Război în Ucraina. Rușii atacă din alte două direcții la Avdiivka: mărturiile unui soldat ucrainean despre capul de pod din Herson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invadatorii ruși şi-au intensificat asalturile asupra oraşului Avdiivka, în estul Ucrainei, atacând din alte două direcţii în scopul de a încercui localitatea.

Avdiivka, oraș devastat de lupte FOTO Profimedia
Avdiivka, oraș devastat de lupte FOTO Profimedia

Armata rusă încearcă de mai multe luni să cucerească acest oraş industrial fortificat din regiunea Donețk, principaul punct fierbinte al frontului în acest moment, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit primarului din Avdiivka, Vitali Barabaş, asalturile ruseşti „au fost mult mai numeroase” în ultimele două zile, la fel şi tirurile de artilerie.

„Al treilea val de atacuri inamice diferă de ultimele două efectuate anterior prin faptul că au fost lansate din două direcţii noi”, a explicat responsabilul ucrainean, citat de AFP.

Aceste noi atacuri, potrivit lui Barabaș, vizează „să deturneze cât mai mult atenţia” soldaţilor ucraineni, în timp ce forţele ruse îşi continuă în paralel tentativele de a încercui Avdiivka dinspre sud şi nord.

„Este foarte probabil că ei aşteaptă condiţii meteorologice mai favorabile pentru a utiliza echipamente militare în aceste zone”, a spus edilul din Avdiivka.

„Deschiderea de noi direcţii arată că inamicul a primit ordin să cucerească cu orice preţ oraşul”, a apreciat el, precizând că 1.295 de locuitori se mai află încă în Avdiivka.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție cu sediul la Washington, trupele ruse au „făcut progrese confirmate” în ultimele zile în zona Avdiivkăi.

Canalul Telegram DeepState, apropiat armatei ucrainene, consemna duminică seara o situaţie „tensionată” pe front şi „succese parţiale” ale armatei ruse în apropiere de Stepove, localitate situată la nord-est de Avdiivka.

Armata ucraineană afirmă la rândul ei că respinge atacurile lansate de ruși şi provoacă pierderi grele adversarului.

Într-o altă zonă a Ucrainei, și anume la Novogrodivka (est), cadavrul unui copil a fost extras de sub dărâmături după un bombardament rusesc care a lovit un bloc de locuinţe miercurea trecută.

Noi atacuri cu drone și rachete

În Lugansk, unul din cele două mari oraşe din Donbas aflate sub controlul ruşilor din 2014, o lovitură ucraineană cu dronă a distrus un depozit de carburant.

Atacul ucrainean a fost confirmat de către autorităţile de ocupaţie locale ruse pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti, care a precizat că, în urma loviturii, s-a declanşat un incendiu, dar fără să facă victime.

Rusia a efectuat în noaptea de duminică spre luni o nouă serie de bombardamente asupra Ucrainei, apărarea antiaeriană ucraineană afirmând că a doborât o rachetă Kh-59 şi 18 dintre cele 23 de drone lansate de invadatori. Au fost vizate regiunile Herson şi Mîkolaiv, în sudul ţării, precum şi regiunile Ivanov-Frankivsk, Hmelnîțkîi şi Liov în vest.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut săptămâna trecută armatei sale să „accelereze” construcţia de structuri defensive pe front în faţa noii ofensive ruse, în a 22-a lună a invaziei.

Un soldat ucrainean evocă o situație dificilă în menținerea capului de pod din Herson

În acelaşi timp, mărturiile unui soldat ucrainean care luptă în prima linie a frontului împotriva Rusiei făcute luni pentru BBC relevă o „situaţie haotică, forţe fără experienţă trimise ca întăriri şi un sentiment de abandon din partea comandanţilor militari ucraineni”.

Soldatul, care a făcut aceste declaraţii pentru filiala ucraineană a BBC printr-o aplicaţie de mesagerie, a povestit despre luptele trupelor ucrainene pentru menţinerea capului de pod cucerit pe malul estic al fluviului Nipru. Sute de soldaţi ucraineni sunt implicaţi în această operaţiune în cadrul contraofensivei lansate în urmă cu şase luni.

Soldatul, al cărui nume BBC nu îl dezvăluie pentru a-i proteja identitatea, a declarat că s-a aflat câteva săptămâni pe malul fluviului ocupat de ruşi, în timp ce forţele ucrainene încercau să stabilească un cap de pod în jurul satului Krînki. El spune că situaţia este cu atât mai complicată, cu cât trupele ucrainene sunt aici depăşite atât numeric, cât şi ca dotare.

„Întregul parcurs peste fluviu se află sub un foc constant. Am văzut bărci cu camarazi ai mei la bord dispărând pur şi simplu în apă după ce au fost lovite, pierdute pentru totdeauna în fluviul Nipru”, a povestit el.

„Când am ajuns pe malul (estic), inamicul ne aştepta. Ruşii pe care am reuşit să îi capturăm au spus că forţele lor fuseseră avertizate de sosirea noastră, aşa că atunci când am ajuns acolo, ştiau exact unde să ne găsească. Au aruncat totul asupra noastră - artilerie, mortiere şi sisteme de aruncătoare de flăcări. Am crezut că nu voi mai scăpa cu viaţă”, a adăugat el.

„Atunci când construieşti un cap de pod ai nevoie de multe lucruri, dar nu au fost planificate provizii pentru această zonă. Am crezut că după ce vom ajunge acolo inamicul va fugi şi atunci vom putea transporta în linişte tot ce ne trebuie, dar nu a fost aşa”, a subliniat soldatul intervievat de BBC.

Mărturia acestui soldat dezvăluie diviziunile dintre guvernul ucrainean şi generalii săi cu privire la stadiul războiului, precum şi problemele legate de recrutare şi capacităţile lor operaţionale, susține BBC.

„Toţi cei care au vrut să se ofere voluntari în război au venit cu mult timp în urmă; acum este prea greu să îi tentezi pe oameni cu bani. Acum îi primim pe cei care nu au reuşit să scape de recrutare. O să râdeţi de asta, dar unii dintre puşcaşii noştri marini nici măcar nu ştiu să înoate”, a mărturisit interlocutorul BBC, citat de EFE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite