Loialiştii nord-irlandezi avertizează UE că dacă nu acceptă modificarea acordului pentru Brexit va fi deschisă „o cutie a Pandorei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Acordul de pace în Irlanda de Nord, din 1998, este în pericol şi va fi deschisă o ”cutie a Pandorei” cu declanşarea unor proteste şi a unei crize politice, dacă Uniunea Europeană nu va accepta schimbări semnificative ale acordului pentru Brexit, a avertizat vineri David Campbell, preşedintele Consiliului Comunităţilor Loialiste, care reprezintă opiniile loialiştilor paramilitari, transmite Reuters.

Campbell a spus că este necesar un dialog cu UE şi Irlanda pentru modificarea Protocolului Nord-Irlandez, care încalcă principiile fundamentale ale acordului din 1998.

Acest acord, cunoscut sub numele de Belfast sau Good Friday Agreement, a pus capăt unor trei decenii de violenţe între naţionaliştii catolici care luptă pentru o Irlandă unită şi sindicaliştii protestanţi, sau loialişti, care vor ca Irlanda de Nord să facă parte în continuare din Regatul Unit.

”Spunem că există o fereastră de oportunitate pentru un dialog constructiv, pentru a vedea dacă putem obţine de fapt o soluţie viabilă şi, fără îndoială, am putea obţine o soluţie viabilă, dar necesită ca Bruxelles-ul şi Dublinul să revină la respectarea garanţiilor de bază ale Acordului (Belfast) ”, a declarat Campbell pentru Reuters.

Acesta a spus că "dacă nu se întâmplă, atunci ei deschid o cutie a Pandorei care va duce la proteste semnificative la doborârea Executivului din Irlanda de Nord şi apoi la o criză politică semnificativă".

Grupurile paramilitare loialiste i-au spus prim-ministrului britanic Boris Johnson la începutul acestei luni că îşi retrag temporar sprijinul pentru acordul de pace din cauza îngrijorărilor legate de acordul pentru Brexit.

UE şi Irlanda spun că nu există niciun motiv pentru a schimba acordul de Brexit, care a fost semnat de Johnson şi care este acum un tratat internaţional, deşi unioniştii afirmă că negocierile nu au ţinut cont de comunitatea lor.

”Loialiştii sunt extrem de furioşi în toată comunitatea”, a spus Campbell, adăugând că comunitatea a fost mai supărată decât în ​​orice alt moment de la Acordul anglo-irlandez din 1985, care a conferit Dublinului un rol consultativ în guvernarea Irlandei de Nord.

"Este o furie care depăşeşte clasa şi grupele de vârstă – bătrânii de 80 de ani sunt la fel de supăraţi ca adolescenţii - aşa că a reuşit să unească toate grupurile şi partidele unioniste disparate", a spus el.

Unioniştii spun că acordul pentru Brexit este nedrept deoarece împiedică crearea unei graniţe dure între Irlanda de Nord şi Irlanda, dar separă efectiv Irlanda de Nord de restul Regatului Unit prin crearea unei graniţe în marea Irlandei.

Campbell a spus că acordul Brexit este unilateral şi încălcă principiile acordului din 1998.

"Acordul de pace este cu siguranţă ameninţat", a spus Campbell, adăugând că guvernul devolut de partajare a puterii din Irlanda de Nord, care necesită sprijinul politicienilor care reprezintă ambele comunităţi pentru a funcţiona, este probabil să se prăbuşească.

Guvernul şi parlamentul din Irlanda de Nord au suferit tulburări periodice în timpul crizelor anterioare din 1998.

”Dacă nu vor avea loc schimbări, nu cred  că Eexcutivul din Irlanda de Nord va rezista dincolo de sfârşitul pandemiei actuale”, a spus el, adăugând că vor exista proteste semnificative în lunile următoare şi până în vară.

Campbell  a mai arăt că a fost unul dintre negociatorii unionisti în cadrul discuţiilor şi, timp de 20 de ani, ”am lucrat constructiv împreună şi acum vă confruntaţi cu dezintegrarea acestui lucru”.

”Conducerile actuale ale organizaţiilor loialiste sunt supuse unei presiuni extreme de, să zicem doar, de tinerii turci care probabil văd o oportunitate de a intra în război în condiţiile lor.”

Principalele grupări paramilitare loialiste nu au fost în mod oficial părţi ale acordului din 1998, dar l-au aprobat la acea vreme şi şi-au dezafectat armele în anii care au urmat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite