Dinastia Le Pen, marcată de trădări şi rivalităţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen şi Marion Maréchal-Le Pen. FOTO AP
Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen şi Marion Maréchal-Le Pen. FOTO AP

Nemilosul duel dintre şefa Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi tatăl său, Jean-Marie Le Pen, întemeietor al acestui partid de extremă-dreapta, pare să fie, înainte de toate, o dramă de familie, în care nu de multă vreme a început să joace un rol foarte important şi o nepoată, Marion Maréchal-Le Pen, o tânără cu planuri mari în materie de politică.

Derulată fără rezerve sub ochii publicului, „telenovela Le Pen“ a revenit în atenţie odată cu scorurile fără precedent obţinute de Frontul Naţional în cadrul primului tur al alegerilor regionale din Franţa, din 6 decembrie, cel de-al doilea urmând să aibă loc duminică, 13 decembrie.  

Pe fondul atentatelor teroriste din 13 noiembrie de la Paris, partidul de extremă-dreapta a ieşit pe primul loc în şase regiuni din 13, fapt ce a determinat analiştii să vorbească despre o nouă eră politică în Franţa.

La scrutinul de duminica trecută, şefa Frontului Naţional, Marine Le Pen, în vârstă de 47 de ani, care va candida în 2017 la preşedinţia ţării, a câştigat fără probleme alegerile din regiunea sa, din nordul ţării, iar fiica surorii sale şi nepoata lui Jean-Marie Le Pen, Marion Maréchal-Le Pen, în vârstă de numai 26 de ani, a ieşit victorioasă în regiunea din sud-est din care face parte şi Coasta de Azur.

Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o sărbătoare generală în familia Le Pen, întrucât cele două nu sunt tocmai în cele mai bune relaţii, iar, la rândul său, Jean-Marie Le Pen, care o preferă pe Marion în detrimentul lui Marine, a ţinut să-i strice fiicei sale buna-dispoziţie, arogându-şi victoria partidului, deşi a fost exclus anul acesta din formaţiunea politică.

Conflict deschis

Relaţiile dintre Marine Le Pen şi Jean-Marie Le Pen au început să se deterioreze simţitor în acest an, după ce, în aprilie, Jean-Marie Le Pen a acordat mai multe interviuri în care a etichetat camerele naziste de gazare drept „un detaliu al istoriei“, aminteşte BBC. Afirmaţiile cu un puternic caracter antisemit au determinat-o pe Marine Le Pen să reacţioneze dur faţă de tatăl ei, care îi predase puterea în partid în urmă cu patru ani.

Mai precis, şefa Frontului Naţional a declarat că refuză să-şi treacă tatăl pe listele pentru alegerile regionale din decembrie, spunând că Jean-Marie Le Pen „pare să fi intrat într-o veritabilă spirală între strategia pământului pârjolit şi sinuciderea politică“.

În cele din urmă, fondatorul Frontului Naţional (FN), care nu a ezitat să-şi acuze fiica de trădare, s-a retras de pe liste, cedându-i locul nepoatei sale preferate, Marion Maréchal-Le Pen.

Numai că tensiunile nu au fost aplanate, deoarece, la scurt timp după ce a făcut pasul în spate, Jean-Marie Le Pen a fost exclus din partid din cauza afirmaţiilor sale legate de cel de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, fiica sa nu a participat la şedinţa Biroului Executiv al FN în care s-a luat această decizie, invocând necesitatea imparţialităţii.

Când doi se ceartă, al treilea câştigă

În timp ce relaţiile dintre Marine şi Jean-Marie Le Pen continuă să se deterioreze, o nouă stea începe să strălucească în Frontul Naţional. Tânăra Marion Maréchal-Le Pen, aleasă pentru prima dată parlamentar când avea numai 22 de ani, pare să fie imaginea perfectă a noii generaţii cu vederi puternic conservatoare. 

Mereu cu zâmbetul pe buze, având un aspect fizic plăcut, Marion dă dovadă de mult curaj şi în dezbaterile televizate, în care lasă senzaţia că nu are nimic de pierdut, fapt ce are priză la public. Totuşi, atrage atenţia Cécile Alduy, coautoare a unui studiu referitor la retorica Frontului Naţional, „discursul său este mult mai conservator decât cel al lui Marine Le Pen, fiind foarte puternic, uneori chiar agresiv“. 

Alduy, citată de publicaţia „The Independent“, adaugă că Marion Maréchal-Le Pen „foloseşte tonul tinerei generaţii, pare foarte modernă, dar promovează o agendă foarte conservatoare în termeni de morală, fiind restrictivă în ceea ce priveşte avortul şi foarte conservatoare în ceea ce priveşte căsătoria persoanelor de acelaşi sex. (...) Dacă te uiţi la ceea ce promite, înseamnă întoarcerea la economia, legislaţia şi moralitatea dinaintea anilor ’80“. 

Dar Marion Maréchal-Le Pen are toate şansele să devină imaginea pe care mizează Frontul Naţional. Iar acest fapt ar însemna ca mătuşa sa să intre într-un con de umbră.

Un război dus în tăcere

De altfel, potrivit postului de radio Europe 1, cele două au ajuns să nu îşi mai vorbească, deşi, oficial, nu recunosc acest lucru. Între Marine şi Marion ar exista o rivalitate foarte puternică, născută din goana după popularitate. Şi strategiile lor politice sunt diferite. În timp ce Marion revine la ideile apărate întotdeauna de fondatorul Frontului Naţional, Marine şi-a schimbat discursul pentru a cuceri partea dezamăgită a stângii.

Însă indiferent care va fi deznodământul competiţiei dintre ele, Frontul Naţional pare să rămână un bun al „dinastiei Le Pen“, în care trădările şi conflictele deschise sau tacite sunt la ordinea zilei.

Marine Le Pen conduce Frontul Naţional din 2011

Marine Le Pen

Născută pe data de 5 august 1968, de profesie avocat, Marine Le Pen este cea mai tânără dintre cele trei fiice ale lui Jean-Marie Le Pen, fondator al Frontului Naţional. Ea nu ar fi urmat să intre în viaţa politică, ştafeta formaţiunii dominate timp de aproape 40 de ani de către tatăl său urmând să fie preluată de una dintre surorile sale – Yann şi Marie-Caroline, notează AFP, citată de Mediafax.

Însă viaţa politică a Frontului Naţional şi sciziunile de la sfârşitul anilor ’90 au deschis calea acestei avocate, care a încercat încă din 1993, la vârsta de 24 de ani, să fie aleasă deputat, la Paris. Totuşi, ea obţine primul său mandat politic abia în 1998. 

Devenind tot mai puternică în umbra unui tată care îmbătrâneşte, Marine Le Pen se impune în ianuarie 2011 la conducerea Frontului Naţional. 

Marion Maréchal-Le Pen, aleasă parlamentar la 22 de ani

Marion Le Pen FOTO AP

Născută pe 10 decembrie 1989, Marion Maréchal-Le Pen a fost crescută de mama sa, Yann Le Penn, şi de Marine Le Pen, până când Yann s-a căsătorit cu Samuel Maréchal, care i-a dat numele său tinerei. Ulterior, s-a aflat că Marion este fiica defunctului jurnalist şi diplomat Roger Auque, pe care l-a întâlnit însă abia în 2002. 

Interesată de politică încă de la vârsta de 15-16 ani, absolventă de drept, Marion Maréchal-Le Pen a fost aleasă pentru prima dată parlamentar când avea numai 22 de ani. 

Mamă a unui copil, căsătorită cu omul de afaceri Matthieu Decosse, ea câştigă tot mai mult teren în cadrul Frontului Naţional, fiind, în prezent, preferata lui Jean-Marie Le Pen. 

Jean-Marie Le Pen, eternul candidat la prezidenţialele Franţei 

Jean Marie Le Pen FOTO AP

Fondator al Partidului Frontul Naţional, Jean-Marie Le Pen, care s-a născut la 20 iunie 1928,  este cel care a relansat ideile extremei-drepte în Franţa, la câteva decenii de la destituirea mareşalului Pétain, în 1944, notează „Le Point“.

A candidat de cinci ori la alegerile prezidenţiale - în 1974, 1988, 1995, 2002 şi 2007 – în 2002 atingând punctul culminant al evoluţiei sale politice odată cu accederea în cel de-al doilea tur de scrutin, pe care l-a pierdut însă în faţa lui Jacques Chirac. În 2011 i-a predat fiicei sale, Marine Le Pen, frâiele partidului pe care l-a fondat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite