Mark Galleoti, despre cum prinde propaganda Rusiei în Ungaria: Orban este doar un „idiot util”
0Istoricul Mark Galeotti, expert în materie de Rusia, a apreciat că atitudinea critică a Ungariei față de ajutorul acordat de Bruxelles Ucrainei favorizează propaganda rusă, dar că în opinia sa premierul maghiar Viktor Orbán nu este decât un „idiot util” pentru Moscova.
„Nu sunt un expert în politic maghiară, dar înainte de a veni aici, am studiat modul în care presa rusă portretizează Ungaria. Activitatea lui Orbán este foarte utilă rușilor, deoarece el reprezintă o forță perturbatoare în Occidentul unit și oferă, totodată, un subiect important de conversație, mai ales acum când mass-media rusă profită de orice dovezi care ar putea indica prăbușirea unității Occidentului. De fiecare dată când Orbán contrazice Bruxelles-ul, primește multă publicitate. În ciuda acestui fapt, în prezent nu există semne că Orbán este deosebit de popular în Rusia sau că se află în buzunarul rușilor.
Cred, și asta e doar părerea mea, că e un fel de idiot util pentru ei, nimic mai mult.
Concluzia este că strategia rusă de dezinformare este eficientă în a găsi comunități care sunt deja neafectate și încearcă să le radicalizeze. Nu poate genera resentimente, dar poate adânci resentimentul existent și îl poate face mai serios. În Europa, Ungaria joacă acest rol. Ei nu contează pe Ungaria să preia controlul, ci pe faptul că va provoca confuzie și va distrage atenția de la lucruri mai importante și va îngreuna luarea deciziilor”, a spus Galeotti într-un interviu pentru Telex.
Galeotti și-a exprimat nedumerirea și față de afișele de la Budapesta arătând proporția mare de unguri (97%) care s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei în cadrul consultării naționale.
„Dacă într-adevăr ai o asemenea majoritate, de ce ai avea nevoie sa o promovezi”?
Istoricul britanic apreciază că războiul ar putea continua și anul viitor, un eventual final al lui depinzând de trei variabile cheie: succesul pe câmpul de luptă, presiunea politică asupra lui Putin și alianța occidentală.
Totodată, în Ucraina „sondajele de opinie arată un sprijin foarte, foarte mare pentru război, ucrainenii vor să lupte până recuperează toate teritoriile. În anumite privințe, aceasta este o problemă pe termen lung, deoarece limitează opțiunile pentru, de pildă, un acord privind Crimeea. Dar este cert că ucrainenii sunt destul de uniți acum”.
Câți ruși susțin războiul
„Este greu de spus pentru că sondajele sunt foarte limitate. În baza altor metode care încearcă să estimeze moralul rusesc în moduri puțin mai creative, cred că aproximativ un sfert dintre ruși susțin războiul. Asta nu înseamnă că aprobă masacrele și altele asemenea, doar că au senzația că Rusia nu are altă opțiune.
Apoi, un sfert dintre ruși se opun în mod activ războiului. Desigur, nu toată lumea protestează în mod activ împotriva acesteia, dar am văzut zeci de mii de oameni ieșind în stradă, deși cunosc riscurile și consecințele.
Și asta lasă aproximativ jumătate din populație care nu are nicio părere despre război, nu știu ce să creadă, cred că este periculos chiar să se gândească la asta. Au sentimentul că nu pot controla ceea ce se întâmplă. Stau departe de el cât pot de mult. Pot face asta în acest moment. Dar dacă Putin, de pildă, anunță o altă mobilizare, va fi din ce în ce mai greu să continue să nu aibă nicio opinie, pentru că războiul se apropie de ei”.