Lovitură pentru Ursula Von der Leyen: a pierdut procesul privind transparența contractelor de vaccinare în fața instanței UE
0Președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a transparentizat contractele privind vaccinurile Covid-19.
Hotărârea vine cu o zi înainte de votul deputaților europeni la Strasbourg cu privire la Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinurile Covid-19, a decis miercuri o instanță a UE - cu o zi înainte de votul decisiv pentru Ursula von der Leyen, scrie politico.eu.
Tribunalul European a hotărât că decizia Comisiei de a redacta secțiuni ale contractelor conținea „nereguli”. Acesta a constatat că Comisia nu a demonstrat că un acces mai larg la contracte ar submina interesele comerciale ale companiilor farmaceutice.
Hotărârea mult așteptată intervine în timp ce von der Leyen se pregătește să țină un discurs joi pentru a-i asigura pe legislatori, în special pe cei care nu prea au încredere în ea, că poate conduce organismul executiv al Europei pentru un nou mandat.
Von der Leyen trebuie să obțină sprijinul a 361 de deputați pentru a fi reconfirmată în funcția de președinte. În prezent, marjele par reduse.
Cele trei grupuri centriste pe care von der Leyen s-a bazat în 2019 - propriul său Partid Popular European, Socialiștii și Democrații și Renew - i-ar putea oferi din punct de vedere tehnic o majoritate, dar numai dacă toți acești deputați o vor vota în cadrul votului secret.
Istoricul lui von der Leyen în ceea ce privește transparența și colaborarea între instituții rămâne un punct sensibil pentru mulți dintre deputații europeni de care va avea nevoie, atât la dreapta, cât și la stânga ei, pentru a obține sprijinul unei majorități absolute.
În realitate, von der Leyen va trebui probabil să se bazeze pe sprijinul unui alt grup: poate al Verzilor. Și aici ar putea avea probleme.
Cazul a fost înaintat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021.
Comisia a fost de acord doar să ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni legate de viața privată. Deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță din cauza refuzului.