Moldova ar putea renunţa la neutralitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăul ar putea renunţa la statutul de neutralitate, după ce Bucureştiul a anunţat că va găzdui elemente ale scutului american antirachetă, a declarat ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuţă, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.

Oficialul de peste Prut a spus că „în urma finalizării Analizei strategice a apărării Republicii Moldova, realizată cu sprijinul NATO, şi care nu s-a mai realizat până în prezent, va fi pusă în dezbaterea forţelor politice şi a opiniei publice problema constituţională a neutralităţii Republicii Moldova".

Marinuţă a recunoscut, în calitate de specialist militar, că amplasarea elementelor scutului anti-rachetă pe teritoriul României plasează şi Republica Moldova sub protecţia sa, dar din punct de vedere politic ar putea anula retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.

De altfel, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a oferit teritoriul acestei republici separatiste Rusiei pentru a amplasa sistemul rusesc de rachete tactice Iskander, scrie agenţia Interfax. Cotidianul „Nezavisimaia Gazeta" a aflat că Igor Smirnov a discutat săptămâna trecută despre situaţia din Romania cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov.

Aceeaşi publicaţie notează că şi organizaţia politică Ravnopravie, care reprezintă interesele minorităţii ruse din Moldova, intenţionează să-i ceară preşedintelui Rusiei să înfiinţeze în Transnistria un sistem de apărare ca răspuns la eventuala amplasare în România a elementelor scutului american antirachetă.

Iniţial, Moscova ameninţase că va amplasa rachete tactice Iskander în Kaliningrad, în apropierea graniţei cu Polonia, ca răspuns la planul administraţiei Bush de a amplasa scutul antirachetă în Polonia şi Republica Cehă.

Liderul Partidului Democrat şi candidat la preşedinţia Republicii Moldova, Marian Lupu, susţine că Smirnov încearcă să atragă Rusia într-un scandal internaţional.

„Surpriza“ bulgară

Moscova doreşte explicaţii detaliate şi despre planurile americane de a desfăşura elemente ale scutului lor antirachetă în Bulgaria. „Am întrebat Washingtonul de ce după „surpriza“ română vine acum şi „surpriza“ bulgară,  a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite