Foreign Policy: Ungaria îl ajută pe Putin să îşi păstreze influenţa energetică în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană şi Statele Unite încearcă să îşi adune forţele pentru a diminua independenţa energetică a Bătrânului Continent faţă de Rusia. Cu toate acestea, unul dintre statele aliate pare să aibă alte planuri, scrie publicaţia „Foreign Policy” în ediţia electronică.

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, înclină tot mai mult balanţa către Moscova, autorizând de curând construirea gazoductului South Stream pe teritoriul său. De asemenea, Budapesta a criticat la scenă deschisă Occidentul pentru sancţiunile adoptate împotriva Kremlinului.

Autorizarea proiectului South Stream, în urma căruia Rusia ar putea livra gaze naturale Europei de Vest fără a mai folosi tranzitarea prin Ucraina, ridică tot mai multe temeri în rândul oficialilor de la Bruxelles. Aceştia se tem că Vladimir Putin va folosi acest proiect doar pentru a creşte dependenţa statelor europene de gazul rusesc.

Deşi noua conductă de tranzitare este aspru criticată de Bruxelles, parlamentul Ungariei a adoptat în această săptămâna un act normativ care nu ţine cont de obiecţiile Uniunii Europene şi deschide practic calea pentru proiectul South Stream.

Construcţia aceste noi conducte ar urma să implice mai multe companii energetice din întreaga Uniune Europeană precum Eni, din Italia, EDF din Franţa şi Wintershall, din Germania.

Sprijinul lui Viktor Orban pentru South Stream merită să fie remarcat, deoarece premierul ungar a fost un critic puternic al proiectului pe când se afla în opoziţie (2008). De atunci însă, Ungaria nu s-a sfiit să se arate în favoarea construcţiei acestei conducte, sprijinind tot mai mult Federaţia Rusă în demersul ei.

Singurele reacţii venite din partea Uniunii Europene şi din partea Statelor Unite au fost câteva ameninţări, mai mult sau mai puţin dure, la adresa Budapestei.

„Viktor Orban consideră că este mult mai importantă o relaţie strânsă cu Rusia în privinţa securităţii energetice, decât cea cu Uniunea Europeană. Ungaria ar putea deveni un obstacol major al UE în ceea ce priveşte independenţa energetică”, a declarat David Korányi, directorul adjunct al Centrului Eurasia din cadrul Consiliului Atlantic.

Ungaria a anunţat, prin vocea premierului Orban, că nu doreşte să aibă o soartă asemănătoare cu cea a Ucrainei. „Ungaria va construi gazoductul South Stream, deoarece va contribui la securitatea ei energetică. Nu dorim să depindem de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat luna trecută, Viktor Orban.

Pe de altă parte, mai mulţi experţi în securitate consideră că abordarea premierului ungar nu este neapărat o lovitură dată Uniunii Europene, ci demonstrează modul de gândire economic al lui Viktor Orban.

„Premierul ungar nu gândeşte în termeni de pieţe sau de consumatori, ci mai degrabă are o viziune etatistă, în termeni de proprietate şi control de stat”, a declarat Andreas Goldthau, expert în geopolitică la Universitatea Harvard.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite