Grecia a raportat încălcări ale spaţiului aerian de către avioanele militare turce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Avioanele militare turceşti au încălcat spaţiul aerian grecesc joi şi vineri de zeci de ori şi au survolat trei insule greceşti, a anunţat Statul Major grec.

„Un grup de patru avioane de luptă turceşti F-16 au zburat vineri peste Insula Inuse la 7.315 metri. Mai târziu, o pereche de avioane F-16 turceşti au zburat peste Insula Ro la 8.229 metri şi apoi aceleaşi două avioane. au zburat peste insulele Panaya şi Inuse la o altitudine de 8.839 de metri,” a arătat postul public de televiziune grec ERT1 .

După cum menţionează ziarul Proto Thema, joi, când a fost sărbătorită Bobotează în Grecia, Turcia „şi-a continuat acţiunile provocatoare, în ciuda măsurilor existente de consolidare a încrederii între cele două ţări, care prevăd prevenirea ostilităţilor între părţi de marile sărbători naţionale şi religioase.

„Cu o zi înainte, prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis a participat la ceremonia de sfinţire a apei de pe insula Agios Efstratios, loc tradiţional pentru sărbătorirea Bobotezei în Grecia, iar apoi a vizitat baza aeriană de pe insula Lemnos. În acest timp, Turcia a comis 37 de încălcări ale spaţiului aerian grec, dintre care 35 au fost comise de aeronave de război electronic CN-235 şi alte două de avioane de luptă F-16, scrie ziarul.

Potrivit Statului Major General, încălcări au avut loc în spaţiul aerian grec deasupra părţilor de nord-est, central şi sud-est ale Mării Egee. În toate cazurile, avioanele militare greceşti s-au ridicat pentru a intercepta aeronave turceşti, ceea ce, în conformitate cu practica internaţională, i-a forţat pe intruşi să părăsească spaţiul aerian grec, a subliniat Statul Major.

Relaţie dificilă
Grecia şi Turcia - aliaţi NATO - au fost în pragul războiului în 1996 din cauza pretenţiilor părţii turce faţă de două insule stâncoase greceşti nelocuite cunoscute sub numele comun de Imia, şi pe care Ankara continuă să le înfăţişeze pe hărţi ca fiind proprii (în turcă, ele se numesc Cardak).

Apele teritoriale ale Greciei se întind pe şase mile marine în jurul celor peste două mii de insule ale sale din Marea Egee, dar Atena spune că are dreptul să le extindă la 12 mile marine, un standard recunoscut internaţional. La rândul său, Ankara a avertizat Atena că o astfel de extindere de către Grecia a apelor sale teritoriale va deveni „un motiv formal pentru declararea războiului” (latină - casus belli).

În acelaşi timp, Turcia nu recunoaşte zona aeriană de 10 mile a Greciei în jurul insulelor, având în vedere că spaţiul aerian grecesc, la fel ca apele teritoriale, este limitat la şase mile marine,. Drept urmare, luptătorii turci cu arme la bord invadează în mod regulat spaţiul aerian şi zona de zbor a unui stat vecin, fără a furniza un plan de zbor, iar Grecia îşi ridică avioanele pentru a le intercepta. Mii de astfel de cazuri apar în fiecare an.

În 2006, în timpul unei operaţiuni de interceptare a intruşilor în spaţiului aerian, un avion de luptă turc s-a ciocnit cu un avion grecesc. Pilotul turc a reuşit apoi să se catapulteze, dar pilotul grec a fost ucis. În aprilie 2018, un alt pilot grec al unei aeronavei Mirage-2000-5, care a participat la o operaţiune de interceptare a aeronavelor forţele aeriene turceşti, a fost ucis şi a căzut în mare în timp ce se întorcea la bază.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite