Franța se pregătește pentru un război naval „împotriva cuiva care vrea să ne distrugă”

0
Publicat:

Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, contraamiralul Jacques Mallard, comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze, a declarat că forțele navale franceze își schimbă antrenamentul, renunțând la operațiunile de menținere a ordinii publice și pregătindu-se de război.

Portavionul Charles De Gaulle, foto French Navy
Portavionul Charles De Gaulle, foto French Navy

Până de curând, principalele misiuni ale marinei franceze erau interceptarea traficanților de droguri și combaterea pescuitului ilegal, astfel că antrenamentul lor consta în exersarea modului de lansare a bărcilor gonflabile Zodiac și în prinderea infractorilor. Acum, antrenamentul se concentrează pe război.

Potrivit aceleiaşi surse, grupul de luptă al portavioanelor franceze se pregăteşte să înceapă o misiune în Marea Mediterană în zilele următoare.

„Lupta navală devine din ce în ce mai probabilă”, a declarat contraamiralul Jacques Mallard pentru jurnaliştii Politico. „Ne mutăm de la o lume în care eram destul de liberi să facem ce vrem la una în care ne simțim amenințați mai des... Acum ne antrenăm pentru alte misiuni, în special pentru ceea ce numim război de mare intensitate”, a explicat el.

Franța este singura țară din UE care operează un portavion cu propulsie nucleară, numit după preşedintele Charles de Gaulle, care poate transporta, de asemenea, arme nucleare. Acesta este nava amiral a unui grup de luptă mai larg de portavioane, grup care include submarine nucleare, fregate și avioane de luptă Rafale.

În condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei se extinde și în Marea Neagră, iar rebelii Houthi, susținuți de Iran, atacă continuu navele de război și navele comerciale în Marea Roșie, forţele navale occidentale trebuie să se adapteze la aceste situaţii noi, cu „concurenți din ce în ce mai dezinhibați”, a spus comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze.

„Marinarii se antrenează să lupte împotriva cuiva care vrea să ne distrugă. Nu împotriva cuiva care vrea să facă trafic ilegal, care vrea să fure pește, care vrea să ne privească sau să ne observe, ci împotriva cuiva care vrea să ne distrugă”, a accentuat el.

În 2021, marina franceză a introdus un nou exercițiu de antrenament care simulează o bătălie navală, în cadrul căreia echipajele și navele sunt „eliberate de toate regulile, pentru a dezvolta imaginația marinarilor și a luptătorilor”. Marina franceză va efectua un exercițiu de tip Polaris cu flota italiană.

„Este un pic mai riscant, dar este foarte util pentru a dezinhiba gândirea tactică”, a precizat Jacques Mallard.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite