LIVE TEXT | Război în Ucraina. Activitatea infanteriei rusești, în creștere în sud-estul Ucrainei: Casa Albă, alarmată de întârzierea aprobării sprijinului pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană continuă să-și desfășoare operațiunea ofensivă în direcția Melitopol, să provoace pierderi de personal și echipamente forțelor de ocupație și să epuizeze inamicul de-a lungul întregii linii de front, afirmă generalul Oleksandr Tarnavski, în timp ce președintele Volodimir Zelenski îndeamnă lumea să-și aducă aminte că Ucraina luptă zilnic și are nevoie de sprijin pentru a-i respinge pe invadatori. Casa Albă presează Congresul SUA să aprobe cât mai repede posibil sprijinul pentru Ucraina.

Volodimir Zelenski într-o deplasare în zona de apărare Kupiansk FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski într-o deplasare în zona de apărare Kupiansk FOTO EPA-EFE

UPDATE Mai multe tipuri de plăți sunt prevăzute pentru rușii trimiși la războiul din Ucraina. Plățile sunt promise atât din bugetele federale, cât și din cele regionale.

Conform unei investigații făcute de Kavkaz Realii, un site de știri în limba rusă operat de Radio Free Europe/ Radio Liberty, Ministerului Apărării oferă aceeași plată pentru toți, în timp ce regiunile promit propriile „stimulări”.

În cazul Ministerului rus al Apărării, plata unic - promisă la semnarea contractului pentru toate cele trei categorii de combatanți: soldați contractuali, recruți și voluntari - este de 1.970 de euro, iar salariu minim lunar începe de la 2.000 de euro, depinzând de poziție, rang și vechime în serviciu.

Plățile regionale sunt considerate „măsuri de sprijin”. Aceste măsuri au fost introduse în momente diferite și sunt variate în funcție de regiuni. Printre măsuri figurează scutirea de la plata taxelor la înlocuirea unui pașaport sau a permisului auto sau eliminarea comisioanelor pentru transferurile bancare. Detalii aici

UPDATE Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, și Olga Stefanișina, viceprim-ministru ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, au discutat despre progresele înregistrate de Rep. Moldova și Ucraina în procesul de aderarea la UE, exprimându-și speranța că la mijlocul lunii decembrie aceste două state vor primi un răspuns pozitiv privind startul negocierilor de aderare. Detalii aici

UPDATE O anchetă recentă efectuată de o comisie a parlamentului german a scos la lumină ceea ce pare a fi o supraveghere semnificativă a autorității maritime germane în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Nord Stream 2 AG, o companie deținută de Gazprom, ar fi solicitat informații specifice despre activitățile submarinelor NATO de la biroul maritim din Stralsund. Cu toate acestea, în ceea ce presa germană descrie drept o „greșeală fatală”, împreună cu informațiile dorite, alte date au ajuns în mâinile rușilor. Detalii aici

UPDATE Alexandr Kalinin, lider al Partidului Regiunilor, care a anunțat recent că recrutează moldoveni care să lupte de partea Rusiei în războiul din Ucraina, va fi pus sub acuzare de procurorii din Republica Moldova. Detalii aici

UPDATE Mărturiile unui soldat ucrainean care luptă în prima linie a frontului împotriva Rusiei făcute luni pentru BBC relevă o „situaţie haotică, forţe fără experienţă trimise ca întăriri şi un sentiment de abandon din partea comandanţilor militari ucraineni”.

Soldatul, care a făcut aceste declaraţii pentru filiala ucraineană a BBC printr-o aplicaţie de mesagerie, a povestit despre luptele trupelor ucrainene pentru menţinerea capului de pod cucerit pe malul estic al fluviului Nipru. Sute de soldaţi ucraineni sunt implicaţi în această operaţiune în cadrul contraofensivei lansate în urmă cu şase luni.

Soldatul, al cărui nume BBC nu îl dezvăluie pentru a-i proteja identitatea, a declarat că s-a aflat câteva săptămâni pe malul fluviului ocupat de ruşi, în timp ce forţele ucrainene încercau să stabilească un cap de pod în jurul satului Krînki. El spune că situaţia este cu atât mai complicată, cu cât trupele ucrainene sunt aici depăşite atât numeric, cât şi ca dotare. Detalii aici

UPDATE În timp ce contraofensiva sa încetinește odată cu venirea iernii, Ucraina se luptă cu ea însăși, cu Rusia și pentru atenția lumii, se arată într-o analiză NBC News.

Ucraina nu se luptă doar cu armata rusă. După mai mult de 21 de luni de război istovitor, Kievul se luptă pentru atenția lumii după ce războiul a intrat în umbra conflictului din Orientul Mijlociu. În timp ce contraofensiva sa pentru care au existat așteptări uriașe a fost oprită de zăpadă, după luni de planificare și în pofida sprijinului militar aliat de miliarde de dolari, Kievul este afectat și de certuri interne care se amplifică. Detalii aici

UPDATE Șeful comandamentului militar ucrainean „Tavria”, generalul Oleksandr Tarnavski, afirmă că activitatea infanteriei rusești este în creștere pe frontul de sud-est.

„Activitatea infanteriei ocupanților a crescut din nou în zona operațională a Forțelor de Apărare Aeriană Tavria - au avut loc 55 de ciocniri de luptă”, a anunțat generalul Tarnaski într-un mesaj publicat duminică pe Telegram.

În Zaporojie, rușii încercat de 12 ori, fără succes, să-și restabilească pozițiile pe care le-au pierdut în zonele de la sud de Robotîne și vest de Verbove.

„În același timp, forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în direcția Melitopol, să provoace pierderi de personal și echipamente forțelor de ocupație și să epuizeze inamicul de-a lungul întregii linii de front”, a adăugat Oleksandr Tarnavski.

„Pe parcursul ultimei zile, inamicul a pierdut 440 de soldați și nouă unități de echipament militar. În jur de zece ocupanți s-au predat. Activitatea aviației inamice este scăzută - în cursul zilei au fost înregistrate cinci lovituri aeriene. În cursul nopții, inamicul a lansat rachete antiaeriene asupra regiunii Donețk”, a raportat comandant ucrainean.

UPDATE Volodimir Zelenski a afirmat duminică seară, în mesajul său video, că toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijn în fiecare zi.

Lupte intense sunt în curs de desfăşurare în zeci de zone de-a lungul întregii linii de front, mai ales în Est. „Cele mai intense sunt în zonele Mariinka, Avdiivka şi Bahmut. Cu toate acestea, este dificil şi în sud şi în regiunea Harkov. Şi fiecare oraş din Ucraina, unde astăzi a fost o zi relativ liniştită... Toţi cei care se află acum în spate, care îşi pot permite să petreacă timp acasă. Toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă. Nu este pe reţelele de socializare, nu în dispute pe teme politice, nu în certuri. Această bătălie este cea în care ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. Lucruri specifice care întăresc Ucraina. Lucruri care adaugă forţă poziţiilor noastre, statului nostru. Lucruri care ne permit să răspundem la atacurile inamicului cu acţiunile noastre. Acţiuni active. Acţiuni îndrăzneţe”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE Un oficial rus a confirmat moartea generalului Vadim Zavadski. Generalul Zavadksi căzut „la un post de luptă din zona de operaţiuni speciale”,a declarat guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev.

Zavadski este al şaptelea general-maior şi al 12-lea ofiţer superior care îşi pierde viaţa de la începutul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. Detalii aici

UPDATE Un soldat ucrainean a solicitat un atac de artilerie asupra propriei poziții în încercarea de a bloca un avans rusesc, relatează CNN.

Singur și rănit, Serhii, al cărui indicativ de apel este „Fin”, nu credea că va putea supraviețui în timp ce trupele rusești se apropiau tot mai mult de el. La un moment dat, înconjurat de inamici și gata să se sacrifice, acesta a solicitat lovituri de artilerie asupra poziției sale, reușind pe această cale să descurajeze cu succes înaintarea forțelor rusești. Detalii aici

UPDATE Directorul pentru Buget de la Casa Albă, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului SUA, că Washingtonul a intrat în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina să reziste în fața Rusiei.

„Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a transmis Young.

„Nu există un vas magic de fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Am rămas fără bani - și aproape fără timp”, a insistat oficialul american de rang înalt, potrivit Reuters. Detalii aici

UPDATE Forţele ucrainene au atacat duminică noaptea cu drone un depozit petrolier din regiunea Luhansk, aflată sub ocupaţie rusă.

Conform autorităţilor de ocupație instalate în regiune de regimul de la Moscova, atacul a provocat un incendiu care între timp a fost stins şi nu s-au raportat victime. 

UPDATE Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât în cursul nopții de duminică spre luni 18 drone și o rachetă rusească.

Potrivit Kievului, armata rusă ar fi lansat în total 23 de drone și o rachetă Kh-59 către regiunile Herson și Mîkolaiv, situate în sudul Ucrainei, precum și către Ivanov-Frankivsk, Hmelnîțkîi şi Liov, situate în vestul Ucrainei.

Dronele care nu au fost doborâte au lovit în raioanele Herson şi Berislav din sud, pe malul Niprului, provocând daune la un centru cultural şi la un magazin de bricolaj. Detalii aici

UPDATE China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, a afirmat Xi Jinping după convorbirile purtate luni, la Beijing, cu Aleksandr Lukaşenko.

China doreşte totodată să-şi intensifice coordonarea şi cooperarea cu Belarus în cadrul unor mecanisme multilaterale precum Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, a adăugat liderul regimului de la Beijing.

Xi Jinping i-a spus de asemenea liderului autoritar al Belarusului că ţările lor ar trebui să ia măsuri pentru îmbunătăţirea transportului transfrontalier şi promovarea relaţiilor economice şi comerciale, precum şi a schimburilor între persoane.

Xi a mai susţinut în discuţiile cu oaspetele său belarus că Beijingul şi Minskul ar trebui să implementeze proiecte comune ca parcul industrial China-Belarus şi să promoveze cooperarea în plan industrial.

Este cea de-a doua deplasare în acest an în China a lui Aleksandr Lukaşenko, după vizita oficială din 28 februarie - 2 martie, de această dată fiind vorba de o „vizită de lucru”.

UPDATE Generalul ucrainean în rezervă Viktor Mujenko a propus cinci schimbări care să fie implementate pe câmpul de luptă pentru a crește șansele Ucrainei de a învinge Rusia în războiul aflat în desfășurare.

Mujenko, care anterior a fost șef al Forțelor Armate ucrainene, a declarat într-un interviu pentru BBC News publicat vineri, 1 decembrie, că această contraofensivă care a început în iunie i-a „dezamăgit pe mulți”, deși au fost unele câștiguri, iar unitățile ucrainene au „făcut un miracol”.

Așteptările mari cu privire la efortul Ucrainei de a elibera teritoriul pe care Rusia l-a ocupat în timpul războiului au fost „formate dintr-un sprijin informațional puternic”, dar „din păcate, nu au devenit o realitate pentru Ucraina”, a spus Mujenko. Detalii aici

UPDATE Expertul militar „Defense Express” Ivan Kiricevski a explicat în timpul unei emisiuni motivul  decretului lui Vladimir Putin privind creșterea numărului de efective ale armatei cu 170.000 de soldați. Expertul consideră că demersul are ca scop asigurarea efectivelor necesare și creșterea capacității pentru viitoare operațiuni, spune Kiricevksi, citat de Unian.. 

UPDATE Potrivit lui Petr Kuzik, dacă soldații care luptă de doi ani sunt acum demobilizați, iar noi soldați fără experiență sunt pusi în locul lor, va provoca o tragedie. Demobilizarea în Ucraina nu va avea loc în viitorul apropiat, portivit lui Petro Kuzik, comandantul batalionului „Libertate” din cadrul Brigăzii a 4-a de răspuns rapid a Gărzii Naționale a Ucrainei, scrie agenția de presă Unian. 

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că alianța militară occidentală ar trebui să fie pregătită pentru vești proaste de pe frontul ucrainean, în timp ce Kievul continuă să se apere de invazia totală a Rusiei. Detalii aici

UPDATE Unitățile grupului rus de trupe „Vest” au distrus un depozit cu muniție al brigăzii de apărare teritorială a armatei ucrainene din regiunea Harkov, a raportat șeful centrului de presă al grupului, Serghei Zîbinski, pentru agenția de stat TASS. 

Zîbinski susține că grupul „Vest” a distrus un depozit de muniții al Brigăzii 113 de apărare teritorială ucraineană în regiunea Harkov. Acesta a adăugat că Ucraina ar fi pierdut „până la 95 de militari, un vehicul blindat de luptă, 2 vehicule și un obuzier D-30 de 122mm”.

Zîbinsky susține că unitățile grupului de forțe de „Vest”, cu sprijinul aviației și artileriei, au învins forța de muncă și echipamentul a două brigăzi ale armatei ucrainene.

UPDATE Câțiva soldați ruși mărturisesc într-un filmuleț distribuit pe rețelele sociale că sunt obligați să lupte în condiții deplorabile, fără hrană adecvată și fără sprijin din partea comandamentului.

Condițiile au devenit atât de grele pentru soldații ruși aflați pe frontul din Herson încât unii dintre ei fiert o conservă de carne înăbușită pe care au găsit-o cu apă din fluviul Nipru pentru a nu muri de foame.

„Uneori oamenii stau timp de șapte, zece zile pe insulele” de pe Nipru, spune unul dintre grupul de soldați ruși care apare în filmulețul distribuit de Anton Herașcenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa lui Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia, care a fost citat pe larg duminică în Rusia şi Ucraina.

„Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta”, a declarat Kliciko în interviul difuzat sâmbătă.

El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. „Bineînţeles că ne putem minţi euforic oamenii şi partenerii, dar nu poţi face asta la nesfârşit”, a afirmat el, situându-se clar de partea comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, care a suscitat critici la Kiev în urmă cu o lună când a spus că războiul a ajuns într-un impas. „A spus adevărul”, susţine Kliciko.

Primarul Kievului s-a pronunţat împotriva jocurilor politice în Ucraina. „Nu ar trebui să existe conflicte interne într-o ţară care luptă pentru existenţa sa” şi din acest motiv a refuzat să discute despre proiectele sale politice personale, exprimându-şi în cele din urmă sprijinul pentru Zelenski.

UPDATE Operatorii unei drone rusești au reacționat îngroziți față de modul în care doi soldați ucraineni au anihilat un grup de asalt inamic.

„Se uită la «pasăre», salută cu mâna”, constată unul dintre operatori, referindu-se la unul dintre cei doi soldați ucraineni aflați în tranșee în fața unui grup de asalt inamic. „E foarte relaxat”, spune colegul său.

Operatorii de drone încearcă să ghideze grupul de asalt, transmițând informații la sol despre mișcările soldaților ucraineni, dar în van.

Grupul de asalt nu reușește să-i localizeze pe soldați, în timp ce aceștia din urmă deschid focul și aruncă grenade asupra inamicilor, eliminându-i pe loc. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite