Frontex solicită UE să atingă un echilibru între drepturile omului şi protecţia frontierelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Graniţa dintre Lituania şi Belarus.
Foto: EPA-EFE / Graniţa dintre Lituania şi Belarus.

Asigurarea securităţii frontierelor de către statele membre ale Uniunii Europene (UE) nu ar trebui să fie contrară drepturilor fundamentale ale omului, fiind necesar un echilibru între ambele, a declarat vineri Fabrice Leggeri, directorul executiv al agenţiei UE pentru controlul frontierelor externe Frontex, care se află în Lituania.

„Învăţăm să respectăm drepturile fundamentale ale omului şi să ţinem cont de dreptul la protecţie internaţională a securităţii personale”, a spus el. „Chestiunea echilibrului dintre aceste instituţii de drept trebuie să se regăsească în planul juridic şi, eventual, politic”.

La sfârşitul lunii decembrie 2021, Frontex a trimis un mesaj Ministerului Afacerilor Interne lituanian prin care recomandă să înceteze practica de a împinge în mod colectiv migranţii ilegali din aşa-numita graniţă verde, unde cererile de azil nu sunt acceptate, şi să îndrume migranţii ilegali către punctul de control pentru a li procesa cererea acolo.

După cum a remarcat la acea vreme şeful Serviciului de Protecţie a Frontierei de Stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Lituaniei, Rustamas Lyubaevas, Frontex nu are autoritatea de a spune Lituaniei ce să facă, aşa că Vilnius nu va ezita să-i alunge pe cei care încalcă frontiera.

Vineri, Leggery a declarat că agenţia nu comentează cu privire la măsurile naţionale de securitate la frontieră. „Acest lucru depăşeşte competenţa noastră”, a spus el.

În 2021, aproximativ 4200 de migranţi ilegali din Asia şi Africa au fost reţinuţi la graniţa lituano-belarusă. Este de 50 de ori mai mult decât cu un an în urmă. Din august, poliţiştii de frontieră şi structurile de putere din Lituania au început să-i oblige pe imigranţii ilegali care încercau să treacă graniţa, să meargă înapoi în Belarus. Ca urmare a unor astfel de acţiuni, în care la peste 8000 de persoane nu li s-a permis să intre în Lituania, principalul flux de migranţi s-a mutat la graniţa cu Polonia şi Letonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite