Georgia tot mai departe de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou limbaj în proiectul tratatului de asociere dintre UE şi Georgia alimentează suspiciunile referitoare la amânarea pe termen indefinit a expansiunii Uniunii Europene spre est. În textul agreat la Bruxelles de către negociatori, este stipulat un nou termen-„ţară est-europeană“- pentru caracterizarea Georgiei.

Analiştii consideră sintagma „ţară est-europeană“ drept plină de semnificaţie, deşi ar fi putut trece neobservată.

Pe de altă parte, Republica Moldova şi Ucraina, care aspiră la statulul de membru al UE de ani, ca şi Georgia, se luptă de mult timp pentru a fi caracterizate drept „ţări europene“ în proiectele tratatelor de asociere.

Nuanţele sunt foarte importante pentru că articolul 49 al tratatului Uniunii Europene afirmă că doar „statele europene“ sunt eligibile pentru candidatura la spaţiul integrat. Din punct de vedere oficial, tratatele de asociere nu au nimic de a face cu extinderea Uniunii Europene.

Dar în termeni politici, tratatele de asociere conturează relaţiile cu statelor cu Uniunea Europeană pentru următorii 10 ani. Mai mult, cu cât exprimarea se îndepartează de articolul 49, cu atât se reduce baza pentru discuţiile despre aderare.  

Un diplomat polonez a încercat să ofere o notă pozitivă etichetei de „est-europeană.“ El a adăugat că „tratatul încă notează că Georgia este un stat european. Ar fi putut să stipuleze caucazian sau euro-asiatic, dar nu este cazul.“

Pentru Germania şi Georgia, semnificaţia este clară. Întrebat dacă noua caracterizare a Georgiei este legată de sentimentul general anti-extindere, un diplomat german a declarat: „Cam asta se află în spatele etichetării“. El a mai spus că nu Germania este cea care a propus noii termeni, dar nici nu s-a opus.

Ambasadoarea Georgiei la Bruxelles, Natalie Sabanadze, a recunoscut că noii termeni ar putea fi interpretaţi, însă este foarte clar că ţara sa are o puternică identitate europeană şi împărtăşeşte aceleaşi valori cu restul Uniunii Europene, şi acest lucru trebuie să fie mai important decât locul pe harta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite