rusia către Europa. Sabotorii ruși au fost suspectați de a fi responsabili de scurgerea Nord Stream.
Necesitatea Marii Britanii de a-și proteja spațiul subacvatic a fost evidențiată în octombrie, când insule îndepărtate din largul coastei Scoției au fost izolate în mod misterios de lumea exterioară, telefoanele și conexiunile la internet nefuncționând în urma deteriorării unui cablu submarin, a relatat Sinead Baker de la Insider la acea vreme.