Nehammer se aliază cu Orban în dosarul aderării Ucrainei la UE: cancelarul austriac menționează și Rep. Moldova

0
Publicat:

Cancelarul austriac Karl Nehammer se pronunţă categoric împotriva unei „proceduri accelerate” de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Karl Nehammer FOTO Profimedia
Karl Nehammer FOTO Profimedia

Într-o discuţie cu membrii Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului austriac, cancelarul Nehammer a precizat că „nu va fi de acord cu lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina în condiţiile actuale”, adăugând că „nu trebuie să existe un tratament preferenţial pentru Ucraina”, cum nu este cazul nici pentru Bosnia-Herţegovina, ţară aflată la rândul ei în proces de aderare.

De asemenea, Karl Nehammer i-a reproşat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu s-a consultat cu statele membre UE atunci când a anunţat perspectiva lansării negocierilor de aderare cu Ucraina, informează serviciul de presă al Parlamentului austriac, preluat de presa ucraineană și Agerpres.

Pe de altă parte, cancelarul austriac a cerut ca UE să efectueze mai întâi reforme interne pentru a fi „adaptată” extinderii.

„În general, Austria continuă să urmeze linia UE în ceea ce priveşte solidaritatea cu Ucraina, dar fără a-şi încălca neutralitatea. Este vorba în primul rând despre asistenţa financiară pentru a sprijini Ucraina”, a spus Karl Nehammer.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova se află pe agenda summitului european care urmează să aibă loc joi şi vineri la Bruxelles. Pentru deschiderea acestor negocieri este nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre UE.

Premierul ungar Viktor Orban a semnalat că se opune începerii negocierilor de aderare cu Ucraina şi a cerut retragerea acestei teme de pe agenda summitului european. Spre deosebire de Viktor Orban, Karl Nehammer face mențiuni și la Republica Moldova, sugerând că procesele de aderare ale celor două state nu ar fi separate în viziunea sa.

Nu este pentru prima dată când Austria blochează în ultima clipă un proces european. În decembrie 2022, după ridicarea tuturor obiecțiilor formulate de câteva state membre, Austria a decis să-și modifice poziția și s-a opus aderării României la Schengen și a inițiat o dispută cu Comisia Europeană pe tema solicitanților de azil. Acum, la un an distanță, solicită, prin vocea ministrului său de Interne, ca Schengen să devină „un spațiu mai bun” înainte de orice extindere.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite