Giganții din industria Apărării cer Comisiei Europene să sprijine tehnologia fabricată în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 100 de companii europene și grupuri de lobby, printre care se numără giganții Airbus și Dassault, solicită Comisiei Europene să impună o utilizare mai mare a tehnologiei fabricate în Europa în infrastructura digitală a Uniunii.

Gigantii din domeniul apărării vor ca von der Leyen să susțină tehnologia europeană FOTO Wind Europe
Gigantii din domeniul apărării vor ca von der Leyen să susțină tehnologia europeană FOTO Wind Europe

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintei executive a suveranității tehnologice, Henna Virkkunen, publicată luni, companiile au spus că Europa trebuie să devină „mai independentă din punct de vedere tehnologic la toate nivelurile infrastructurii sale digitale critice”, transmite POLITICO.

Semnatarii solicită impunerea unor cerințe de tipul „Cumpărați european” pentru guverne, pentru a stimula cererea de tehnologie internă, și crearea unui „fond suveran pentru infrastructură” care să sprijine investițiile în industrii cu capital intensiv, precum microcipurile și tehnologia cuantică.

Relațiile în rapidă deteriorare între UE și SUA fac ca baza industrială a Europei să fie expusă riscurilor tot mai mari legate de tehnologia americană din lanțurile sale de aprovizionare, avertizează scrisoarea, citând discursul vicepreședintelui american JD Vance de la Conferința de Securitate de la Munchen ca dovadă.

UE se află în prezent într-un impas cu Washingtonul în legătură cu tarifele pe aluminiu și oțel, iar tensiunile privind reglementările tehnologice au crescut în ultimele luni.

Dincolo de Airbus și Dassault, scrisoarea a fost semnată și de banca publică franceză de investiții Bpifrance, companii europene de cloud, inclusiv Scaleway, OVHCloud și Nextcloud, mai multe alianțe din industria tehnologică, precum France Digital, Alianța Europeană a IMM-urilor Digitale și Connect Europe, și companii europene mai mici de tehnologie, precum Proton și Ecosia.

Europa depinde în mare măsură de tehnologia din SUA. Datele europene sunt stocate în principal pe servicii de cloud din SUA, companii precum Amazon, Microsoft și Google având peste două treimi din piața europeană. Europa deține doar 10 procente din piața globală a microcipurilor. Recent, companii americane precum OpenAI au preluat conducerea în aplicațiile de inteligență artificială, cum ar fi chatboții.

Comisia trebuie să „mobilizeze industria” pentru o „strategie la nivelul întregului continent” pentru a se asigura că Europa are alternative proprii în aceste sectoare, se arată în scrisoare.

Frank Karlitschek, CEO-ul furnizorului german de stocare a fișierelor Nextcloud, care a semnat scrisoarea, a spus: „Nu cred că scopul este să fim complet independenți de SUA sau de restul lumii... dar cel puțin să avem unele active astfel încât să putem negocia.”

Apelul vine în urma unei inițiative anterioare a industriei, denumită EuroStack, care implică ideea construirii unei infrastructuri tehnologice europene de bază pe trei niveluri (infrastructura hardware, servicii intermediare precum serviciile de cloud și aplicațiile) și reducerea dependenței Europei față de marile companii americane de tehnologie.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite