Ce impact are contraofensiva ucraineană din sud asupra obiectivelor militare ale Rusiei, potrivit analiștilor ISW

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operațiunile militare la scara contraofensivei în curs nu pot fi apreciate ca eșecuri sau succese după doar o zi sau o săptămână, subliniază din nou analiștii de la ISW, în contextul dezinformării rusești.

Contraofensiva ucraineană din sud are impact asupra ofensivei ruse din Donbas FOTO SHUTTERSTOCK
Contraofensiva ucraineană din sud are impact asupra ofensivei ruse din Donbas FOTO SHUTTERSTOCK

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), subliniază, în ultimul său raport privind mersul războiului, că operațiunile militare la scara contraofensivei ucrainene în curs nu pot fi apreciate ca eșecuri sau succese după doar o zi sau o săptămână de lupte. Rusia încearcă să prezinte contraofensiva ucraineană în sudul țării drept un eșec, arată analiștii ISW menționând că aceste evaluări fac parte din operațiunea rusă de dezinformare.

Bloggerii militari ruși prezintă contraofensiva ca fiind deja eșuată

De pildă, Igor Girkin, un naționalist rus și fost comandant al militanților din Donbas, a declarat că forțele ucrainene își continuă încercările, după „eșecul primului atac”. El a reiterat narațiunea rusă conform căreia ceea ce el numește „manipulatorii occidentali” au împins Ucraina să efectueze această contraofensivă împotriva Rusiei.  În plus, Girkin a declarat că partenerii occidentali ai Ucrainei au planificat prost contraofensiva, au subestimat capacitățile rusești și au presupus că rușii sunt incompetenți, ținând cont în principal de considerente politice, nu militare.

Un alt blogger militar a observat că înfrângerea Ucrainei în sudul țării va fi cea mai puternică lovitură psihologică pentru Kiev și că acest eșec va avea un efect psihologic pe termen lung asupra moralului UcraineI. Cei mai mulți bloggeri militari ruși descriu atacurile ucrainene ca fiind niște precipitări fără tact și "sinucigașe"

Statul Major General ucrainean susține că președintele rus Vladimir Putin a prelungit termenul limită pentru cucerirea în întregime a regiunii Donețk: de la 31 august la 15 septembrie –un obiectiv care rămâne destul de improbabil, dar pe care forțele rusești caută să-l îndeplinească prin redesfășurări ale trupelor, remarcă analiștii ISW.

Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal Ucrainean, Oleksii Gromov, a declarat că forțele ruse regrupează elemente ale Districtului Militar Central (CMD), care operează în direcțiile Lugansk-Donețk, pentru a mări efectivele de luptă la vest de orașul Donețk. Gromov a adăugat că forțele ruse au desfășurat două grupuri tactice de batalion (BTG) din provincia Bolgorod în direcția liniei de front din vestul regiunii Zaporojia – acestea ar putea fi trimise în sprijinul reluării operațiunilor ofensive rusești în Donbas.

Totodată, Gromov a spus că se continuă formarea Corpul al 3-lea al Armatei, compus din voluntari, probabil în același scop de a întări forțele din Donețk.

Impactul contraofensivei ucrainene asupra obiectivelor militare ale Rusiei

Imagini surprinse de jurnaliștii RFE/RL arată, de asemenea, că forțele rusești continuă să reacționeze la contraofensiva ucraineană din regiunea Kherson, transferând în mod constant convoaie militare în sudul Ucrainei pe podul din strâmtoarea Kerci. Acestea sunt probabil menite să creeze condițiile pentru o operațiune revizuită de a cuceri întreaga regiune Donețk, însă este foarte puțin probabil ca forțele rusești să facă progresele necesare pentru a reuși acest lucru până la termenul acordat de Putin (conform evaluării serviciilor ucrainene-n.red) 15 septembrie, concluzionează analiștii ISW.

Kremlinul încearcă probabil să ridice moralul forțelor rusești și al celor separatiste pro-ruse scoțând în evidență miza cuceririi zonelor din jurul orașului Donețk. Forțele rusești nu au mai reușit să avanseze spre Siversk sau să preia controlul asupra autostrăzii E40 ce duce spre Slovyansk-Bakhmut de la căderea orașului Lîsîceansk și probabil că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește motivarea elementelor ale așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) să continue lupta și să ajungă la granițele administrative ale regiunii Donețk. Forțele rusești au avut câștiguri teritoriale minore în jurul Avdiivka, care au generat reacții pozitive în rândul luptătorilor Republicii Populare Donețk (DNR) la începutul lunii august, după care avansul s-a blocat la vest de orașul Donețk.

Principalele concluzii ale raportului ISW

Forțele ucrainene au continuat să țintească noduri logistice rusești și poziții-cheie în întreaga regiune Kherson, în sprijinul contraofensivei în curs de desfășurare în sudul Ucrainei.

Forțele rusești au efectuat atacuri terestre la nord-vest de Sloviansk, la sud și nord-est de Bahmut și la nord-vest și sud-vest de orașul Donețk.

Autoritățile de ocupație rusești recunosc probabil din ce în ce mai mult incapacitatea lor de a organiza cu succes psudo-referendumuri în zonele ocupate din Ucraina din cauza eșecurilor militare rusești și a rezistenței ucrainene continue în teritoriile ocupate.

Evoluții ale contrafensivei din Herson

Oficialii militari ucraineni au reiterat faptul că forțele ucrainene au continuat să vizeze logistica și întăririle rusești, păstrând tăcerea operațională cu privire la evoluția contraofensivei ucrainene din sudul Ucrainei la 1 septembrie. Șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal ucrainean, Oleksi Gromov, a declarat că trupele rusești au suferit pierderi în urma seriei de atacuri ucrainene cu rachete, drone și artilerie asupra posturilor de comandă, pozițiilor și depozitelor de muniții rusești între 29 și 31 august.

Forțele ucrainene au continuat probabil să lovească liniile de comunicații terestre rusești (GLOC), precum și pozițiile cheie în centrul regiunii Herson, pe 1 septembrie. Localnicii ucraineni locali au relatat că au auzit explozii și au observat activarea sistemelor apărare antiaeriană în orașele Nova Kahovka și Kahovka (la aproximativ 12 km nord-est de Nova Kakhovka). Imagini de pe rețelele de socializare au arătat noi atacuri ucrainene asupra Podului AntonivskI. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au doborât rachete ucrainene AGM-88 HARM deasupra Podului AntonivskI.

Bloggerii militari ruși au raportat că forțele ucrainene au continuat să atace în cel puțin patru direcții în regiunea Kherson, dar aceste afirmații rămân în mare parte neverificabile. Mai mulți bloggeri ruși au afirmat că luptele au continuat la vest de Visokopillia sud de granița dintre Herson și regiunea Dnipropetrovsk; la est și nord-est de capul de pod ucrainean peste râul Inhuleț; în jurul Snihurivka, la aproximativ 65 km est de orașul Nicolaev, și la nord de orașul Herson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite