LIVE TEXT | Război în Ucraina. Infrastructuri esențiale din Kiev, atacate cu drone. Rușii, exerciții tactice în Belarus
0Este a 299-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean a spus că a avut pregătit un discurs pentru meciul din finala Cupei Mondiale din Qatar însă FIFA nu a fost de acord să fie difuzat înaintea partidei.
UPDATE 21.01 Cum au reușit rușii să-și distrugă propriul sistem antiaerian folosit ca momeală pentru ucraineni VIDEO
Mass-media rusă a publicat în urmă cu câteva zile imagini cu nimicirea unui sistem antiaerian ucrainean S-300 de către o dronă kamikaze. Însă, Ucraina a susținut că, de fapt, acel sistem era unul rusesc.
Astfel, un grup de specialiști independenți a demonstrat, în baza mai multor dovezi foto-video și imagini de arhivă, că sistemul antiaerian a fost utilizat de forțele ruse ca „momeală” pentru a atrage forțele ucrainene. La sfârșit, acesta a fost neintenționat nimicit tot de către armata rusă.
Potrivit Ukraine Weapons Tracker, drona kamikaze a lovit radarul de iluminare al unui sistem antiaerian sovietic S-300 PS. Detalii aici
UPDATE 19.20 Zelenski cere Occidentului mai multe arme: „Depinde de voi cum se va sfârși acest război”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, luni, liderilor europeni reuniți în Letonia ajutor militar pentru a învinge Rusia, relatează Reuters.
Președintele Ucrainei li s-a adresat prin legătură video liderilor care participă la summit-ul Forței Expediționare Comune (JEF), grupare de țări nord-europene condusă de Regatul Unit.
„Depinde mult de voi cum se va sfârși acest război. Cu cât forțele noastre de apărare au mai mult succes, cu atât agresiunea rusă va eșua mai repede”, a transmis Zelenski. Detalii aici
UPDATE 19.18 Putin vizitează Belarusul pe fondul unor temeri privind deschiderea unui nou front în Ucraina
Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Belarus ce stârnește temeri la Kiev că liderul de la Kremlin intenţionează să facă presiuni asupra aliatului său Aleksandr Lukașenko pentru a se alătura unei ofensive pe teren ce ar deschide un nou front împotriva Ucrainei.
Este vorba de prima deplasare a lui Putin la Minsk din 2019 încoace, înainte de pandemia de COVID-19 şi un val de proteste pro-democraţie reprimate de Aleksandr Lukaşenko cu sprijinul puternic din partea Kremlinului.
Deplasarea lui Putin în Belarus a fost anunţată vineri după o vizită-surpriză, pe 3 decembrie, la Minsk, a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu. Cu acest prilej, Șoigu a semnat un acord cu omologul său din Belarus ale cărui detalii nu au fost dezvăluite. Detalii aici
UPDATE 18.33 ISW: Prigojin insistă să legitimeze Wagner ca forță armată parastatală în timp ce caută să-și extindă influența
Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, își continuă eforturile de a-și crește influența prin intermediul companiei militare private Wagner, implicată activ în agresiunea militară a Kremlinului în Ucraina.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Prigojin face lobby pentru a obține noi beneficii pentru Wagner din partea statului rus și pentru a o legitima ca forță armată parastatală în timp ce caută să-și extindă influența.
De exemplu, pe 18 decembrie, Prigojin s-a plâns de faptul că autoritățile din Sankt Petersburg au refuzat să accepte îngroparea unui mercenar Wagner în locurile de înmormântare rezervate pentru participanții la războiul din Ucraina. De asemenea, el i-a trimis o scrisoare președintelui Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, pentru a extinde statutul de veteran de luptă pentru mercenarii Wagner.
În același timp, Wagner continuă să joace un rol important în luptele din jurul orașului Bahmut, în regiunea Donețk. În ultimele luni, grupul de mercenari a dezvoltat tactici ofensive pentru a exploata numărul mare de condamnați slab pregătiți pe care i-a recrutat, afirmă serviciile secrete britanice. Detalii aici
UPDATE 15.21 SIS: Rusia planifică să invadeze Republica Moldova în 2023
Șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău anunță că documentările instituției denotă că Rusia intenționează să atace anul viitor Republica Moldova.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe”, a menționat șeful SIS, Alexandru Musteața, pentru TVR Moldova. Detalii aici
UPDATE 15.19 Rusia susţine că a doborât patru rachete de fabricaţie americană deasupra teritoriului său
Armata rusă a afirmat luni că a doborât patru rachete HARM de fabricaţie americană deasupra teritoriului său, pe cerul regiunii ruse Belgorod la frontiera cu Ucraina, unde Moscova duce o ofensivă de la începutul lui februarie, informează AFP.
„Patru rachete anti-radar americane HARM au fost doborâte în spaţiul aerian al regiunii Belgorod”, a anunţat Ministerul Apărării rus, în raportul său zilnic postat pe Telegram, fără alte precizări, conform Agerpres.
Localităţile şi infrastructurile din regiunea Belgorod au de suferit frecvent din cauza tirurilor, adesea mortale, atribuite de Moscova armatei ucrainene. Detalii aici
UPDATE 14.13 Metoda folosită de ruși pentru a-i păcăli pe tineri să se prezinte la birourile de recrutare în armată
Oficialii armatei ruse au găsit o nouă metodă de a-i păcăli pe tineri să se întâlnească cu ei pentru a le putea cere să se înroleze, conform The Telegraph.
Un tânăr de 21 de ani din Moscova, numit Aleksei, a spus că a invitat un cumpărător să vină să-și ia o jachetă de iarnă pe care o pusese la vânzare pe Avito, cel mai popular site de anunțuri publicitare din Rusia.
Cumpărătorul, identificat ca Evgheni, i-a sugerat să vină la locul de muncă al lui Aleksei.
„Doi bărbați au intrat și mi-au arătat actele de identitate: Comitetul de anchetă al districtului Koptevo”, a declarat Alexei pentru publicația Zona, referindu-se la unitatea principală de anchetatori din cartierul nordic al Moscovei.
„Au spus: „Suntem aici să te luăm. Urmează-ne până la birou, te rugăm”.
În Rusia, mii de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, sunt chemați la un an de serviciu militar obligatoriu, o campanie lansată de două ori pe an, unde sunt excepți doar cei nu sunt apți pentru serviciu sau studiază. Detalii aici
UPDATE 14.08 Un cetățean grec de origine rusă, acuzat de Austria de spionaj în favoarea Moscovei
Un cetăţean grec de origine rusă a fost acuzat de Austria de spionaj în favoarea Direcției Principale de Spionaj (GRU) a Statului Major al armatei ruse.
Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, care ar fi efectuat pregătire militară specială în Rusia, a transmis informaţii culese în Austria despre războiul din Ucraina mai multor diplomaţi şi servicii de informaţii, a anunțat luni Ministerul austria de Interne.
Acesta s-a aflat la Moscova cu puţin timp înainte şi la începutul invaziei militare ruse din Ucraina, declanșate pe 24 februarie.
El ar fi fiul unui fost spion rus staţionat la un moment dat ca diplomat în Germania şi Austria, transmit agențiile de presă DPA și Reuters, preluate de Agerpres. Detalii aici
UPDATE 12.25 Militarii ruși vor desfășura exerciții tactice în Belarus, la frontiera cu Ucraina
Unităţi militare ruse vor efectua „exerciţii tactice" în Belarus, la frontiera cu Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării rus, informează AFP.
Anunţul intervine în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat la Minsk pentru discuţii cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko. Nu se știe când şi unde vor avea loc aceste manevre militare. Detalii aici
UPDATE 12.23 Infrastructuri esențiale din Kiev, atacate cu drone de armata rusă
Infrastructuri esenţiale din Kiev şi din jurul capitalei Ucrainei au fost vizate de atacuri aeriene efectuate de armata rusă, au anunţat autorităţile ucrainene, potrivit Reuters.
Informaţiile preliminare furnizate de primarul Kievului, Vitali Kliciko, arată că atacurile care au vizat luni dimineață Kievul nu s-au soldat cu decese sau persoane rănite.
„În urma atacurilor asupra capitalei a fost avariată infrastructura esenţială”, a scris Kliciko pe canalul său de Telegram.
Atacurile au vizat în special cartierele Solomianski (vest) şi Şevcenkivski (centru), transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Detalii aici
UPDATE 10.48 „Vulturii se învârt în jurul lui Putin", în timp ce se pregătește o „lovitură de stat"
Acoliții lui Vladimir Putin ar plănui o lovitură de stat împotriva acestuia, în timp ce există zvonuri recurente privind sănătatea precară a președintelui, scrie Daily Star.
Potrivit unor surse, joi, 15 decembrie, au avut loc două întâlniri importante la care a președintele a fost nevoit să rămână și a avut nevoie de o pernă specială.
Un raport susține că bucătarul-șef al Kremlinului, Evgheni Progozhin, ar fi omul care ar fi inițiat o lovitură de stat împotriva lui Vladimir Putin. Detalii aici
UPDATE 10.40 Papa Francisc, despre conflictul din Ucraina: „Sunt multe mâini care agită ceaunul războiului. Este global“
Papa Francisc a spus că războiul global al Rusiei cu Ucraina nu se va încheia curând. "Nu văd un sfârșit prea curând pentru că acesta este un război global. Să nu uităm asta. Sunt multe mâini care agită ceaunul războiului. Este global. Cred că războiul începe când imperiul începe să slăbească. Și când există arme de folosit, testat și vândut. Sunt multe în joc”, a spus Papa Francisc într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC. Detalii aici...
UPDATE 07.55 Punctele slabe ale armatei ruse, descoperite de fostul comandant al armatei americane în Afganistan
Armata rusă are o serie de deficiențe care îi afectează capacitatea de luptă, potrivit generalului în rezervă David Petraeus, fost șef al CIA și vicepreședinte al Institutului Regal de Cercetare pentru Apărare (RUSI).
„Au arătat o lipsă foarte gravă de structură logistică, capacități și oportunități. Apoi starea îngrozitoare a comunicațiilor lor, care sunt de înaltă frecvență, necriptate și cu un singur canal. Oricine are un scaner de poliție le poate găsi și bloca conversațiile sau le poate înregistra”, a subliniat Petraeus într-un interviu pentru Vocea Americii. Detalii aici
UPDATE 07.54 Putin se duce la Minsk să-l convingă pe Lukașenko să se alăture unui nou atac asupra Ucrainei
În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Belarus, programată pentru marți, 20 decembrie, acesta va face presiuni asupra dictatorului belarus Alekandr Lukașenko pentru a se alătura trupelor ruse împotriva Ucrainei, potrivit comandantului Forțelor Combinate ale Forțelor Armate ale Ucrainei, general-locotenent Serhi Naiev.
El a amintit că Putin a anunțat recent că a avut o întâlnire oficială cu conducerea Forțelor Armate Ruse, în cadrul căreia au fost luate în considerare propunerile comandamentului militar pentru perspectivele pe termen scurt și mediu.
Imediat după aceea, a fost anunțată călătoria lui Putin la Minsk. Detalii aici
UPDATE 07.52 Strategia pe trei direcții a lui Putin în Ucraina
Este posibil ca Rusia să stabilească condiții pentru a conduce o nouă ofensivă împotriva Ucrainei – posibil împotriva Kievului – în iarna anului 2023. Este extrem de puțin probabil ca un astfel de atac să reușească. Un atac rusesc din Belarus nu este iminent în acest moment, arată analiza Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Obiectivele președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat conform evaluărilor oficialilor ucraineni și ale ISW bazate pe declarațiile și acțiunile Kremlinului. Putin continuă să urmărească obiective maximaliste în Ucraina, folosind mai multe mecanisme menite să-i oblige pe ucraineni să negocieze în condițiile Rusiei și probabil să facă concesii preventive extrem de favorabile Rusiei. Acest obiectiv fundamental a stat la baza diferitelor eforturi militare, politice, economice și diplomatice ale Kremlinului în ultimele 10 luni în Ucraina. Detalii aici...
UPDATE 07.50 Putin pregătește racheta hipersonică „meteorit” care poate lovi orice țintă din lume în 30 de minute
Russia Today a publicat noi imagini înfiorătoare cu racheta hipersonică „meteorit“ Avangard pregătită pentru luptă, în cadrul unei noi amenințări nucleare la adresa Occidentului.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemul de rachete, amplasat într-un siloz de lansare subteran din regiunea Orenburg, în sud-vestul Rusiei, va crește capacitățile de luptă ale Forțelor de rachete strategice, urmând ca „Avangard" să fie introdus în serviciu. Detalii aici
UPDATE 07.45 Rusia prelungește la doi ani perioada de recrutare în armată a tinerilor ruși
Rusia vrea să „prelungească perioada de recrutare obligatorie în armată pentru tineri de la un an la doi ani”. Vestea a fost dată de un comisar militar de rang înalt în cadrul unui interviu televizat, scrie DailyMail.
Scopul planului de recrutare „Înapoi în URSS" pare a fi acela de a-i oferi lui Vladimir Putin mai mulți soldați pentru invazia sa din Ucraina. Detalii aici
UPDATE 05:45 Iranul afirmă că nu are nevoie de nicio „permisiune“ pentru dezvoltarea relaţiilor sale cu Rusia
Iranul a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că nu are nevoie de "permisiunea" nimănui pentru a dezvolta relaţii cu Rusia, după ce Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la "parteneriatul militar la scară largă" dintre Teheran şi Moscova, notează AFP.
"Republica Islamică Iran, în conformitate cu interesele sale naţionale (...), acţionează independent pentru a-şi reglementa relaţiile externe şi nu solicită permisiunea nimănui", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat.
Kievul şi susţinătorii săi occidentali acuză Rusia că foloseşte drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri în Ucraina. Iranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei, dar a asigurat că aceste livrări au avut loc înainte de ofensiva din Ucraina, fără a scăpa, totuşi, de o serie de sancţiuni occidentale.
Pe 9 decembrie, Casa Albă a tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la un "parteneriat militar la scară largă" din ce în ce mai adâncit între Teheran şi Moscova, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a declarat că, în schimbul livrărilor de drone, Rusia "oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent", ceea ce "le transformă relaţia într-un parteneriat complet de apărare". O evoluţie "dăunătoare" pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi "comunitatea internaţională", potrivit Washingtonului.
UPDATE 02:00 Zelenski spune că FIFA i-a blocat discursul înaintea finalei CM din Qatar
Președintele ucrainean a spus că a avut pregătit un discurs pentru meciul din finala Cupei Mondiale din Qatar însă FIFA nu a fost de acord să fie difuzat înaintea partidei. El afirmă că totuși cuvintele sale au fost auzite de lume,deoarece discursul a fost distribuit pe rețelele de socializare.
“Astăzi a avut loc finala Cupei Mondiale FIFA în Qatar – o finală emoţionantă. Acesta este sensul fotbalului: toată lumea are şanse să câştige, toată lumea poate arăta că este cel mai puternic. Însă competiţia este pe terenul de joc, nu pe câmpul de luptă. Şi cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un cartonaş roşu, nu un buton roşu. Când oamenii sunt uniţi prin fotbal, oamenii sunt uniţi prin pace. De aceea am pregătit pentru astăzi un discurs special din Ucraina adresat întregii lumi. Tuturor celor care preţuiesc pacea şi viaţa.
Deşi FIFA a blocat prezentarea acestui discurs la stadion înainte de meciul final din Qatar, lumea a auzit totuşi apelul nostru.
Fotbalistii noştri au distribuit videoclipul... Iarmolenko şi întreaga naţională a Ucrainei, Şevcenko, Şovkovskyi, Modrić, Srna, Guardiola, Raţ şi mulţi, mulţi alţi jucători minunaţi. Mulţumesc tuturor! Statele partenere l-au susţinut. Mii de surse mass-media din lume l-au răspândit”, a spus Zelenski, potrivit news.ro.
UPDATE 00:00 Londra va livra Ucrainei importante cantităţi de muniţie pentru artilerie
Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunţe, luni, în cursul unei reuniuni cu liderii din Europa de Nord, ţările baltice şi Ţările de Jos în Letonia, livrarea către Ucraina a unei importante cantităţi mari de muniţie pentru artilerie, notează AFP.
În cadrul acestei întâlniri la Riga, vor fi discutate eforturile în curs destinate să contracareze Rusia în regiunile nordice şi la Marea Baltică.
Rishi Sunak, care va sosi luni în Letonia, le va cere celorlalţi lideri ai ţărilor care participă alături de Regatul Unit la Forţa expediţionară comună (JEF) să menţină sau să depăşească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul prim-ministrului, relatează Agerpres.
El va anunţa, de asemenea, că Londra va livra "sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 de milioane de dolari) care va asigura Ucrainei un flux constant de muniţii esenţiale pentru artilerie pe tot parcursul anului 2023", potrivit comunicatului.