EXCLUSIV Liviu Luca a tras sforile pentru a ajunge în CES-ul european unde a sperat că va avea imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proaspăt numit ca reprezentant al României în CESE, Liviu Luca a fost reţinut sub acuzaţia de spălare de bani
Proaspăt numit ca reprezentant al României în CESE, Liviu Luca a fost reţinut sub acuzaţia de spălare de bani

Sindicalistul Liviu Luca, reţinut astăzi pentru spălare de bani, ar fi încercat să obţină imunitate după mai multe demersuri pe care le-a făcut pentru a ajunge în Comitetul Economic şi Social (CES) European, mandat care i-a fost confirmat doar cu o lună în urmă.

Surse din cadrul Comitetului Economic şi Social European au declarat, pentru Adevărul Europa, că poziţia lui Liviu Luca în acest organism a fost validată, la Bruxelles, la ultima întâlnire a grupului, în urmă cu aproape o lună. Consiliul Uniunii Europene a decis, pe 10 octombrie, numirea lui Liviu Luca, din partea Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România FRĂŢIA ca membru în cadrul Comitetului Economic și Social European până la 20 septembrie 2015.

Citeşte şi

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu

Mandatul lui Liviu Luca de membru în CES-ul european a început după ce un post a devenit vacant prin plecarea lui Sorin Cristian Stan. Potrivit mai multor surse, Stan ar fi părăsit poziţia tocmai pentru a-i ceda locul lui Liviu Luca, iar "demersurile" pentru această mişcare au fost începute în primăvara acestui an.

Cel care i-a dat locul

"Speculaţii", a spus Stan. Dar de ce a renunţat la o poziţie bună după 30 de ani de activitate în mişcarea sindicală pe care ar fi putut să o reprezinte în capital Europei până în 2015. "M-am retras pentru că îmi place să-mi respect cuvântul. Am promis că voi împărţi mandatul", a declarat Stan pentru Adevărul Europa, explicând mişcarea cu Liviu Luca. Dar Luca mai trebuie şi el să împartă mandatul? "Nu. Îl are până în 2015. Iar până la proba contrarie şi ce spun procurorii sunt speculaţii", a adăugat Stan.

Imunitatea

Potrivit articolului 9 din statutul membrilor CES, există câteva privilegii de care consilierii comitetului se bucură în privinţa imunităţii în exreciţiul funcţiunii. „Orice restrângere a libertății personale a consilierilor, dintr-o cauză legată în mod direct sau indirect de exercitarea funcțiilor acestora, se supune în prealabil aprobării Comitetului, cu excepția cazului în care consilierii sunt surprinși în flagrant delict", se arată în statutul membrilor CES.

Ce este CESE

CES-ul european este un organ consultativ al UE care funcţionează pe lângă Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European. CES avizează propunerile legislative ale UE şi, de asemenea, poate elabora avize din proprie iniţiativă. CESE reprezintă practic societatea civilă organizată - sindicate, patronate, ONG-uri pe lângă instituţiile UE.

Reţinerea lui Luca

Parchetul General a decis luni reţinerea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi fostului lider de sindicat Liviu Luca sub acuzaţia de spălare de bani în dosarul Petrom Service.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, pentru delapidare în dauna Petrom Service SA şi spălare a banilor.

Alături de Vântu şi Luca a fost reţinut în acelaşi dosar şi omul de afaceri Octavian Ţurca. El a fost scos din sediul Parchetului instanţei supreme cu cătuşe la mâini.

Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service SA a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

De asemenea, probatoriul administrat până în prezent, a relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service SA a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Acţiuni supraevaluate

Conform Parchetului General, actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea,cu banii Petrom Service SA, a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

În ce conturi au ajuns banii

În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petromservice SA, prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau al unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 euro), SC Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) şi S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite