FOTO VIDEO Preşedintele Chinei, fascinat de primirea în Marea Britanie şi de ducesa de Cambridge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie l-a primit în spiritul tradiţei sale pe preşedintele Chinei Xi Jinping, pe care l-a adus într-o procesiune pompoasă, aproximativ un kilometru, până la Palatul Buckingham. Liderul de la Beijing a fost fermecat de ducesa de Cambridge, uitând aproape de regină.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în Marea Britanie, îşi va aminti în mod special de această călătorie. Prima zi a vizitei s-a încheiat cu un banchet oficial la Palatul Buckingham oferit de regina Elisabeta a II-a, la care au participat peste 170 de invitaţi, între care soţul reginei, prinţul William şi soţia acestuia, Kate. 

 Îmbrăcată într-o rochie roşie superbă (o simplă coincidenţă — scrie ziarul francez), creaţie a designerului englez Jenny Packham, şi cu o foarte frumoasă tiară încrustată cu diamante în formă de floare de lotus, ducesa de Cambridge l-a fermecat literalmente pe demnitarul chinez care aproape că a uitat de regină, scrie miercuri Le Parisien. Prinţul William, instalat alături de Prima Doamnă a Chinei, arunca priviri un pic geloase spre liderul Partidului Comunist chinez ...

La banchet au fost prezenţi şi prim-ministrul David Cameron şi liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn. Meniul a inclus file de calcan şi vânat, iar servirea s-a făcut pe muzică populară chinezească.

Prima zi a vizitei, marţi, a fost marcată pe întreg parcursul programului de fastul ce însoţeşte în mod tradiţional vizitele de stat în Marea Britanie: o plimbare cu trăsura regală pe bulevardul The Mall, un discurs în parlament la Palatul Westminster şi un ceai oferit la Clarence House, reşedinţa oficială a prinţului Charles, în sunetul harpistei oficiale a moştenitorului tronului britanic. 

Marea Britanie l-a primit în spiritul tradiţei sale pe Xi Jinping, pe care l-a adus într-o procesiune pompoasă, aproximativ un kilometru, până la Palatul Buckingham - unde va sta în cele patru zile ale vizitei împreună cu soţia sa Peng Liyuan - într-o trăsură aurită trasă de cai albi.

Xi Jinping şi Peng Liyuan au fost întâmpinaţi de către regină, prinţul consort Philip şi demnitari, între care şi premierul David Cameron, la locul de paradă a Gărzii Călare, lângă Palatul Buckingham. Liderul chinez a fost primit cu 41 de salve de tun, după care a trecut în revistă Garda Grenadierilor, în ţinută de gardă şi purtând celebrele căciuli din blană de urs.

Mii de persoane s-au aliniat de-a lungul bulevardului Mall pentru a vedea procesiunea şefului de stat, iar protestatari din cadrul unor asociaţii pentru apărarea drepturilor omului şi protibetane s-au îmbrâncit cu un grup mult mai mare de simpatizanţi ai acestuia care i-a acoperit pe rivali cu strigăte de "China! China!".

Guvernul britanic, condus de către conservatori, curtează China, a doua cea mai mare economie din lume, de ani de zile. În cursul vizitei în Marea Britanie în 2005 a lui Hu Jintao, predecesorul lui Xi Jinping, cele două ţări au anunţat acorduri comerciale în valoare de 1,3 miliarde de dolari. La vremea respectivă, britanicii afirmau că urmau să semneze cu chinezii acorduri comerciale în valoare de 30 miliarde de lire (46 miliarde de dolari).

Cameron a declarat că vizita anunţă o "epocă de aur" între cele două ţări - o declaraţie salutată de mulţi.

Talon Li, un student chinez la Finanţe, la Universitatea Greenwich, a participat împreună cu colegi de an la procesiunea de pe Mall pentru a-l întâmpina pe Xi Jinping şi a-şi exprima susţinerea faţă de o strângere a relaţiilor între cele două ţări.

"Este grozav", a declarat el. "Marea Britanie şi China se vor ajuta reciproc cu-adevărat. Trebuie să rămână prietene - fiecare britanic şi chinez pot fi prieteni", a adăugat tânărul.

Însă unii politicieni, oameni de afaceri şi membri de sindicat britanici sunt alarmaţi de nivelul tot mai ridicat al investiţiilor chineze în sectoare-cheie ale economiei britanice şi de competiţia chineză în domenii ca producţia de oţel. 

Asupra lui Cameron se exercită presiuni pentru ca acesta să ridice problema vânzării de oţel în pierdere pe piaţa mondială de către China. Scăderea preţului mondial al oţelului şi o liră sterlină puternică i-au împins pe producătorii britanici de oţel în criză. Tata Steel a anunţat marţi concedierea a 1.200 de oameni, la doar câteva săptămâni după desfiinţarea a 2.200 de locuri de muncă la uzina SSI, în nord-estul Angliei.

Tata a anunţat că disponibilizările la uzine în nord-estul Angliei şi Scoţiei constituie un răspuns la "o schimbare în condiţiile pieţei, cauzate de un val de importuri ieftine, în special din China, o liră sterlină puternică şi costuri ridicate cu electricitatea".

Momentul pare ales astfel încât să sporească presiunile asupra Guvernului britanic pentru ca aceasta să răspundă plângerilor producătorilor din ţară cu privire la oţelul chinezesc ieftin.

China urmează, de asemenea, să construiască o nouă centrală nucleară în sud-vestul Angliei, iar ministrul britanic de Finanţe George Osborne a încheiat acorduri care, în opinia sa, vor transforma cartierul financiar din Londra într-un pod între China şi pieţe occidentale. Luna trecută el a anunţat un acord prin care Banca Populară a Chinei să emită obligaţiuni, în yuani, pe termen scurt, la Londra.

Încheierea acordului a condus la acuzarea Marii Britanii de faptul că este dispusă la compromisuri cu China, pentru a obţine investiţii. Politicieni britanici din opoziţie îl îndeamnă totodată pe Cameron să ridice problema situaţiei drepturilor omului în China, în cadrul multiplelor întâlniri ale acestuia cu Xi Jinping.

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a subliniat că Marea Britanie "dezvoltă o relaţie matură cu chinezii".

"Nu cred că suntem naivi", a declarat el pentru BBC.

Însă James McGregor, un expert chinez de la firma de consultanţă APCO, afirmă că Beijingul n-ar respecta o ţară care nu i-ar opune rezistenţă. "Dacă te porţi ca un căţeluş cuminte, obiectul atenţiei tale va crede că te-a prins în lesă", a declarat McGregor.

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite