Italia: Mişcarea 5 Stele, în cădere liberă. Alegătorii nu mai au încredere în partidul lui Di Maio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luigi Di Maio
Luigi Di Maio

Formaţiunea politică antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S) s-ar putea apropia de colaps, în contextul eşecurilor electorale, scandalului de corupţie şi crizei identitare care riscă să distrugă partidul, spun mai mulţi experţi, citaţi de AFP.

În ultima lovitură primită, M5S a obţinut doar 20 la sută din voturi la alegerile regionale de sâmbătă, din regiunea Basilicata, în sudul Italiei, mai puţin de jumătate din ceea ce a obţinut în alegerile generale din martie 2018.

„Ceea ce mă surprinde nu este declinul, ci faptul că a venit atât de târziu,” a spus Piergiorgio Corbetta, profesor de sociologie la Universitatea din Bologna.

„Creşterea lor a fost neaşteptată, căderea lor a fost inevitabilă. O mişcare care flutură marea idee utopică a unei lupte împotriva tuturor tipurilor de elite, îşi schimbă blana atunci când devine ea însăşi elită-şi acest lucru îi distanţează pe unii alegători,” a mai spus el.

Câştigând un procent de 32 la sută în alegerile generale de anul trecut, lucrurile păreau promiţătoare pentru M5S care părea convinsă să răstoarne vechea gardă în misiunea sa pentru o politică onesctă.

Însă nu a avut majoritate pentru a guverna singură şi mulţi dintre susţinătorii săi nu au digerat bine decizia de a forma o coaliţie de guvernare cu partidul de drepta anti-imigranţi Liga Nordului.

Promisiunile electorale au căzut în plan secund între timp, pentru că formaţiunea Liga este cea care deţine controlul.

Cădere liberă

Ducând o campanie împotriva corupţiei prezente în interiorul partidelor tradiţionale, M5S a descoperit că victoria sa cea mai mare-faptul că a câştigat controlul asupra Romei-se dovedeşte a fi şi cea mai mare bătaie de cap. Mai mulţi membri proeminenţi din Primăria Romei au fost sau sunt sub investigaţie şi şeful Consiliului municipal al oraşului a fost arestat săptămâna trecută pentru suspiciuni privind fapte de corupţie. 

La nivel naţional, un număr din ce în ce mai mare de parlamentari nu mai ezită să voteze împotriva liderului Luigi Di Maio şi a politicilor sale.

Însă potrivit senatoarei disidente M5S Elena Fattori, liderul în vârstă de 32 de ani este retincent în a-i da afară pe rebeli.

„Poate pentru că Mişcarea este deja în cădere liberă. Dacă încep să excludă oameni care susţin baza originală, riscă să ajungă la dezastru” la alegerile europene din mai, a spus Fattori.

Acest lucru ar putea fi ultima lovitură-dacă M5S nu va avea rezultate în alegerile pentru Parlamentul European, acest lucru l-ar putea convinge pe liderul ambiţios al Ligii, Matteo Salvini, că a venit vremea să plece din coaliţie şi să forţeze noi alegeri generale.

O criză  de leadership

Paola Nugnes, o altă disidentă M5S, consideră că după opt luni de guvernare „riscul e acela că nu mai există diferenţă între Mişcare şi Ligă. Mişcarea s-a <<salvinizat>>, poziţionându-se ideologic de dreapta,” a spus ea făcând referire la Salvini.

Şi a plătit scump pentru acest lucru, obţinând doar 19 procente, respectiv 11 procente în alegerile din Abruzzo şi Sardinia, din acest an-comparativ cu aproximativ 40 la sută în ambele regiuni, anul trecut.

Profesorul Corbetta  a mai precizat că M5S trece printr-o criză de leadership după ce fondatorul carismatic Beppe Grillo s-a retras.

„Mişcarea este creaţia lui Beppe Grillo, fără el nu ar exista. Grillo comunică excelent, dar nu este un politician, de aceea s-a retras. Partidul M5S este un orfan. Trece printr-o criză profundă de leadership şi dinamica asta va continua,” a adăugat Corbetta.

În ciuda problemelor, Di Maio şi Salvini şi-au promis unul altuia şi italienilor că coaliţia va rezista pentru întreg mandatul de cinci ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite