LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia își intensifică atacurile în est, Kievul reclamă un risc radiologic la Zaporojie
0Este a 185-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că a reușit exportarea a peste un milion de tone de cereale, în timp ce rușii au crescut ritmul atacurilor în estul țării. Infrastructura centralei de la Zaporojie este afectată și există risc radiologic, spune Energoatom.
UPDATE 21.30 Regatul Unit a anunţat sâmbătă că va dona şase drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale şi va instrui militari pentru operarea lor, informează Agerpres.
Aceste dispozitive "uşoare şi autonome sunt concepute pentru a fi utilizate în zone de coastă cu mică adâncime, fiind capabile să funcţioneze până la 100 de metri sub nivelul mării pentru a detecta, localiza şi identifica mine, cu scopul ca marina ucraineană să le poată neutraliza", a precizat Ministerul Apărării britanic într-un comunicat.
"Zeci de membri ai marinei ucrainene vor fi instruiţi să utilizeze aceste drone în cursul lunilor următoare, antrenamentul începând deja pentru primii dintre ei", a declarat ministerul. Instruirea va fi asigurată de specialişti britanici şi americani pe teritoriul Marii Britanii, conform DPA.
Acest nou ajutor militar intervine în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, "Rusia transformă hrana în armă, distrugând agricultura ucraineană şi impunând o blocadă porturilor acestei ţări la Marea Neagră pentru a-i împiedica exporturile".
Dacă câteva nave care transportă cereale au putut părăsi Ucraina în baza unui acord obţinut de ONU, aceste operaţiuni "rămân limitate de mine submarine lăsate de forţele ruse de-a lungul coastei" ucrainene, a afirmat Regatul Unit.
Ministerul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că "tentativele cinice ale Moscovei pentru a răscumpăra aprovizionarea alimentară mondială" nu trebuie să-şi atingă scopul.
În mai, premierul Boris Johnson anunţase o tranşă de 300 milioane de lire (355 milioane de euro) ca ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina, după un plan precedent de 450 milioane de lire, cuprinzând în special furnizarea de rachete.
UPDATE 19.46 Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională al Ucrainei, despre o posibilă „îngheţare” a războiului: Important e să nu permitem un „Minsk-3”
Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, a avertizat sâmbătă în cadrul telemaratonului informativ al televiziunilor ucrainene împotriva „îngheţării” războiului declanşat de Rusia şi adoptării unui acord de tipul „Minsk-3” condiţionat, relatează agenţia de presă locală Liga.
Kievul nu trebuie să accepte sub nicio formă „îngheţarea” actualului război cu Rusia, consideră el, pentru că mai devreme sau mai târziu Federaţia Rusă va încerca oricum să captureze din nou teritorii ale Ucrainei.
„În acest război, fiecare ţară îşi are propriile interese, dar este necesar să prevenim un «Minsk-3» condiţionat, societatea noastră nu va accepta aşa ceva. Condiţiile «Minsk-1» şi «Minsk-2» au fost absolut inacceptabile pentru Ucraina", a afirmat el, referindu-se la acordurile mediate de Franţa şi Germania, destinate să pună capăt ostilităţilor din Donbas (est).
Danilov a menţionat că unele ţări ajută Ucraina, în timp ce altele consideră că ar fi „necesară o negociere” cu dictatorul rus Vladimir Putin, întrucât urmează o iarnă grea, iar preţurile la gaze au crescut semnificativ.
„Cetăţenii noştri îşi dau viaţa. Preţul pe care îl plătesc ucrainenii ca naţiune ne costă scump. Este vorba despre întreaga Europă, Ucraina este o frontieră, dacă nu am fi respins agresiunea rusească din 24 februarie, tancurile ruseşti puteau să fi ajuns în Varşovia, Vilnius şi în alte oraşe europene", a declarat oficialul ucrainean.
Totodată, Danilov a declarat că Rusia duce o „puternică” campanie mediatică împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar una dintre naraţiunile promovate de propaganda rusă este teza conform căreia lumea ar fi 'obosit de războiul' Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Oficialul de la Kiev a remarcat că acest lucru nu este adevărat, iar lumea civilizată continuă să sprijine Ucraina.
O părere similară a fost exprimată sâmbătă şi de consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. Potrivit lui, compromisurile cu Rusia vor fi un dezastru, războiul trebuie să se încheie cu o victorie militară pentru Ucraina, un tribunal pentru criminali de război şi cu o transformare a Federaţiei Ruse, transmite Liga, citând declaraţiile sale transmise prin Twitter.
Pentru aceasta, în afară de arme, este necesară voinţa de a câştiga, afirmă el. „Toate compromisurile vor avea consecinţe dezastruoase pentru umanitate", consideră Podoliak.
UPDATE 18.48 Refugiații ucraineni pot rămâne pe termen nelimitat în Rusia, după ce Putin a semnat un decret în acest sens
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce simplifică şederea şi dreptul de muncă a sute de mii de persoane care au părăsit Ucraina ducându-se în Rusia după declanşarea intervenţiei militare a Kremlinului în ţara vecină, informează Agerpres.
Potrivit acestor noi "măsuri temporare", publicate sâmbătă, deţinătorii unui paşaport ucrainean, precum şi locuitorii teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, vor putea rămâne în Rusia "pe timp nelimitat".
Până în prezent, ei nu puteau locui oficial în Rusia decât 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Pentru o şedere mai îndelungată ei trebuiau să obţină un permis de muncă sau o autorizaţie specială.
Persoanele vizate au de acum "dreptul de a desfăşura o activitate profesională în Rusia fără permis de muncă", precizează decretul.
Totuşi, pentru a profita de această măsură, ele vor trebui să se supună unei prelevări de amprente digitale, fotografierii pentru identificare şi unui examen medical pentru o eventuală depistare de droguri şi de maladii infecţioase.
Textul interzice de asemenea expulzarea din Rusia a cetăţenilor ucraineni, în afara persoanelor eliberate din închisoare sau considerate periculoase pentru securitatea Rusiei.
UPDATE 18.28 Ucrainenii au surprins cum două blindate rusești au sărit în aer chiar în timp ce avansau rapid și trăgeau spre pozițiile armatei ucrainene, imagine fiind făcute cu o dronă.
Cele două blindate de tipul BMP-3 sunt filmate cum traversează în viteză un câmp, în timp ce trag spre o lizieră unde s-ar fi aflat militari ucraineni. Schimbul de focuri s-ar fi produs lângă localitatea Vuhledar, aproape de Donețk.
La un moment dat se vede cum unul dintre blindate sare în aer după un contact cu o mină. După explozie blindatul e învăluit în fum, dar își continuă încet deplasarea în timp ce din el sar soldații ruși și o iau la fugă.
La scurt timp după, și cel de-al doilea blindat care și-a continuat drumul și executa trageri cu tunul sare și el în aer. Explozia e puternică, oprește în loc blindatul, iar la câteva secunde apar din vehicul soldați ruși care și ei o iau la fugă spre copacii din apropiere.
UPDATE 18.13 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat un mesaj de Ziua Aviației Ucrainei în care laudă militarii și îndeamnă la lupă, afirmând că ocupanții ruși vor pieri precum dispare roua în fața soarelui.
Liderul de la Kiev mai spune în mesajul său că militarii ucraineni „vor distruge pas cu pas“ trupele ruse de ocupație.
„Soldații ucraineni vor distruge pas cu pas potențialul ocupanților și va veni ziua în care inamicul va muri și la Zaporojie, și în sud, și în estul țării, și în Crimeea. Ocupanții vor pieri ca roua în soare, iar apărarea noastră este și va fi acest soare.
La mulți ani de Ziua Aviației Ucrainei!”, scrie președintele Zelenski pe rețelele sociale.
UPDATE 18.00 Războiul din Ucraina a dus, până acum, la moartea a 377 de copii și la rănirea a cel puțin 733, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de Biroului Procurorului General.
„Peste 1.100 de copii au fost afectaţi în Ucraina de agresiunea armată a Federaţiei Ruse. Până în dimineaţa zilei de 27 august, numărul oficial al copiilor ucişi este de 377, neschimbat în ultima zi. Numărul copiilor răniţi a crescut - cel puțin 733”, scrie într-un mesaj al Biroului Procurorului General publicat pe Telegram.
În Donețk, regiunea care conduce în topul nefericit al victimelor copii, s-au înregistrat 388 de copii morți sau răniți, urmată de Harkov, cu 202 copii, regiunea Kiev - 116, Cernihiv - 68, Nikolaev - 67, Lugansk - 61, Herson - 55 şi Zaporojie - 42
Regiunea cu cei mai mulţi copii care au murit sau au fost răniţi din cauza războiului este Doneţk - 388. Urmează regiunea Harkov - 202 copii, regiunea Kiev - 116, Cernihiv - 68, Nikolaev - 67, Lugansk - 61, Herson - 55 şi Zaporojie - 42.
Atacurilor ruşilor au distrus în total 2.328 de clădiri în care se aflau şcoli şi facultăţi.
UPDATE 17.47 Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu, transmite Agerpres.
Trupele ruseşti au bombardat zona "în mai multe rânduri în cursul ultimei zile", a afirmat sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom.
"Consecinţă a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată şi există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive", a declarat operatorul ucrainean, informând despre un "risc crescut de incendiu".
Potrivit operatorului, de la amiaza zilei de sâmbătă (09:00 GMT), centrala "funcţionează cu riscul de a încălca normele de securitate în materie de radiaţii şi incendiu".
La rândul său, Rusia acuză Ucraina că ar fi tras 17 obuze asupra incintei centralei, cea mai mare din Europa, în cursul ultimelor 24 de ore. "Patru au căzut pe acoperişul clădirii, unde se află 168 de ansambluri de combustibil nuclear american de la firma WestingHouse", a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că alte obuze au căzut la 30 de metri de un depozit de combustibil uzat şi în apropierea altuia, care conţine "combustibil proaspăt".
Potrivit ministerului rus, armata ucraineană ar executa aceste tiruri din împrejurimile oraşului Marganeţ (Marhanet), situat în faţa centralei pe malul opus al fluviului Nipru şi aflat în continuare sub controlul Kievului.
UPDATE 16.47 Marinarii ucraineni, liber la părăsirea țării, în contextul creșterii exporturilor de cereale cu vaporul
Marinarii de pe vasele comerciale vor putea să iasă din Ucraina dacă vor primi aprobare din partea centrelor militare la care sunt arondaţi, a anunţat sâmbătă premierul ucrainean, Denis Şmîgal, o decizie care ar putea facilita procesul de expediere a cerealelor din porturile ţării, transmite Agerpres.
Această decizie, aprobată sâmbătă de guvernul ucrainean, îi vizează pe membrii de sex masculin ai echipajelor vaselor comerciale, care navighează pe mare şi fluvii, precum şi pe studenţii din marină care fac practică la bordul navelor, a indicat Şmîgal.
Decizia respectivă ar urma să atenueze penuria de marinari capabili şi pregătiţi să completeze echipajele navelor care vin şi ies din Ucraina pentru a exporta cereale printr-un coridor maritim, ce a constituit obiectul unei medieri internaţionale.
UPDATE 16.37 Cum a învins Zelenski Moscova cu propriile arme. Tacticile războiului informațional al Ucrainei
La împlinirea a șase luni de război, Politico enumeră tacticile războiului informațional cu care Ucraina a reușit să întreacă Moscova.
Cetățeni hackeri, troli care țintesc diplomați ai inamicului pe rețele sociale, un șef de stat care își promovează agenda în fața audienței globale: este manualul rusesc standard al războiului informațional doar că el funcționează acum pentru Ucraina. Kremlinul a fost lăsat practic fără armele sale cele mai redutabile, relatează Politico.
La împlinirea a șase luni de război, Politico enumeră tacticile războiului informațional cu care Ucraina a reușit să întreacă Moscova.
Controlul narațiunii
De la invazia rusă în Ucraina, Volodimir Zelenski, un comediant devenit președinte, a dus o campanie neobosită pe rețele sociale: că a vorbit dintr-un buncăr sau direct de pe front a pledat cauza Ucrainei adesea gâtuit de emoție, făcând războiul viu pentru întreaga lume.
Discursul său – pe jumătate propagandă, pe jumătate campanie de conștientizare- a fost preluat și dat mai departe de miniștrii din guvernul său, de instituțiile statului și de simplii soldați care au împânzit rețelele sociale cu imagini ale luptelor și dovezi ale crimelor comise de trupele ruse asupra civililor.
UPDATE 14.22 Risc de „pulverizare de substanțe radioactive“ la centrala de la Zaporojie, anunță Ucraina
Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ''pulverizare de substanţe radioactive'' la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmite Agerpres.
Potrivit Energoatom, forţele ruse ''au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi''.
''Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive'', a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi ''un risc ridicat de incendiu''.
De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.
UPDATE 14.09 Noi imagini de pe frontul din Ucraina. Cum atacă mercenarii bieloruși tancurile rusești
Noi imagini de pe frontul din Ucraina au fost postate pe rețelele de socializare. Soldații bieloruși care fac parte din „Kastus Kalinouski Battalion” sunt filmați cum atacă tancurile rusești.
Într-un video postat pe Twitter, soldații stabilesc o poziție, sub acoperirea vegetației, și își găsesc ca ținte tancuri și blindate rusești. Ei folosesc sisteme de rachete ghidate MILAN, primite din Franța.
UPDATE 11.58 Propagandistul Kremlinului, o nouă tiradă împotriva „naziștilor”: L-a comparat pe Scholz cu Hitler VIDEO
Propagandistul Kremlinului, Volodimir Soloviov, s-a lansat într-o nouă tiradă la televiziunea rusă, de data asta „nazistul” demascat fiind însuși cancelarul german Olaf Scholz.
Cel mai înfocat susținător al războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei l-a comparat pe Scholz cu Adolf Hitler, și a adus și dovezi în sprijinul afirmației sale. Iată-l, urcându-se pe un tanc, a arătat el extrem de convins de spusele sale, îndemnându-și colegii să difuzeze imaginile incriminatoare.
UPDATE 10.31 Cum își amplifica Kremlinul propaganda în Ucraina ocupată. Rusia deschide un post TV în Herson: „Tavriya TV va promova fericirea și iubirea“
Într-o mică parcare din orașul Herson, ocupat de ruși, s-au auzit aplauze săptămâna trecută, când Anton Alikhanov a tăiat o panglică roșie pentru a marca inaugurarea ceremonială a unui post de televiziune local, Tavriya TV, relatează The Guardian.
Noul canal face parte dintr-o acțiune de propagandă în Herson, despre care Rusia speră că va ajuta să-și cimenteze stăpânirea asupra orașului din sudul Ucrainei, ocupat în primele zile ale invaziei. Alikhanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad din Rusia, a declarat că jurnaliştii din oraşul său vor veni la Herson pentru a „ajuta” noul post TV să găsească mesajul potrivit. Kremlinul a desemnat diverse regiuni rusești să „îndrume“ diferite părți ale Ucrainei ocupate.
Kirilo Stremusov, șeful adjunct al autorităților ruse de ocupație din Herson, nu a făcut un secret din misiunea canalului: „Tavriya va începe acum să lucreze ca o mașinărie mare care nu va face doar propagandă, ci va promova și familia, bunătatea, fericirea și dragostea. Desigur, împreună cu Rusia mare și unită.”
În orașele din apropierea Kievului, care au fost ocupate în primăvară, stăpânirea rusă a fost o perioadă de teroare când chiar și ieșirea afară era periculoasă pentru locuitori. Și în Herson există rapoarte credibile despre răpiri, arestări și torturi. Dar aici există o altă latură a ocupație ruse. Kremlinul încearcă să prezinte un viitor fericit și prosper în interiorul Rusiei, în timp ce se pregătește să organizeze un „referendum” pentru anexarea Hersonului și a altor trei regiuni ucrainene.
UPDATE 10.27 Rusia îşi intensifică atacurile în zone din estul Ucrainei
Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk (estul Ucrainei) în ultimele cinci zile, într-o mişcare ce ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters.
''Există o posibilitate realistă ca Rusia să-şi fi sporit eforturile în regiunea Donbas într-o tentativă de a ademeni unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina intenţionează să lanseze o contraofensivă majoră'' în zonă, arată buletinul informativ cotidian publicat pe Twitter de ministerul citat.
Lupte intense au avut loc în apropierea oraşelor Siversk şi Bahmut, care se află la nord de oraşul Doneţk, ocupat de forţele ruse.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
În prezent, pentru a se putea apăra Ucraina se bazează în general pe armamentul greu primit din Occident.
UPDATE 08.30 RETROSPECTIVĂ Ucraina, 31 de ani de independență: O luptă continuă și sângeroasă pentru desprinderea de „lumea rusă”
Nicio altă țară din lume nu este amenințată în prezent atât de tare cu dispariția precum Ucraina, a cărei aniversare de 31 de ani de la declararea independenței a coincis cu șase luni de rezistență în fața invaziei ruse.
Ucraina, vecina României la nord și la sud-est, este o țară relativ tânără, independentă de doar 31 de ani, dar cu o istorie destul de zbuciumată. Întins pe puțin peste 600.000 de kilometri pătrați, plin de câmpii fertile, podișuri și râuri ce coboară spre și în Mările Azov și Neagră, teritoriul ucrainean a cunoscut de-a lungul secolelor numeroase cotropiri, frământări sociale, turbulențe politice și războaie soldate adesea cu modificări de granițe. Nu întâmplător numele „Ucraina” este interpretat ca „țară de frontieră” („u kraia” sau „okraina”), un termen intrat care a intrat în uz în secolul XVI și a fost preferat în locul „Rusiei Mici” - considerat ofensator astăzi - în procesul de edificare națională.
Identitate independentă, identitate furată
Cu centrul la Kiev, un prim stat ucrainean a apărut spre finalul Primului Război Mondial, în 1917, numit Republica Populară Ucraineană, care, prin Actul Zlukî, din 22 ianuarie 1919 („Ziua Integrității, din 1999), s-a unit simbolic cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale. Însă independența acestui stat abia recunoscut pe plan internațional a fost de scurt durată, fiind curmată în urma unor războaie suprapuse încheiate în 1921 cu împărțirea teritoriului ucrainean de atunci între Rusia bolșevică, A Doua Republică Poloneză și Cehoslovacia. Astfel, din capitală a unui stat independent, Kievul a devenit un oraș de provincie al Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSSU), cu reședința la Harkov până în 1934. Treptat, până în 1954, RSSU avea să se extindă teritorial, din diverse interese (geo)politice, fie ale fostului dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin, fie ale predecesorului său Nikita Hrușciov, și să dea granițele Ucrainei actuale.
Citește articolul integral aici
UPDATE 05:30 Evacuare obligatorie a civililor și din părți ale regiunilor Harkov, Zaporojie, Nikolaev
Irina Veresciuk a declarat pentru televiziunea națională ucraineană că prioritară este evacuarea femeilor cu copii și a persoanelor în vârstă din anumite părți ale regiunilor Harkov, Zaporojie și Nikolaev.
„Nu vorbesc de regiunile întregi, dar în unele părți va fi necesară evacuarea obligatorie și ne pregătim pentru acest lucru”, a spus oficialul guvernamental, potrivit Hotnews.
UPDATE 05:00 Dmitri Medvedev afirmă că Rusia nu poate pune capăt războiului, chiar dacă Ucraina ar renunța la NATO
Fostul președinte rus a acordat un interviu televiziunii franceze LCI că rușii sunt pregătiți să poate discuții cu Zelenski, doar în anumite condiții. El a spus că în acest moment renunțarea Ucrainei de a participa în cadrul Alianței Nord-Atlantice este insuficientă pentru încetarea războiului.
"Renunţarea la a participa în cadrul Alianţei Nord-Atlantice este vitală acum, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea", a declarat Medvedev în interviul pentru televiziunea LCI, potrivit Agerpres.
UPDATE 03:00 Departamentul de stat al SUA a confirmat moartea unui al treilea cetățean american
Departamentul de Stat american a confirmat că a mai murit un cetățean american în războiul din Ucraina, dar nu a făcut public numele acestuia sau alte detalii privind circumstanțele în care a murit, potrivit news.ro.
”Putem confirma moartea unui cetăţean al SUA în Ucraina. Din respect pentru intimitatea familiei, nu facem alte comentarii în acest moment”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.
Alți doi americani au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Stephen Zabierslki a fost ucis în luna mai, în timp ce pușcașul marin veteran, Willy Cancel, a murit în aprilie.
UPDATE 01:00 Zelenski afirmă că s-au exportat un milion de tone de produse agricole
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus, vineri, pe rețelele de socializare că Ucraina a reușit să exporte un milion de tone de produse agricole din cele 3 porturi. El a spus că au fost trimise 44 de nave către 15 țări. De asemenea, liderul de la Kiev confirmă că a primit alte 70 de cereri pentru nave care urmează să fie încărcate.
UPDATE 00:00 Rusia susține că face toate demersurile posibile ca ONU să ajungă în siguranță la Zaporojie
Conducerea de la Moscova a anunțat că va face tot ce e posibil ca o echipă ONU să poată avea acces la centrala nucleară Zaporojie.
”Rusia face tot ce este necesar pentru a se asigura că misiunea internațională a AIEA la ZNPP (centrala nucleară Zaporojie) are loc, se desfășoară în condiții de siguranță și este capabilă să atingă toate obiectivele stabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, potrivit Libertatea.ro.
Lituania va achiziționa 37 de drone kamikaze pentru Ucraina
Ministrul lituanian al Apărării Arvidas Anusauskas a declarat că Litunaia va achiziționa drone în valoare de 1 milion de euro din Polonia pe care le va oferi Ucrainei. Această sumă a fost strânsă cu ajutorul campaniei Legion of Boom, lansată de Andrius Tapinas, înainte de Zilei Independenței Ucrainei, potrivit Kiev Independent.