Germania se teme că Trump ar putea „dezactiva” avioanele F-35 ale țării
0Germania discută despre riscul potențial al cooperării cu Statele Unite în domeniul aviației militare, după ce Statele Unite au suspendat ajutorul acordat Ucrainei și partajarea informațiilor cu Kiev, relatează DW .

După cum au scris ziarele Handelsblatt și Bild, funcția Kill Switch a avioanelor de luptă americane F-35 ar putea face ca forțele aeriene germane să depindă de Casa Albă a președintelui american Donald Trump.
În același timp, o sursă din industria militară a declarat pentru Handelsblatt publicul să nu se panicheze, considerând astfel de acțiuni ale Washingtonului puțin probabile.
„În acest caz, vom putea zbura cu F-35 până când vom epuiza piesele de schimb sau mașinile necesită o actualizare a sistemului”, a explicat el.
Presa, totuși, a reamintit că Lockheed Martin a avut anterior probleme cu software-ul pentru F-35, ceea ce, de exemplu, a dus la întârzieri în livrările de avioane în Danemarca, Norvegia și Belgia.
O serie de politicieni germani au comentat riscul ca F-35 să fie „dezactivat”. Johann Wadeful, vicepreședintele Uniunii Creștin Democrate și Creștine Sociale (CDU/CSU) din Bundestag, a declarat că forțele conservatoare nu vor refuza contractul pentru luptătorii F-35, iar colegul său de partid Ingo Gedechens a cerut un studiu amănunțit al problemei.
"Trebuie să ne uităm îndeaproape și să fim atenți. Dacă cheltuim atât de mulți bani pe un sistem de arme precum F-35, ar trebui să avem și capacitatea de a decide singuri cum să-l folosim", a explicat Gedehens.
„De fapt, ar putea fi o idee bună ca Berlinul să ceară garanții ferme din partea SUA cu privire la F-35”, a declarat fostul ambasador al Germaniei în SUA, Wolfgang Ischinger.
„Dacă trebuie să ne îngrijorăm că SUA ar putea face viitorilor F-35 germani același lucru pe care îl fac acum Ucrainei, am putea lua în considerare anularea acordului. Furnizor nesigur?", a scris Ischinger pe rețeaua de socializare X pe 6 martie, referindu-se la contractul din decembrie 2022 pentru Berlin pentru achiziționarea a 35 de avioane F-35 americane. Primele astfel de aeronave urmează să intre în serviciul Forțelor Aeriene Germane în 2026.
"Oprirea rapidă a F-35 este mai mult decât un zvon. Dar este mult mai ușor să o faci prin sistemul de planificare a misiunii, atunci avionul va rămâne la sol", a scris pe 5 martie, pe rețeaua de socializare X, Joachim Schranzhofer, șeful serviciului de presă al companiei industriale germane de apărare Hensoldt.
SUA au suspendat ajutorul acordat Ucrainei și partajarea informațiilor cu Kiev, după ce Trump și vicepreședintele SUA J.D. Vance au avut o ceartă publică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei întâlniri la Casa Albă. Trump a adoptat o abordare dură față de Ucraina, crescând presiunea asupra Kievului. În același timp, președintele american face declarații „conciliante” cu privire la Rusia, iar acest lucru îi alarmează pe aliații Washingtonului.
NBC News a relatat că unii aliați americani iau în considerare reducerea cantității de informații pe care o împărtășesc cu Statele Unite, ca răspuns la abordarea „conciliatoare” a administrației Trump față de Rusia. Iar Politico a scris că noul șef al Casei Albe adâncește criza de încredere în NATO cu privire la problema partajării informațiilor.
De la începutul celei de-a doua președinții a lui Trump, relațiile SUA cu aliații cheie s-au răcit semnificativ, în special, a apărut o scindare între SUA și Europa.