Nimeni nu se poate ascunde de această armă în războiul din Ucraina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
drone ucraina

Toate războaiele au armele lor emblematice, de la AK-47 la IED. În Ucraina, este drona.  Un număr mare şi o varietate de drone au fost folosite de ambele tabere din război. Operatorii de drone sunt noii lunetişti, chiar dacă se află adesea la kilometri de câmpul de luptă, scrie The New York Times.

Un videoclip a făcut senzaţie pe reţelele sociale în ultimele săptămâni: O dronă pluteşte deasupra unui cartier distrus de bombe din Ucraina.

Sub ea, mai mulţi soldaţi în uniforme ruseşti urcă într-un camion. Drona eliberează un mic exploziv, care cade pe camionul parcat.

Apoi şoferul bagă vehiculul în marşarier. În momentul în care camionul începe să se mişte, explozivul cade direct prin trapa deschisă şi se detonează.

Parbrizul explodează , iar interiorul este cuprins de fum. Soldaţii sunt răniţi.

În ultimii 20 de ani, Statele Unite au folosit drone pentru a duce război în locuri îndepărtate. Acea combinaţie de distanţă şi secret militar a ţinut bombele şi sângele departe de ochii americanilor. În Ucraina, dronele au adus publicul internaţional chiar pe linia frontului, documentând distrugerea oraşelor şi surprinzând filmări ale atacurilor împotriva navelor şi tancurilor ruseşti, a oamenilor şi a echipamentelor. Această combinaţie de drone îi face pe experţii care urmăresc îndeaproape conflictul şi se gândescă la ce înseamnă acestea pentru războaiele viitoare.

În Ucraina, câştigarea şi menţinerea sprijinului internaţional este la fel de esenţială pentru efortul de război precum victoriile pe câmpul de luptă, ceea ce face ca operaţiunile de informare să fie vitale. „Aceste aparate – împreună cu reţelele sociale şi internetul – oferă o panoptică virtuală a conflictului”, a spus Zachary Kallenborn, care studiază războiul cu drone la Universitatea George Mason. „Există conştientizare acum în Ucraina şi în întreaga lume. Poate influenţa operaţiunile militare, dar şi opinia publică.”

Dronele sunt atractive pentru armate, deoarece oferă unul dintre cele mai costisitoare şi complexe aspecte ale războiului - operaţiuni aeriene - ieftine. Dar sunt doar o mică parte din puterea de foc folosită împotriva armatei ruse; Artileria ucraineană a fost cea mai distructivă, potrivit unor estimări.

Vehicule aeriene fără pilot au fost folosite în Ucraina pentru a supraveghea trupele inamice şi a le ataca cu explozibili mici sau în atacuri kamikaze. Au fost folosite pentru a documenta distrugerea vastă pe care artileria rusă a provocat-o în oraşe precum Mariupol. Au documentat cu imagini ceea ce se spune a fi execuţia civililor. Este posibil ca o dronă să fi fost folosită pentru a distrage atenţia navei amiral a Flotei Ruse la Marea Neagră, Moskva, în timp ce două rachete au lovit-o pentru a o scufunda.

Dronă misterioasă, cu decolare verticală

Contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care urmăreşte desfăşurarea războiului, a anunţat că a obţinut o imagine cu o misterioasă dronă cu decolare verticală (VTOL), ce ar fi folosită de armata ucraineană.

Deşi identificarea exactă este un adevărat mister, aceasta are caracteristici foarte asemănătoare cu extrem de rara dronă kamikaze PHOLOS dezvoltată de Overwatch Aerospace (Marea Britanie) şi Ascent Aerosystems (SUA), notează sursa citată.

Unitatea văzută nu este identică cu modelele de prezentare anterioare ale dronei VTOL Pholos, însă trebuie menţionat că aceasta are mai multe opţiuni de sarcină utilă. Despre Pholos se ştie că este capabilă să zboare timp de 45 de minute şi dispune de o cameră electro-optică în infraroşu la bord.

Drona văzută este similară ca aspect cu drona israeliană Spike Firefly, însă - din considerente geopolitice - este puţin probabil ca acesta să fi apărut în Ucraina până în prezent, mai spune Ukraine Weapons Tracker.

Ajutor şi în războiul informaţional 

Dronele au fost folosite pentru a alege ţinte pentru focul de artilerie şi pentru a ajusta precizia acestor lovituri. O gamă largă de drone a ajutat armata ucraineană să lovească peste aşteptări pe câmpul de luptă, iar filmările cu atacuri împotriva navelor şi trupelor, tancurilor şi elicopterelor au oferit Ucrainei un flux de videoclipuri uşor de partajat pentru războiul informaţional global.

„Ceea ce vedem acum este o proliferare de imagini şi videoclipuri difuzate de Ucraina şi aliaţii săi, care sunt menite să înfăţişeze puterea şi precizia”, a spus John Kaag, profesor de filozofie şi coautor al unei cărţi despre războiul cu drone, citat de The New York Times.

„Ceea ce poate dezvălui supravegherea video este că o ţintă a fost lovită sau nu”, a spus dr. Kaag. „Ceea ce nu poate dezvălui niciodată este legitimitatea acelei ţinte.” Nu e de mirare că operatorii de drone sunt , de asemenea, vulnerabili la stresul post-traumatic care pot afecta trupele de la sol.

Dronele vor fi un element permanent în conflictele viitoare.

Primele drone au urcat pe cer încă din Primul Război Mondial . Drone mai moderne au fost folosite de Statele Unite în războiul din Vietnam . Dar abia după atacurile din 11 septembrie dronele moderne de luptă au început să proiecteze putere militară, după ce CIA a ataşat unei drone pentru prima dată o rachetă Predator 3034 şi a zburat deasupra Afganistanului în 2001. Şi pentru o scurtă perioadă de timp, Statele Unite au fost în esenţă o superputere singuratică de drone în lume. De atunci, multe state s-au grăbit să se doteze cu propriile aparate fără pilot.

Poate cel mai apropiat conflict înainte de războiul din Ucraina în ceea ce priveşte utilizarea dronelor a fost ciocnirea dintre Azerbaidjan şi Armenia din Nagorno-Karabah din 2020, unde dronele azere de fabricaţie turcească şi israeliană au distrus sute de tancuri, muniţii şi vehicule blindate armene. Ministerul Apărării din Azerbaidjan nu numai că şi-a folosit eficient flota de drone pe câmpul de luptă; de asemenea, a postat frecvent videoclipuri cu atacurile pe site-ul său.

Lecţiile din toate aceste conflicte? Dronele pot fi folosite în moduri creative care surprind inamicul. Atât cele civile cât şi cele militare au toate un loc în războiul modern. NYT a scris luna aceasta despre o campanie de crowdfunding a guvernului ucrainean care a solicitat donaţii de drone comerciale şi a căutat oameni cu abilităţi pentru a le pilota.

Războiul cu drone îi protejează pe piloţii umani. Unele drone militare de ultimă generaţie se bazează pe inteligenţa artificială pentru a se învârti pe o zonă, pentru a alege unităţi inamice şi pentru a le distruge. În următorii ani, tehnologia dronelor se va îmbunătăţi, iar costul dronelor va scădea. Pe măsură ce o fac, adevărul înspăimântător este că trupele şi civilii în conflictele viitoare vor găsi din ce în ce mai puţine locuri unde să se ascundă de privirea atât a omului, cât şi a maşinilor, concluzionează NYT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite