Lupta pentru Bahmut, un oraș mort: cum au evoluat tacticile rușilor. „Devin mai deștepți, mă sperie“

0
Publicat:

Bahmut este un oraș despre care puțini spun că ar conta din punct de vedere strategic, dar pentru care zeci de mii de oameni au murit, în luptă. Atacurile au început în urmă cu mai bine de șapte luni și este cea mai lungă bătălie din războiul Rusia-Ucraina, de până acum.

Artileria ucraineană lângă Bahmut FOTO EPA-EFE
Artileria ucraineană lângă Bahmut FOTO EPA-EFE

Două brigăzi ale armatei ucrainene, care apără flancul sudic al orașului, au oferit jurnaliștilor BBC acces la pozițiile lor, săptămâna trecută, în timp ce luptele aprige au continuat inclusiv în împrejurimi ale orașului Bahmut.

De luni de zile, soldații încearcă să țină piept atât cu forțelor obișnuite ale armatei ruse, cât și prizonierilor recrutați de grupul militar privat Wagner. Trupele spun că victimele rușilor le depășesc cu mult pe ale lor, dar inamicul folosește noi tehnici pentru a încerca să cucerească orașul și zonele rurale din jur.

Cel puțin 50 de oameni, uciși în fiecare zi

Forțele Ucrainei sunt depășite atât în ceea ce privește armamentul, cât și numeric. În depărtare, pe un deal situat la sud se află grupul antitanc din Brigada 3 Separată de Asalt. Echipajul 3Storm - așa cum sunt cunoscuți - este de neînduplecat. Au săpat tranșee adânc în pământ și trăiesc în condiții pe care bunicii lor le-ar recunoaște.

Nu pot ajunge la noi, putem vedea pe o rază de un kilometru în toate direcțiile”, spune un soldat cu barbă, în vârstă de 26 de ani, poreclit „Piticul”, arătând către pozițiile rusești.

Putem lovi inamicul cu tot ce avem”, adaugă el.

„Piticul”, alături de tovarășul său, Holm FOTO DARREN CONWAY / BBC
„Piticul”, alături de tovarășul său, Holm FOTO DARREN CONWAY / BBC

Nici armatele ruse, nici cele ucrainene nu fac publice cifre oficiale ale victimelor pentru Bahmut sau în altă parte, dar orașul în mare parte abandonat a devenit locul unui adevărat masacru.

Într-o săptămână în lupta pentru oraș, echipa celui numit „Piticul” a avut de-a face cu prizonierii însetați de sânge din grupul Wagner.

Am avut bătălii la fiecare două ore. Bănuiesc că o singură companie a eliminat 50 de oameni pe zi”, povestește el.

Soldatul subliniază că aceste numere au fost confirmate de recunoașteri aeriene.

[Vehiculul rusesc] sosește, transportă 50 de cadavre, trece o nouă zi, apar, din nou, alte 50 de cadavre”, spune el. Compania lui ar fi pierdut o fracțiune din acest număr.

Oficial, Ucraina estimează că raportul morților ar fi de un soldat ucrainean la șapte soldați ruși.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că a ucis peste 220 de militari ucraineni, într-o perioadă de 24 de ore, în bătălia pentru Bahmut. Niciunul dintre aceste numere nu poate fi însă verificate independent.

Condițiile de pe front și lupta pentru un oraș abandonat

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Wall Street Journal, doi recruți Wagner capturați au spus că înainte de a fi trimiși pe front, ei au parte de puțină pregătire, în afară de a învăța să se târască prin păduri în întuneric. După șase luni de serviciu pe front, dacă supraviețuiesc, sunt eliberați din închisori.

Condițiile de-a lungul frontului de est, lung de aproape 1.000 de kilometri, au început să se schimbe. Ascunzătoarea echipajului „3Storm”, de pe dealul stâncos, pare un teren uscat în comparație cu teritoriul înconjurător. O primăvară timpurie a transformat pământul dur al iernii în noroi (care poate favoriza apărătorii).

Pentru a ajunge acolo, reporterii BBC a trebuit să-i urmeze, pe jos, pe soldații ucraineni. După numai câțiva pași, cizmele li s-au umplut de murdărie. Între timp, o ambulanță de pe câmpul de luptă a trecut împroșcând cu noroi.

Satele sunt în ruină. Semnele scrise de mână de pe porți, majoritatea în rusă, anunță că oamenii trăiesc aici”. Dar străzile sunt complet goale, în afară de câinii abandonați care cutreieră ruinele fermelor și a caselor distruse.

În ultimele două luni, forțele ruse au avansat constant, în încercarea de a încercui Bahmutul. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrsky, spune că forțele sale vor continua să reziste.

Fiecare zi de rezistență fermă înseamnă timp prețios pentru a reduce capacitățile ofensive ale inamicului”, spune el, trimițând mai multe întăriri în zonă.

Nu numai rușii au căzut însă în capcana de la Bahmut. Ucrainenii mor acolo, în număr tot mai mare.

Pe versantul dealului, un grup de soldați s-au adunat pe poziție. Jurnaliștii l-au întrebat pe „Pitic” dacă din moment ce Ucraina pierde soldați în fața unor condamnați ruși neantrenați, apărarea orașului mort, înconjurat de inamici, are vreun sens.

Mă întrebam, însumi, dacă ar trebui să continuăm să apărăm orașul Bakhmut. Pe de o parte, ceea ce se întâmplă aici, acum, este îngrozitor. Nu există cuvinte pentru a descrie asta. Dar alternativa este să renunțăm la Bahmut și să ne mutăm într-o altă așezare. Care este diferența dintre apărarea acestuia sau a oricărui alt sat?”, a răspuns soldatul.

Un bărbat cu o constituție puternică și o barbă neagră, deasă, căruia i se spune Holm, aprobă cele spuse de tovarășul său.

Nu suntem aici să ne punem întrebări strategice. Suntem soldați obișnuiți. Dar acesta este țara noastră. Ne putem retrage apoi la Ceasiv Iar, de la Ceasiv Iar la Slaviansk și așa ne retragem până la Kiev. Poare să dureze un an sau doi, patru, cinci, dar trebuie să ne luptăm pentru fiecare bucată de pământ”, a concluzionat el.

Soldați ucraineni în Bahmut FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în Bahmut FOTO Profimedia

Rușii își îmbunătățesc tacticile

Bărbații se luptă de mai bine de un an și spun că rușii evoluează.

Învață, devin mai deștepți și chiar mă sperie. Ei trimit un grup de cinci idioți luați din închisoare. Sunt împușcați, dar inamicul vede unde ești, se plimbă și ești înconjurat din spate”, spune Piticul.

Holm susține că Rusia folosește acum drone înarmate cu grenade, mai eficiente.

Obișnuiam să-i speriem, dar acum aruncă grenade de drone pe pozițiile noastre”, spune el.

Înainte de război, Piticul era ghid turistic și îi ducea pe tineri să facă drumeții în Munții Carpați, la marginea de vest a țării. Aici, pe frontul de est al Ucrainei, aceasta este o amintire îndepărtată. A participat la mai multe bătălii, dar cea de la Bahmut recunoaște că îl îngrozește, iar mercenarii Wagner îl sperie cu atât mai tare.

Voi fi sincer. Ideea este genială. Tactici crude, imorale, dar eficiente. A funcționat. Și încă funcționează în Bahmut”, este el de părere.

Câteva zile mai târziu, bărbații sunt ascunși într-o pădure mică, copacii lui spulberați și despicați de focul rusesc. Peste o lună, lemnul le va oferi acoperire. Deocamdată, ramurile sale goale îi expun la drone de supraveghere. În apropiere are loc un schimb de focuri de armă, iar obuzele rusești lovesc la aproximativ 500 de metri distanță. Borys, un fost arhitect, în vârstă de 48 de ani, care servește acum drept căpitan, pare netulburat.

Războiul de azi este un război cu dronele. Dar ne putem plimba în voie, pentru că astăzi este vânt și ploaie și dronele sunt zdrobite. Dacă ar fi liniște astăzi, atât dronele noastre, cât și ale inamicului ar pluti deasupra noastră, spune el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite