Mărturiile celor mai tineri recruți ucraineni: „Prima mea sarcină este să supraviețuiesc”
0Kievul a introdus noi stimulente pentru tinerii sub 25 de ani, pentru a-i convinge să se alăture armatei voluntar, într-un efort de a aduce forțe proaspete pe linia frontului, în contextul în care războiul continuă, relatează The Guardian.

Noii recruți au început antrenamentele și au împărtășit gândurile și motivațiile lor cu jurnaliștii britanici. Până acum sub 500 de tineri între 18 și 24 de ani, care nu sunt obligați să se înroleze și nu pot fi mobilizați forțat, au răspuns apelului armatei, în timp ce alți 1.500 de tineri s-ar putea alătura curând. Inițial, 10.000 de tineri și-au arătat interesul de a se înrola.
„Nu sunt aici doar pentru a-mi răzbuna fratele”, spune Luntik, în vârstă de 20 de ani, într-o pauză de antrenament. El s-a înrolat pentru a contribui la efortul de a elibera teritoriul Ucrainei de invadatorii ruși: „Când un hoț vine la tine acasă și te temi că ți-ar putea face rău sau că ți-ar putea ucide soția, vei lua măsuri și, dacă este necesar, îl vei ucide”.
Armata ucraineană atrage tineri recruți cu un bonus de 1 milion de grivne (circa 20.000 de euro), credite ipotecare cu dobândă 0% și contracte pe un an. Programul, lansat în februarie, reprezintă cel mai recent efort de repopulare cu soldați a frontului din Ucraina.
Luntik este un recrut-model din Brigada 92, și are o poveste tristă de viață. Rămas orfan de la o vârstă fragedă, a fost crescut de părinți adoptivi și a pierdut un frate, Serghei, în vârstă de 22 de ani, în luptele de lângă Bahmut, la începutul războiului. Acesta a fost „împușcat în gât”.
„Nu am venit aici să mă joc de-a șoarecele și pisica. Cunosc toate riscurile. Înțeleg că este o situație de viață și de moarte în care s-ar putea să nu mă mai întorc”, spune Luntik.
Pe linia actuală a frontului, soldatul ucrainean tipic este mult mai în vârstă, adesea între 40 și 50 de ani - frecvent, acești soldați operează drone sau alte tehnologii care necesită mai degrabă răbdare și rezistență, nu forță fizică.
În primii doi ani de război, vârsta minimă pentru recrutare era de 27 de ani, iar cea maximă de 60 de ani. Ucraina a coborât-o la 25 de ani, după ce administrațiile Biden și Trump au făcut presiuni în acest sens - îndemnând-o chiar să facă recrutarea obligatorie de la vârsta de 18 ani, pe motiv că Ucraina nu face suficient pentru a rezolva deficitul de trupe.
Deși se estimează că numărul forțelor armate ale Rusiei și Ucrainei este aproximativ similar - puțin peste 600.000 - Kremlinul are La dispoziție un bazin mult mai larg de potențiali recruți, în special din regiunile mai sărace ale țării. În plus, Rusia are o populație de 140,8 milioane de locuitori, de aproximativ patru ori mai mare decât cea estimată că mai are acum Ucraina, de 35,6 milioane. Majoritatea ucrainenilor care erau dispuși să se înroleze și să lupte au făcut-o cu mult timp în urmă, iar mulți dintre ceilalți ar prefera să părăsească țara decât să riște să își piardă viața într-un război care, în pofida discuțiilor despre încetarea focului, nu dă semne că s-ar opri curând.
Cele mai bune unități din Ucraina recrutează tineri
Deși inițial 10.000 de tineri și-au exprimat interesul pentru înrolare, mai puțin de 500 s-au înscris, a declarat un consilier al președintelui Ucrainei. Totuși, potrivit altor relatări, alți 1.500 ar fi pe punctul de a se alătura.
În ultima lună, cele mai apreciate unități au fost autorizate să recruteze tineri.
„Mamă, m-am înrolat în Azov”, se arată într-o nouă campanie, a cărui impact nu este deocamdată clar, pe fondul întrebării de ce beneficiile financiare suplimentare și o mai scurtă scurta perioadă de serviciu nu s-au dovedit prea atractive până acum, notează The Guardian.
Povestea lui Volodimir
Volodimir merge pe 23 de ani și se află printre noii recruți. A dorit să se înroleze în armată pentru că „dacă copiii mei mă vor întreba într-o zi: «Tată, ce ai făcut în timpul războiului?» Vreau să am un răspuns bun pentru ei. Vreau să înțeleagă că mi-am apărat țara, la fel ca părinții noștri". Recunoaște însă că, deși a fost dornic să se înscrie, a avut nevoie de timp și să apară noul sistem pentru se hotărî.
Înainte de război, între 16 și 18 ani, Volodimir a fost DJ, după care a lucrat o scurtă perioadă în construcții în regiunea Volîn, care se învecinează cu Polonia la vest. După invazia la scară largă, s-a înscris într-o unitate de apărare teritorială locală, dar și-a dat seama că războiul nu va ajunge probabil în acea porțiune a țării. Dorind să se implice mai mult, a încercat să se alăture Brigăzii a treia de asalt, dar a spus prietenii l-au convins să se răzgândească. „Au spus că, «dacă te duci acolo, s-ar putea să te prăpădești repede», astfel că a ezitat, asta până când a apărut noua ofertă”.
De ce tinerii ucraineni sunt reticenți să se înroleze
Aleksei Moskalenko, analist în cadrul fundației Come Back Alive, care oferă sprijin armatei ucrainene, a declarat că de multe ori tinerii sunt supuși unei mari presiuni din partea prietenilor și a familiei, iar războiul prelungit de până acum a oferit dovezi clare că „este ușor să îți pierzi viața”.
În februarie, președintele Volodimir Zelenski a admis că 46.000 de ucraineni au fost uciși, iar alți 390.000 au fost răniți. În plus, abundă poveștile despre soldați nou instruiți care și-au pierdut viața la câteva zile sau săptămâni după ce au ajuns pe linia frontului, uneori în misiuni riscante în care ar fi avut puține șanse să răzbească.
Dar Moskalenko susține că n alt factor este că „tinerii au fost în mai mare măsură deconectați de discursul public”, întrucât alungarea realității războiului din mintea lor este „o strategie de supraviețuire - este rațional să te distanțezi de el”. La o intensitate mai mică, războiul dintre Ucraina și Rusia durează din 2014, adaugă el, ceea ce înseamnă că a fost mereu undeva în fundal chiar și pentru cei mai tineri. În plus, adaugă el, „este întotdeauna o opțiune să te ascunzi, să fugi sau să găsești alte modalități de a nu fi recrutat” - în contextul în care totuși Ucraina face eforturi pentru a face tot mai dificilă pentru bărbații adulți posibilitatea de a părăsi țara.
Tinerii recruți spun că nu se așteaptă să fie trimiși pe linia frontului mai devreme de luna iunie. Luntik va face parte dintr-o unitate de recunoaștere, spune el, în timp ce Volodimir este pregătit pentru un rol mai periculos în infanterie, unde speranța de viață poate fi extrem de scurtă. Amândoi spun că se așteaptă să revină în armată după primul an de serviciu, eventual după o scurtă pauză pentru a merge în vacanță: „Prima sarcină pe care o am este să supraviețuiesc”, spune Luntik.