Grădiniţele din Mariupol au devenit morminte. Locurile de joacă, transformate în gropi comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Nexta
FOTO Nexta

Mariupol, oraşul-port din Ucraina, a fost unul dintre cele mai afectate de când a început războiul, fiind bombardat zilnic. Un reportaj al publicaţiei de The Independent arată că grădiniţele din oraş au fost transformate în morminte, iar locurile de joacă au fost au devenit gropi comune.

Locuitorii oraşului asediat nu au timp să-i înmormânteze după datini pe cei ucişi, pentru că riscă să devină şi ei victime ale invaziei brutale a lui Vladimir Putin.

Astfel, locurile de joacă abaondonate şi distruse de răboi au devenit un loc de odihnă pentru oamenii ucişi în lupte. Gropile cu nisip au fost alese pentru că solul moale se sapă mai repede atunci când trebuie să îngropi cadavre sub un bombardament necruţător.

„O rachetă a lovit o clădire rezidenţială din apropiere în care se aflau 20 de persoane. Oamenii încercau să scoată cadavrele cu mâinile goale, când o altă rachetă a aterizat deasupra lor”, a spus Alisia, mamă a doi copii, pentru The Independent, după ce a evadat în siguranţa relativă a localităţii Zaporizhzhia- un oraş la 200 km nord de Mariupol, care se află el însuşi la marginea unei linii de front în mişcare.

„Am văzut atât de multe cadavre, încât nimeni nu a putut să le ridice pe toate. Oamenii îi îngroapă în gropile de nisip unul peste altul”, a mai precizat  tânăra de 35 de ani.

Declaraţia Alisiei a fost repetată de mai multe persoane intervievate de jurnalişti. Printre cei intervievaţi se numără şi Alia, 20 de ani şi iubitul ei, Max, 21 de ani, ambii studenţi. Aceştia au povestit că viaţa în oraşul Mariupol este tot mai grea şi că zi de zi se sapă un mormânt pentru cineva.

„Colţul fiecărei grădiniţe este un mormânt. Aveam 15 cadavre îngropate în grădina de lângă clădirea noastră", a psus tânăra.

Mariuopol este un oraş important pentru ruşi, motiv pentru care au încercat să-l cucerească. Oamenii afirmă că mai mult de 80% din acesta a fost distrus. În prezent, nu mai există reţea de telefonie mobilă, apă, electricitate şi căldură. În oraş nu ajung ajutoare umanitare, iar oamenii sunt înfometaţi.

Ucrainenii au estimat că din populaţia de 450.000 de locuitori a Mariupolului, mai mult de o treime a fost rănită sau ucisă în război. Totuşi, numărul victimelor nu este cunoscut cu exactitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite