Italia neagă informaţiile privind existenţa unui dosar despre presupuşii propagandişti pro-ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Ministrul italian de externe, Luigi di Maio
Foto: EPA-EFE / Ministrul italian de externe, Luigi di Maio

Şeful departamentului de securitate al Republicii Italiene aflat în subordinea Consiliului de Miniştri al ţării, Franco Gabrielle, consideră revoltătoare insinuările din Corriere della Sera că „un parlamentar poate fi obiect de supraveghere”

Şeful departamentului de securitate al Republicii Italiene, din cadrul Consiliului de Miniştri al Italiei, Franco Gabrielli, a negat că serviciile speciale italiene păstrează dosare despre jurnalişti, politicieni şi personalităţi publice care ar apăra poziţiile ruse. El a declarat acest lucru vineri, la o conferinţă de presă, după ce a anunţat desecretizarea documentelor legate de activităţile unui comitet special creat pentru monitorizarea şi contracararea dezinformarii, propagandei ruseşti şi ameninţărilor hibride.

După cum a precizat, acest comitet a fost coordonat de servicii speciale, cu participarea biroului consilierului militar al preşedintelui Consiliului de Miniştri şi a mai multor ministere. Activităţile Comisiei, despre care a fost informat periodic Parlamentul, au inclus Departamentul de Informare şi Publicare, Agenţia de Securitate Cibernetică şi Autoritatea de Supraveghere a Comunicaţiilor. „Evaluarea [pregătită de comitet] se bazează pe o analiză a informaţiilor exclusiv din surse deschise şi nu conţine niciun element derivat din activităţile de informaţii”, a spus Gabrielli. "Nu există "un frate mai mare "Spectrum" în Italia; nimeni, şi cu atât mai mult guvernul, nu are de gând să investigheze opiniile private. Serviciile speciale nu urmăresc nici jurnaliştii, nici politicienii", a asigurat el.

Aceste declaraţii, precum şi decizia de desecretizare a raportului, au fost o reacţie la articolul controversat publicat în ziarul Corriere della Sera, care, cu referire la ancheta comisiei parlamentare pentru securitate, conţinea o listă de susţinători şi propagandişti ai „poziţiei ruse”. Articolul vorbea despre o listă cu unii observatori, jurnalişti, politologi pacifişti, inclusiv senatorul Vito Petrocelli, precum şi profesorul Alessandro Orsini (care ţine prelegeri despre adevăratele cauze ale crizei ucrainene, dând vina deschis pe NATO şi Statele Unite pentru aceasta).

Gabrielle consideră că este deosebit de scandalos faptul că „ziarul sugerează că parlamentarul ar putea fi obiectul supravegherii”. În opinia sa, aceste presupuneri aruncă o umbră asupra activităţilor serviciilor speciale, subminându-le autoritatea cu presupuneri că pot îngrădi cumva libertatea de exprimare. El a explicat că aceste considerente au determinat publicarea documentului, care a fost distribuit jurnaliştilor. Drept urmare, în loc de o duzină de nume, citate de Corriere, raportul original enumeră cinci nume, printre care europarlamentarul Francesca Donato, care a votat împotriva rezoluţiei anti-ruse. Gabrielli a subliniat că aceşti italieni „nu au fost luaţi sub control”. În acelaşi timp, el a subliniat că nivelul ameninţării hibride este foarte ridicat şi trebuie monitorizat.

Anterior, ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a subliniat „neprietenia” unei mari părţi din mass-media italiană. La 1 iunie, Ministerul rus de Externe a publicat un raport „Cu privire la încălcarea drepturilor cetăţenilor şi compatrioţilor ruşi în ţările străine”, care se referă în special, la cazuri de agresiune şi discriminare împotriva cetăţenilor ruşi în Italia, la o campanie împotriva culturii ruse şi a reprezentanţilor acesteia şi, de asemenea, evidenţiază abordarea partizană a presei italiene atunci când reflectă situaţia din Ucraina.

În Italia, aceste remarci au fost percepute ca „ameninţări la adresa presei libere”, iar ambasadorul a fost chemat cu această ocazie la Ministerul de Externe. Ministrul de externe Luigi Di Maio a calificat acuzaţiile inacceptabile şi a asigurat că nu a existat nicio campanie anti-rusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite