Grecia cere un plan de rezervă de gestionare a migraţiei, dacă Ankara renunţă la acordul UE-Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corturi de refugiaţi în portul Pireu
Corturi de refugiaţi în portul Pireu

Ministrul Migraţiei din Grecia, Yannis Mouzales, a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să realizeze un plan alternativ privind gestionarea fluxului migratoriu, după ce Ankara a ameninţat la începutul săptămânii că va renunţa la acordul UE-Turcia, dacă blocul comunitar refuză în continuare să ridice vizele de călătorie pentru cetăţenii turci, scrie Reuters.

”Suntem foarte îngrijoraţi. Avem nevoie pentru orice eventualitate de un plan B”, a declarat Tannis Mouzales pentru publicaţia germană Bild.

Cele 28 de state membre sunt dependente de Ankara în ceea ce priveşte implementarea termenilor acordului pentru reducerea drastică a numărului de migranţi care ajung pe insulele elene. Între timp, autorităţile elene se confruntă cu o gravă criză financiară şi nu pot face faţă influxului masiv de migranţi.

În ultimele zile, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a ameninţat că Ankara se va retrage din acordul UE-Turcia, dacă vizele de călătorie pentru cetăţenii turci nu sunt ridicate, în ciuda problemelor înregistrate după lovitura de stat eşuată.

Anterior, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a avertizat că Europa nu va fi în niciun caz şantajată pe faţă de către Turcia în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor de călătorie.

Procesul de ridicare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci a întâmpinat amânări din cauza unei dispute cu privire la legea antiterorism controversată, pe care politicienii turci au refuzat vehement să o amendeze, dar şi ca urmare a campaniei guvernamentale de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă.

Această campanie a fost condamnată de mai multe voci din occident, însă niciun lider european nu şi-a exprimat clar viziunea despre măsurile implementate de executivul turc după puciul eşuat.

În acelaşi timp, Mouzales a cerut o distribuţie mai corectă a migranţilor între statele europene, după ce mai multe state central-europene, printre care se numără Ungaria şi Slovacia, s-au opus sistemului de relocare şi au blocat procedura europeană prin invocarea unei plângeri la Curtea Europeană de Justiţie şi, respectiv, prin organizarea unui referendum naţional.

”Refugiaţii trebuie să fie distribuiţi într-o modalitate corectă către toate statele membre - nu doar pentru state individuale”, a explicat demnitarul elen.

Peste 257.000 de migranţi au ajuns pe coastele europene de la începutul acestui an, dintre care 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite