Marea Britanie: Au început audierile comisiei parlamentare privind pandemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La peste trei ani de la apariția COVID-19, au început audierile comisiei de anchetă parlamentară cu privire la modul de gestionare a pandemiei de către guvernul din regat într-o atmosferă tensionată, conform Agerpres.

Foto: Covid-19 Sursa: Shutterstock
Foto: Covid-19 Sursa: Shutterstock

Regatul Unit este una din țările cu cele mai grave bilanțuri în privința victimelor cauzate de pandemia de coronavirus conform datelor fiind vorba de peste 227.000 de morți.

Boris Johnson, aflat atunci la conducerea guvernului conservator, a fost criticat și chiar acuzat că a acționat mult prea târziu, în special prin faptul că nu a impus măsurile de izolare a populației imediat. Critici extrem de virulente au venit, între timp, și din partea oponenților măsurile de izolare impuse repetat pe parcursul pandemiei

Prima parte a anchetei comisiei, prezidată de fostul magistrate Heather Hallet, ar trebui să stabilească în mod clar dacă "pandemia a fost planificată corespunzător şi dacă Regatul Unit a fost suficient de pregătit pentru această eventualitate".

Audierile sunt deschise publicului și vor fi transmise în direct pe Youtube – urmează ca la acestea să participe zeci de martori – personalități politice și experți care vor trebui să ofere explicații pe parcursul următoarelor șase săptămâni.

Familiile unor victime și-au exprimat regretul că nu vor face parte din martorii ce urmează să fie audiați în prima parte a anchetei parlamentare. Barbara Hervert membră a grupului Covid Breaved Families care reunește rude ale victimelor pandemiei a întrebat cu regret: "Fără a învăţa din experienţele membrilor noştri, cum poate ancheta evalua corect deciziile luate de responsabili?"

Întreg climatul politic din jurul anchetei este, de asemenea, tensionat. În cadrul pregătirii pentru anchetă, Heather Hallett a cerut guvernului să-i furnizeze numeroase documente, printre care și schimburile de mesaje private de pe WhatsApp între Boris Johnson şi o serie de responsabili politici şi experți medicali.

Cererea a stârnit controverse puternice, actualul guvern condus de Rishi Sunak refuzând să I se supună, considerând ca acestea sunt elemente "fără legătură cu munca" cu care ar trebui să se ocupe comisia de anchetă. Refuzul este motivate și de apariția unui precedent care ar face ca toate comunicările interne din echipele guvernamentale să poată ajunge în spațiul public.

Guvernul chiar a informat faptul că intenționează să sesizeze justiția pentru a stabili dacă aceste cereri ale comisiei de anchetă sunt justificate. Fostul premier a afirmat că nu are nimic de ascuns și a spus că este gata să ofere chiar el mesajele solicitate comisiei.

Fostul premier a fost constrâns să demisioneze în 2022 după o serie de scandaluri, printre care și petreceri organizate în Downing Street în timpul măsurilor de izolare.

Boris Johnson fostul premier a negat că ar fi încălcat restricțiile sanitare și a susținut că toate măsurile au fost susținute la Downing Street. O comisie parlamentară distinctă a fost însărcinată să stabilească dacă fostul premier a mințit parlamentul cu aceste afirmații.

În funcție de rezultatul anchetei anchetei Boris Johnson ar fi riscat suspendarea, chiar noi alegeri, dacă ancheta comisiei ar fi concluzionat că a mințit, însă fostul premier a decis să demisioneze după ce a primit rezultatele preliminarii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite