Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare: Criza din Ucraina aduce beneficii pentru statele din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să îşi mărească creditele pentru statele est-europene, care riscă să fie afectate economic de criza din Ucraina, în timp ce va reduce semnificativ împrumuturile acordate Federaţiei Ruse, informează agenţia Reuters, citând declaraţiile preşedintelui BERD, Suma Chakrabarti.

Şeful Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a avertizat că încetinirea economiei ruseşti va duce la consecinţe negative asupra investiţiilor BERD în Rusia. 

Finanţarea pentru Federaţia Rusă a început să fie redusă încă din 2013 ajungând la 1,8 miliarde de euro faţă de 2,6 miliarde de euro în anul precedent. BERD a anunţat că motivele au fost „condiţiiile dificile de investiţii“.

„Este posibilă să apară implicaţii asupra volumului afacerilor noastre în Rusia dacă economia continuă să încetinească“, a declarat Suma Chakrabarti.

Luând în considerare ultimele estimări ale analiştilor economici, BERD şi-a redus estimările de creştere pentru Rusia avertizând că economia sa va stagna în acest an şi este posibil chiar să intre în recesiune dacă SUA şi Uniunea Europeană vor impune noi sancţiuni.

Înaltul oficial al BERD a declarat totuşi că nu intenţionează să oprească complet finanţarea oferită Rusiei din cauza anexării Crimeii şi a situaţiei din estul Ucrainei.

„Există unii acţionari care sunt îngrijoraţi de comportamentul Rusiei. Însă argumentul meu este că BERD a fost o influenţă pozitivă pentru Rusia. Vom vedea ce se va întâmpla în viitor însă deocamdată nu ne vom opri“, a afirmat Chakrabarti.

Reorientare spre Europa de Est

Din cauza provocărilor lansate de criza din Ucraina, BERD analizează modalităţile prin care să-şi crească investiţiile din Europa Centrală şi de Est. În ultimele luni, guvernele din regiune s-au declarat îngrijorate cu privire la faptul că situaţia critică din Ucraina ar putea să le afecteze economiile. În acest sens, preşedintele băncii a precizat că există o cerere mare pentru împrumuturi de la BERD, care ar putea fi acordate în termeni foarte favorabili.

„În următoarele luni vom vedea cum putem să facem mai mult pentru regiune. Există o cerere mare pentru mai multe resurse de la BERD. Securitatea energetică revine frecvent în discuţii în prezent“, a declarat preşedintele BERD.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

În această săptămână, instituţia bancară şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiei româneşti la 2,6%, de la 2,4% cât estima în luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmând să fie condus de exporturi şi de redresarea cererii pe plan intern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite