Lituania publică un nou manual de supravieţuire, în cazul unei invazii a Rusiei: „Nu vom fi legaţi la ochi ca ucrainenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când Rusia a anexat Crimeea, în urmă cu doi ani, lituanienii au fost pe muchie de cuţit. Înrolarea în armată a fost reintrodusă, cheltuielile de apărare au crescut rapid, iar apelurile lor către NATO pentru desfăşurarea mai multor trupe în ţările baltice s-au înmulţit. Ca o măsură suplimentară, vineri, guvernul lituanian a emis un ghid de 75 de pagini ce conţine ce măsuri trebuie luate în cazul în care ţara este invadată, scrie CNN.

”Dacă ne veţi invada, nu vă aşteptaţi ca oamenii noştri să vă facă treaba mai uşoară”, acesta a fost mesajul pe care Lituania l-a trimis vineri către Rusia,  când a publicat manualul pentru cele trei milioane de cetăţeni, privind modul în care ei trebuie să-şi apere patria, în caz de invazie.

"Atenţia trebuie acordată acţiunilor ţării vecine - Rusia", se arată în manual, intitulat "Pregătiţi-vă pentru a supravieţui în situaţii de urgenţă şi de război". "Această ţară nu ezită să folosească forţa militară împotriva vecinilor săi, iar în acest moment continuă practic agresiunea militară împotriva Ucrainei", potrivit acestuia.

El subliniază metoda rusească de utilizare a "negării şi ambiguităţii" la începutul unei invazii şi avertizează: "Este foarte important ca civilii să fie conştienţi şi să aibă voinţa de a rezista - atunci când aceste elemente sunt puternice, agresorul are dificultăţi în crearea unui mediu de invazie militară".

Instrucţiuni concise

Este a treia oară guvernul lituanian a distribuit un manual de acest tip în rândul cetăţenilor săi, de la anexarea rusă din Crimeea.

Ultimul manual, publicat în decembrie 2015, a fost intitulat "Pregătirea pentru a supravieţui în situaţii de urgenţă şi de război: o abordare veselă a unor recomandări serioase".

Acesta a inclus desene animate cu o familie cu o pisică şi a menţionat că "în timp ce nicio ţară nu este imună la adversităţi de orice natură", este important să nu se intre în panică în cazul în care există o situaţie de urgenţă.

Nu este însă nimic vesel în ultima ediţie a manualului, care detaliază modul în care lituanienii ar trebui să spioneze şi să informeze asupra inamicului dacă Rusia reuşeşte să ocupe o parte a ţării.

Există, de asemenea, imagini detaliate ale tancurilor ruseşti, grenadelor, minelor şi armelor şi instrucţiuni despre cum să fie recunoscute diferite tipuri. Instrucţiuni suplimentare acoperă şi primul ajutor şi supravieţuirea în sălbăticie.

30.000 de exemplare disponibile vor fi distribuite în şcoli şi biblioteci, iar manualul va fi publicat de asemenea şi online.

Documentul aminteşte locuitorilor Lituaniei - dintre care circa şase la sută sunt ruşi, potrivit ultimului recensământ din 2011 - că apărarea ţării este "dreptul şi datoria fiecărui cetăţean".

Cetăţenii sunt cel mai bun sistem de avertizare timpurie

Karolis Aleksa de la Ministerul lituanian al Apărării, editor al manualului, a spus că, în vremuri de invazie, "oamenii devin sistemul de avertizare timpurie", şi prin raportarea detaliilor cruciale ei pot ajuta ofiţerii de informaţii şi soldaţii.

În plus, el a sugerat că pur şi simplu prin crearea şi distribuirea manualului în mod public şi cu "fanfară" ar putea descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei. "Tocmai pentru a trimite un mesaj către Rusia, suntem pregătiţi şi nu vom fi legaţi la ochi ca ucrainenii", a spus el.

Ministrul apărării din Lituania, Juozas Olekas, a declarat pentru CNN: "Am demonstrat că oricine traversează frontiera noastră va avea parte de o rezistenţă puternică din partea societăţii noastre şi din partea forţelor noastre militare".

Lituania a trăit sub dominaţia sovietică în anii 1940-1991. Acum, Lituania se învecinează cu enclava Kaliningrad, de importanţă strategică pentru Rusia, unde Moscova a început deja întărirea capacităţilor sale militare, prin echiparea cu un sistem de rachete balistice nucleare cu rază scurtă la începutul acestei luni.

Ţara, ce şi-a crescut considerabil cheltuielile pentru apărare, a reinstalat serviciul militar obligatoriu şi a primit trupe NATO pe teritoriul său, se află în linia frontală a unui nou Război Rece. Ministrul lituanian de apărare, care nu vede un dezgheţ al conflictului într-un moment din viitorul apropiat, a declarat pentru CNN: "Preşedintele Putin înţelege doar puterea împotriva puterii".

Noul manual îşi propune să plaseze o parte din acea putere în mâinile oamenilor din Lituania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite