Discuţie aprinsă la ONU în cazul Skripal: Britanicii îi acuză pe ruşi că „se joacă cu vieţile oamenilor“. Câte persoane ar fi putut muri cu Noviciokul găsit în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karen Pierce, reprezentanta britanică la ONU, angajată într-o discuţie cu omologul ei rus Vasili Nebenzia FOTO EPA-EFE
Karen Pierce, reprezentanta britanică la ONU, angajată într-o discuţie cu omologul ei rus Vasili Nebenzia FOTO EPA-EFE

Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a acuzat Rusia în cadrul Consiliului de Securitate că „se joacă cu vieţile oamenilor“, după ce autorităţile din ţara sa au ajuns la concluzia că doi agenţi ai GRU, serviciile secrete militare ruse, se află în spatele otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale. Franţa, Germania, Statele Unite şi Canada s-au declarat solidare cu Marea Britanie în cazul Skripal.

„Este o provocare directă la sistemul internaţional de legi“, a afirmat Pierce, adăugând că Moscova se află „într-un univers paralel, în care regulile normale ale afacerilor internaţionale sunt invers“.

Potrivit lui Pierce, citată de The Guardian şi news.ro, Moscova încalcă „flagrant“ şi „într-o manieră iresponsabilă“ dreptul internaţional. „A trecut vremea minciunilor şi incriminărilor reciproce. A venit timpul pentru adevăr şi tragere la răspundere“, a declarat reprezentanta britanică, în condiţiile în care suspiciunile în cazul otrăvirii lui Skripal ajung până la preşedintele rus Vladimir Putin.

De cealaltă parte, Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a denunţat Guvernul britanic pentru „minciuni repetate“.

Nebenzia susţine că acţiunile Marii Britanii sunt motivate de „rusofobie“ şi au ca scop „declanşarea unei isterii dezgustătoare anti-Rusia“.

Însă Franţa, Germania, Statele Unite şi Canada au publicat un comunicat comun în care transmit că „au încrede totală“ în investigaţia britanică. Cele patru state au informat că operaţiunea de otrăvire a lui Skripal a fost „cel mai probabil aprobată la un nivel guvernamental înalt“ şi orchestrată de GRU.

Citând un oficial din domeniul securităţii, The Times scrie vineri că 4.000 de oameni ar fi putut fi ucişi cu cantitatea de Noviciok adusă în Marea Britanie de către cei doi acuzaţi ruşi.

Sursa The Times afirmă că substanţa folosită împotriva lui Skripal este „100% Noviciok“, nicidecum o formă diluată a acestui agent neurotoxic dezvoltat de sovietici şi moştenit de ruşi.

Cei doi acuzaţi ruşi de otrăvirea lui Serghei Skripal sunt Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite