FOTO VIDEO Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herman van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schulz au primit distincţia în numele Uniunii      FOTO: Reuters
Herman van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Martin Schulz au primit distincţia în numele Uniunii      FOTO: Reuters

Uniunea Europeană, care trece prin cea mai acută criză de la înfiinţare, a primit în mod oficial Premiul Nobel pentru Pace la Oslo. UE a câştigat această distincţie pentru rolul pe care l-a jucat în transformarea "unui continent în război într-un continent al păcii", însă vocile care condamnă decizia de a acorda premiul unei Uniuni care este mai dezbinată ca niciodată sunt tot mai puternice.

În faţa a aproximativ de 20 de şefi de state şi de guverne din blocul comunitar, inclusiv preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, aşezaţi unul alături de celălalt, reprezentanţii UE au primit oficial premiul. România a fost reprezentată la ceremonie de preşedintele Traian Băsescu. 

Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a înmânat prestigioasa distincţie celor trei reprezentaţi ai UE - Herman van Rompuy (preşedintele Consiliului European), Jose Manuel Barroso (preşedintele Comisiei Europene) şi Martin Schulz (preşedintele Parlamentului European). 

Reprezentanţii UE au decis ca partea materială a premiului, în valoare de 930.000 de euro, să fie folosită pentru proiecte caritabile pentru prijinirea copiilor din zone de război. Mai mult, UE va dubla suma. 

UE se confruntă cu probleme economice grave, care au dat naştere unor semne serioase de întrebare cu privire la viitorul blocului. 

De când a apărut pentru prima dată ipoteza ieşirii Greciei din zona euro, dezintegrarea Uniunii a devenit un scenariu tot mai des invocat. 

Tratatele europene nu prevăd posibilitatea ca un stat să părăsească uniunea monetară şi să rămână în blocul comunitar, aşa că unitatea UE a fost legată de problemele prin care trece economia elenă. 

Pe de altă parte, analiştii spun că state puternice precum Marea Britanie sau ţările nordice ar putea alege să părăsească Uniunea, fiind nemulţumite de contribuţiile ridicate pe care trebuie să le achite pentru sprijinirea economiilor slabe. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite