LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul ar fi lovit o bază militară rusească în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cea de-a 191-a zi a războiului din Ucraina. Experții AIEA vor să rămână la centrala nucleară Zaporojie, potrivit liderului delegației, Rafael Grossi. Copiii ucraineni s-au întors joi la școală. Au fost redeschise doar școlile care pot fi utilizate și cele din zone neafectate de război.

Contraofensiva ucraineană este în plină desfășurare FOTO Profimedia
Contraofensiva ucraineană este în plină desfășurare FOTO Profimedia

UPDATE 22.01 Consilierul şefului Rosatom, ghid pentru inspectorii AIEA la centrala Zaporojie. UE l-a inclus pe lista de sancțiuni VIDEO

Consilierul directorului general al Agenţiei nucleare din Rusia (Rosatom), Renat Karcea, a fost ghid pentru inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în vizita efectuată joi la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată din martie de trupele ruse, relatează vineri publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

Kievul a criticat deja modul în care a decurs vizita delegaţiei AIEA, denunţând-o drept o „excursie de două ore”, chiar dacă - din câte a anunţat compania de stat ucraineană Energoatom - la centrală au rămas cinci inspectori AIEA pentru a monitoriza activitatea sitului până sâmbătă.

UPDATE 21.29 Gazprom suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaze prin Nord Stream către Europa

Gigantul rus de gaze Gazprom a anunţat, vineri, că gazoductul Nord Stream, vital pentru livrările de gaze în Europa, va fi oprit „complet” până la repararea unei turbine, în timp ce acesta urma să reintre în serviciu sâmbătă după o operaţiune de mentenanţă, relatează AFP.

Într-un comunicat, Gazprom a indicat că a descoperit „scurgeri de ulei” în turbină în cursul acestei operaţiuni de mentenanţă. „Până la repararea turbinei, transportul de gaze prin Nord Stream este complet suspendat”, a indicat grupul.

Rusia urma să-şi reia sâmbătă livrările de gaze prin conducta Nord Stream, după o nouă întrerupere de trei zile care a pus la grea încercare nervii europenilor, angajaţi într-o cursă contra cronometru pentru a evita o criză energetică în această iarnă.

UPDATE 20.40 Ucraina afirmă că a lovit o bază militară rusească în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Ucraina a indicat vineri că forţele sale au lovit o bază militară rusească la Energodar, oraşul unde se află centrală din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse, la o zi după vizita unei misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP.

"În localităţile Herson şi Energodar, lovituri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie ale inamicului, precum şi un depozit de muniţii", ucigând mai mulţi militari ruşi, a indicat armata ucraineană în raportul său difuzat în cursul serii.

Primarul pro-Kiev al Energodarului, Dmitro Orlov, la ora actuală aflat în exil, a declarat telefonic pentru AFP că nu are nicio informaţie cu privire la acest subiect, evocând grave probleme ale reţelei de telefonie mobilă în acest oraş vineri.

UPDATE 18.54 Cum luptă „băieții” din NAFO împotriva propagandei pro-Kremlin: trollii ucraineni folosesc o „armă” redutabilă

Războinicii de pe internet au creat o alianță transatlantică satirică ce folosește avatarul rasei de câine Shiba Inu pentru a-i trolla pe susținătorii războiului lui Putin.

North Atlantic Fellas Organization (NAFO) folosește împotriva propagandei războiului meme-uri, clipuri virale și desene digitale ale câinelui din rasa Shiba Inu, care a devenit o senzație pe internet în urmă cu un deceniu și mai recent imaginea criptomonedei „dodge”.

„Până acum, Rusia a fost singura care a fost dispusă să joace un joc murdar”, spune Ivana Stradner, de la un centru de reflecție din Washington care se declară ”propagandist civil al NAFO”.

Alături de „soldați” obișnuiți alianța numără și numele grele din politică precum Adam Kinzinger, membru al Congresului SUA, fostul președinte estonian Toomas Hendrik Ilves și, recent, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

UPDATE 18.21 Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până la 15 septembrie, susţine Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin forţelor sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Doneţk (estul Ucrainei) până la 15 septembrie, a declarat joi seară într-un interviu pentru Ukrainska Pravda şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksei Gromov.

„Inamicul continuă să deţină zone ocupate în regiunile Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi încearcă, de asemenea, să creeze condiţii favorabile pentru relansarea ofensivei", a spus Gromov, potrivit Agerpres.

Astfel, trupele de ocupaţie ruse îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile în conformitate cu ordinul lui Putin de a ajunge până la 15 septembrie la graniţele administrative ale regiunii Doneţk, a subliniat înaltul responsabil militar ucrainean.

UPDATE 17.44 Maria Zaharova, noi amenințări pentru Occident: „Radiația nu are nevoie de viză”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a amenințat Occidentul spunând că „radiația n-are nevoie de o viză” ca să treacă granițele. Declarația ei vine în contextul în care Uniunea Europeană a suspendat acordul prin care rușii primeau vize mai ușor.

UPDATE 17.18 Ambasada Rusiei în SUA reacție dură după ce șefa Russia Today a fost numită „chipul propagandei Kremlinului”

Ambasada Rusiei la Washington a cerut autorităților din SUA să nu se mai implice în campanii de propagandă împotriva presei ruse. Reacția dură vine în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a numit-o pe Margarita Simonian, șefa Russia Today, în fruntea propagandei ruse.

Departamentul de stat al SUA a scris un articol intitulat „Chipurile propagandei Kremlinului” care este disponibil și în limba rusă. În acesta se vorbește despre viața jurnalistei Margarita Simonian, care de-a lungul carierei a promovat deciziile Kremlinului și a dezinformat publicul.

„Acest material este încă un exemplu al încercărilor feroce de denigrare a jurnaliștilor noștri pentru acoperirea veridică a evenimentelor internaționale. Faptul că Departamentul de Stat s-a angajat în această acțiune este o manifestare a geloziei greu de ascuns asupra simpatiei și încrederii publicului străin în activitatea presei ruse", a menționat ambasada rusă într-un mesaj pe canalul de Telegram, scrie Hotnews.

UPDATE 16.11 Gorbaciov, „devastat de situația” dintre Rusia și Ucraina. A murit șocat de declanșarea războiului

Mihail Gorbaciov a fost „șocat” și „uluit” de izbucnirea conflictului din Ucraina în ultimele sale luni de viață, a relatat Pavel Palașcenko, potrivit Reuters. Fostul translator al ultimului lider sovietic susține că înrăutățirea legăturilor dintre Moscova și Kiev l-au zdrobit psihic în ultimii ani. 

Interpretul care a lucrat timp de 37 de ani cu Gorbaciov a declarat că fostul lider sovietic a fost supărat din cauza evenimentelor din Ucraina. Potrivit translatorului, Gorbaciov încă mai credea în ideea Uniunii Sovietice, dar era împotriva folosirii forței pentru atingerea obiectivelor.

Pavel Palașcenko a relatat într-un interviu pentru Reuters că a vorbit cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni, susținând că el și alții au fost uimiți de cât de traumatizat a fost era fostul lider sovietic de evenimentele din Ucraina.

Continuarea aici

UPDATE 15.18 Șeful Engie, despre reducerea livrării de gaze rusești: Un moment de răscruce pentru Europa

Sectorul energiei din Europa se confruntă cu "o criză excepţională", a afirmat vineri Catherine MacGregor, directorul general al importatorului francez de gaze Engie

"Lumea energiei, aşa cum o ştiam, nu va mai fi niciodată la fel", a declarat şeful Engie la postul de radio RTL.

Întrebată dacă Engie, principalul furnizor de gaze pentru gospodăriile din Franţa, s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze în această iarnă, MacGregor a răspuns că est "extrem de încrezătoare că nu vor fi probleme", cu excepţia cazului în care condiţiile meteo severe duc la o cerere neobişnuit de ridicată.

"De aceea mesajul privind economisirea energiei rămâne extrem de important", a adăugat şeful Engie.

UPDATE 14.41 Liderul Dumei de Stat amenință UE: Să ridice sancțiunile impuse Rusiei

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a afirmat că „securitatea energetică a Uniunii Europei este imposibilă fără Rusia”, adăugând că șefii de stat europeni ar trebui să renunțe la măsurile restrictive și să repornească Nord Stream 2 dacă nu vor „să complice viețile cetățenilor lor”, relatează agenția rusă TASS, conform Digi24.

Securitatea energetică a Europei e imposibilă fără Rusia. Momentul adevărului a venit pentru șefii de stat europeni care au două căi de ieșire din situația în care s-au băgat singuri. Mai întâi, să oprească sancțiunile neligitime pe care le-au impus țării noastre și să repornească Nord Stream 2, sau a doua cale, să lase situație cum este și să accepte problemele și faptul că viața cetățenilor lor se va complica și mai mult”, a declarat Volodin.   

UPDATE 13.16 Şoigu dezminte că Rusia a desfăşurat armament greu la centrala nucleară Zaporojie. Reacția Ucrainei

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa, au relatat vineri agenţiile de ştiri ruse, citate de Reuters.

Şoigu a acuzat Ucraina de ''terorism nuclear'' şi a respins acuzaţiile formulate de Kiev şi de Occident potrivit cărora Rusia a desfăşurat armament greu la centrala nucleară din sudul Ucrainei, aflată sub controlul ruşilor din martie.

''Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru'', a insistat Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus.

Şoigu a apreciat că Kievul ''creează o ameninţare reală de catastrofă nucleară'' şi foloseşte armament furnizat de Occident pentru a ataca centrala. El a susţinut că Ucraina a lansat 120 de obuze de artilerie şi 16 atacuri ''kamikaze'' cu dronă în ultimele şase săptămâni. ''Aceasta nu este altceva decât terorism nuclear'', a adăugat Şoigu, care a acuzat totodată SUA şi Uniunea Europeană că ''încurajează astfel de acţiuni nechibzuite''.

UPDATE 12.55 Ce impact are contraofensiva ucraineană din sud asupra obiectivelor militare ale Rusiei, potrivit analiștilor ISW

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), subliniază, în ultimul său raport privind mersul războiului, că operațiunile militare la scara contraofensivei ucrainene în curs nu pot fi apreciate ca eșecuri sau succese după doar o zi sau o săptămână de lupte. Rusia încearcă să prezinte contraofensiva ucraineană în sudul țării drept un eșec, arată analiștii ISW menționând că aceste evaluări fac parte din operațiunea rusă de dezinformare.

Imagini surprinse de jurnaliștii RFE/RL arată, de asemenea, că forțele rusești continuă să reacționeze la contraofensiva ucraineană din regiunea Kherson, transferând în mod constant convoaie militare în sudul Ucrainei pe podul din strâmtoarea Kerci. Acestea sunt probabil menite să creeze condițiile pentru o operațiune revizuită de a cuceri întreaga regiune Donețk, însă este foarte puțin probabil ca forțele rusești să facă progresele necesare pentru a reuși acest lucru până la termenul acordat de Putin, 15 septembrie, concluzionează analiștii ISW.

UPDATE 11.58 Băncile rusești au pierdut 25 de miliarde de dolari în primul semestru

Băncile rusești au înregistrat pierderi cumulate de aproape 25 de miliarde de dolari în primul semestru din acest an, potrivit prim vicepreşedintelui Băncii Centrale a Rusiei.

Dmitri Tulin, prim vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei ruse de afaceri RBC, că valoarea combinată a pierderilor suferite de băncile ruseşti în primul semestru din 2022 se ridică la 1.500 miliarde de ruble (24,95 miliarde de dolari), scrie Reuters.

UPDATE 11.16 Kievul, despre noul „obiectiv” militar al lui Putin: Ucraina este locul sfârșitului tău lipsit de glorie

Consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak a reacționat la declarațiile lui Vladimir Putin despre noul „obiectiv” al Rusiei războiul început pe 24 februarie.

„Propaganda rusă din februarie: „NATO ne-a provocat”. Declarațiile lui Putin de azi: „scopul nostru este să eliminăm Ucraina, negăm existența unei astfel de țări”. De Ziua Cunoașterii în Rusia, lecția de istorie trebuie amintită. Ucraina - locul unde a început totul. Ucraina, de asemenea, este locul sfârșitului tău lipsit de glorie”, a scris Podolyak pe Twitter.  

UPDATE 08.37 Înaintea vizitei sale la Berlin, premierul ucrainean cere Germaniei să livreze Kievului tancuri de luptă moderne

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat Germania să-i livreze Kievului tancuri de luptă moderne, pentru a ajuta forţele armate ucrainene să lupte împotriva invaziei ruse, informează vineri dpa.

Este necesară o "schimbare de filosofie" în ceea ce priveşte livrările de arme pentru Ucraina, a spus Şmîhal, înaintea vizitei sale la Berlin pe care o va întreprinde la sfârşitul acestei săptămâni.

Kievul aşteaptă ca SUA să-i livreze tancuri Abrams, iar Germania - tancuri Leopard 2, care pot fi utilizate pe câmpul de luptă, a precizat premierul ucrainean.

Livrările directe de tancuri de luptă şi de vehicule de infanterie de luptă pentru Ucraina rămân un subiect tabu în Germania, unde populaţia este de obicei precaută cu privire la orice formă de intervenţie militară externă.

Nicio ţară din NATO nu a livrat până acum astfel de sisteme de arme Ucrainei.

UPDATE 05.52 Propagandă rusă despre ofensiva „eșuată” instantaneu

Occidentul nu ar trebui să ia în serios operațiunile de „informare” rusești care prezintă contraofensiva ucraineană din regiunea Herson ca fiind eșuată aproape instantaneu sau care descriu Ucraina ca pe o marionetă neputincioasă a maeștrilor occidentali pentru că a lansat-o în acest moment. Ministerul rus al Apărării a început să desfășoare o operațiune de informare pentru a prezenta contraofensiva Ucrainei ca fiind un eșec decisiv aproape imediat ce a fost anunțată pe 29 august. Câțiva bloggeri militari proeminenți – chiar și bloggeri care au criticat anterior Kremlinul – promovează acest mesaj. Alți milbloggeri promovează, de asemenea, narațiunea conform căreia manipulatorii occidentali ai Ucrainei au împins Ucraina să lanseze contraofensiva prematur și/sau prea târziu din motive „politice” și pentru că Occidentul se aștepta la o contraofensivă.

Operațiunile militare de amploarea acestei contraofensive nu reușesc sau eșuează într-o zi sau într-o săptămână. Oficialii ucraineni au recunoscut de multă vreme că nu au masa absolută de forțe mecanizate care ar fi fost necesară pentru a desfășura o acțiune asemănătoare unui blitzkrieg pentru a distruge apărarea rusă în Oblastul Herson sau oriunde. În schimb, au stabilit condiții propice de atac de luni de zile atacând și perturbând liniile de comunicație terestre rusești (GLOC), punctele de comandă și control rusesc și sistemele logistice rusești din întreaga Ucrainî ocupată de sud-vest. Momentul începerii contraofensivei este în concordanță cu degradarea observată a capacităților rusești în vestul Oblastului Herson, echilibrată cu necesitatea de a începe eliberarea teritoriilor și a ucrainenilor ocupați, cât mai curând posibil. Nu există niciun motiv să suspectăm că momentul a fost influențat material de considerente sau tensiuni nepotrivite.

UPDATE 04.38 Rezultatele contraofensivei ucrainene nu pot să apară instantaneu

Forțele militare care trebuie să desfășoare operațiuni ofensive fără avantajele numerice necesare în mod normal pentru succesul în astfel de operațiuni se bazează adesea pe crearea unor direcții greșite și pe simulații pentru a îndepărta apărătorul de sectoarele pe care se vor concentra eforturile de străpungere și exploatare. Arta unor astfel de simulări este dublă. În primul rând, ele trebuie să fie conduse cu suficientă forță pentru a fi credibile. Cu toate acestea, deoarece sunt simulații, mai degrabă decât atacuri deliberate care se așteaptă să reușească, ele arată adesea ca eșecuri – unitățile atacatoare se vor retrage atunci când simt că l-au convins pe apărător de seriozitatea lor. În al doilea rând, au nevoie de timp pentru a avea efect. Când scopul este de a atrage forțele apărătorului departe de sectoarele de străpungere intenționate, atacatorul trebuie să aștepte până când apărătorul a mutat efectiv forțele. Astfel, va exista probabil o întârziere între operațiunile inițiale de simulare și începerea operațiunilor decisive. Situația din această întârziere poate părea ca și cum atacul a eșuat.

Armata și guvernul ucrainean repetă solicitările de a evita orice raportare sau prognoză a contraofensivei ucrainene, măsură care este esențială dacă acea contraofensivă include direcții false de atac. Desigur, este posibil ca operațiune militară să eșueze, dacă armata ucraineană ar fi făcut o eroare în planificare, calendar sau execuție care va submina succesul operațiunilor sale. Dar situația în care se află Ucraina necesită o operațiune de contraofensivă inteligentă și nuanțată, cu direcții false de atac și progrese atente și controlate. Prin urmare, este mult mai probabil ca în aceste zile foarte de început, ca o contraofensivă de succes să pară a fi blocată sau fără succes cu ceva timp înainte ca succesul ei să devină evident.

ISW și alți analiști care studiază acest război au fost în mod corespunzător precauți și circumspecți în anunțarea apogeului sau înfrângerii operațiunilor ofensive majore ale Rusiei. ISW va aplica aceeași prudență și circumspecție pentru a evalua progresul contraofensivei ucrainene și îi îndeamnă pe alții să facă același lucru.

UPDATE 02.17 Autoritățile ruse au publicat o listă cu locațiile școlilor din zonele ocupate, inclusiv coordonatele precise, avertizând aparent cu privire la posibile atacuri ucrainene împotriva lor, deoarece anul școlar începe la 1 septembrie.

Anunțul ar putea fi pregătirea pentru atacurile rusești cu steag fals asupra școlilor, o explicație a prezenței foarte scăzute sau pentru un alt scop. Ministerul rus al Apărării (MOD) a emis o declarație pe 31 august în care a avertizat că forțele ucrainene se pregătesc să bombardeze școli din regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Harkov, Herson și Zaporijia. Ministerul a publicat o listă cu adresele și locațiile exacte ale tuturor școlilor din zonele ocupate ale Ucrainei sub pretextul „asigurării siguranței elevilor și profesorilor”. Această declarație, împreună cu lista școlilor din zonele ocupate, ar putea fi o încercare de a stabili noi condiții de informare pentru trei potențiale cursuri de acțiune la 1 septembrie.

Prima, și cea mai periculoasă, ar putea fi pregătirea trupelor ruse pentru a organiza un atac cu steag fals împotriva infrastructurii educaționale din zonele ocupate din Ucraina și a da vina pe Forțele armate ucrainene pentru atac.

Al doilea scenariu, care este mai probabil, este că autoritățile ruse ar putea stabili condiții pentru a explica înscrierea și frecvența foarte scăzută în școlile conduse de Rusia pe măsură ce începe anul școlar. După cum a raportat ISW pe 30 august, familiile ucrainene cu copii părăsesc tot mai mult zonele ocupate de ruși din Ucraina pe măsură ce se apropie anul școlar. Autoritățile ruse ar putea încerca să amplifice pretinsa amenințare cu bombardamente ucrainene împotriva școlilor pentru a explica nivelurile scăzute de frecventare.

Al treilea scenariu este că autoritățile ruse ar putea încerca să stabilească o listă a unei infrastructuri civile specifice, care ulterior le va permite să folosească școlile identificate ca baze militare, cu așteptarea ca forțele ucrainene să nu țintească infrastructura civilă desemnată.

UPDATE 01.33  Directorul general al AIEA, Rafael Grossi a publicat un videoclip despre rezultatele vizitei sale la ZaporijiaNPP. conform Nexta TV via Twitter.

Acesta a confirmat că nu va rămâne la stație, dar alți membri ai misiunii vor lucra la ZNPP. 

UPDATE 00.45 Autorităţile ruse folosesc începutul noului an şcolar pentru a intensifica eforturile de instituţionalizare a eliminării identităţii ucrainene. Autoritățile ruse au continuat să difuzeze materiale educaționale rusești în școlile din zonele ocupate din Ucraina. Autoritățile susținute de Rusia din Sevastopol au sosit în Starobilsk, regiunea Luhansk, pentru a livra școlilor locale rucsacuri și simboluri oficiale de stat ale Federației Ruse.

Șeful Crimeei, desemnat de Rusia, Serghei Aksyonov, a cerut în mod similar educatorilor din Crimeea să intensifice programarea patriotică în școlile din Crimeea, în special să-i învețe pe copii despre decizia președintelui rus Vladimir Putin de a conduce o „operație militară specială” în Ucraina.

Prima lecție care va fi predată în școlile din regiunile ocupate Donețk și Lugansk este orientată pe o schiță a lecției urmează susținerile lui Putin despre „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, discursurile sale despre recunoașterea Republicilor Popolare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) și începerea „operațiunii militare speciale.”. În aceste discursuri, Putin a respins legitimitatea identității ucrainene, declarând că „este în întregime produsul erei sovietice... formată în ținuturile Rusiei istorice.” El a mai declarat în mod repetat că Ucraina face parte din Rusia și nu poate fi un stat în sine. Legătura explicită dintre programele de învățământ impuse de ruși în școlile ucrainene și aceste discursuri și scrieri fac parte dintr-un efort de ștergere a identității ucrainene în părțile ocupate de ruși din Ucraina prin controlul educațional.

ȘTIRE INIȚIALĂ Grupul de directori pentru neproliferare armelor nucleare al G7 a declarat că încercările Rusiei de a deconecta centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) ar fi „inacceptabile”, înaintea vizitei delegației Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală.

Grupul directorilor G7 pentru neproliferare a remarcat că ZNPP nu ar trebui utilizat pentru activități militare sau pentru depozitarea de material militar. Imaginile din satelit furnizate de Maxar au arătat anterior vehicule de luptă rusești adăpostindu-se sub infrastructura ZNPP foarte aproape de o construcție a reactorului.

Surse ruse și ucrainene au schimbat din nou acuzații de bombardare asupra Enerhodar pe 31 august. Surse sponsorizate de Kremlin au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) asupra clădirii Consiliului orașului Enerhodar, iar oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse a bombardat clădirea într-un efort de a discredita forțele ucrainene înaintea vizitei AIEA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite