IKEA va plăti despăgubiri pentru că a folosit deținuți politici ca mână de lucru. „Este doar vârful icebergului”
0Deținuții politici, precum și criminali din Germania în perioada Războiului Rece, au fost puși la muncă forțată, producând mobilier pentru IKEA. Astăzi, gigantul suedez a fost de acord să plătească 6 milioane de dolari către un fond guvernamental care despăgubește victimele muncii forțate de sub dictatura comunistă a Germaniei.
După ce informațiile privind munca forțată au fost scoase la iveală de presa suedeză și germană acum un deceniu, IKEA a demarat o investigație internă, scrie CNN.
Potrivit investigației efectuate de auditorii Ernst & Young, prizonierii erau folosiți pentru a suplimenta munca, producând mobilier pentru casă încă din 1970. Germania de Est a fost ocupată de sovietici din 1949 până în 1990.
Republica Democrată Germană, așa cum era denumit statul comunist, a forțat zeci de mii de prizonieri să muncească, iar forța de muncă ieftină a determinat multe companii occidentale să-i „recruteze”.
Opozanții regimului comunist au fost închiși cu ajutorul poliției Stasi, care au spionat aproape fiecare aspect al vieții de zi cu zi a oamenilor.
Într-un comunicat, gigantul suedez anunță că a fost de acord să plătească 6 milioane de dolari către un fond guvernamental care despăgubește victimele muncii forțate sub dictatura comunistă a Germaniei. Guvernul de coaliție al Germaniei a propus în 2021 să înființeze fondul pentru ajutor.
Parlamentul german va vota înființarea acestuia în următoarele săptămâni, deși acest pas este văzut ca o simplă formalitate.
Într-o declarație oferită CNN, Walter Kadner, CEO și director de sustenabilitate la IKEA Germania, a declarat: „Regretăm profund că produsele pentru IKEA au fost produse și de prizonierii politici din RDG. De când a devenit cunoscut, IKEA a lucrat constant pentru a clarifica situația.”
Dieter Dombrowski, președinele Uniunii Asociațiilor Victimelor Dictaturii Comuniste (UOGK) spune că gestul IKEA este unul revoluționar și speră că și alte companii vor lua exemplul firmei suedeze.
„După ce s-a aflat că firma a fost implicată în muncă forțată în închisoare, IKEA a acceptat invitația noastră de a vorbi. Împreună am luat calea iluminării, iar IKEA i-a întâlnit pe cei afectați pe picior de egalitate”, a declarat președintele asociației.
Fostul președinte al UOKG, Rainer Wagner, a declarat încă din 2012 că „IKEA este abia vârful aisbergului” al companiilor care au profitat de munca forțată la care erau supuși deținuții.