Ecuadorul îl acuză pe Assange că a încercat să folosească ambasada sa de la Londra drept centru de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange, in masina politiei FOTO Getty Images
Julian Assange, in masina politiei FOTO Getty Images

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a încălcat, în mod repetat, condiţiile azilului politic şi a încercat să folosească ambasada Ecuadorului de la Londra ca centru de spionaj, a declarat preşedintele ecuadorian Lenin Moreno pentru publicaţia The Guardian.

Poliţia londoneză l-a scos pe Assange din ambasadă, joi, după ce statului de azilant i-a fost retras, deschizând calea pentru extrădarea sa în Statele Unite, pentru una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii clasificate din istorie.

Relaţia lui Assange cu gazdele sale s-a înrăutăţit vizibil după ce Ecuadorul l-a acuzat că a divulgat informaţii legate de viaţa personală a lui Moreno. Acesta din urmă a negat în interviul pentru The Guardian că i-a retras azilul lui Assange drept răzbunare. El a spus că regretă faptul că fondatorul Wikileaks a folosit ambasada pentru a interveni în democraţiile altor ţări.

„Orice tentativă de a destabiliza este un act condamnabil pentru noi, pentru că suntem o naţiune suverană şi respectăm politicile fiecărui stat“, a declarat The Guardian pentru sursa citată.

„Nu putem permite casei noatre, casa care şi-a deschis uşile, să devină un centru de spionaj“, a mai precizat Moreno.

Susţinătorii lui Assange au spus că Ecuadorul l-a trădat pe fondatorul WikiLeaks la cererea Washingtonului, că retragerea statutului de azilant este ilegală şi că acest lucru marchează un moment întunecat pentru libertatea presei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite