Din lipsă de turişti din Occident, Grecia se reorientează spre estici. Românii, printre cei vizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insule precum Thassos devin, cel puţin vara, adevărate „bastioane” româneşti
Insule precum Thassos devin, cel puţin vara, adevărate „bastioane” româneşti

Aproape 1,4 milioane de români călătoresc în Grecia în fiecare an, ceea ce face ca Grecia să fie destinaţia nr. 1 pentru turiştii români. Prin urmare, România este o piaţă foarte importantă pentru turismul grecesc.

Spre ţările din Europa de Est şi Balcani se concentrează în această perioadă atenţia conducerii politice a Ministerului Turismului din Grecia pentru atragerea de turişti, întrucât interesul dinspre România, Serbia, Rusia şi Polonia pentru călătoriile în Grecia este foarte puternic, scriu ciprioţii de la Stockwatch.

În România, primirea ce i-a fost rezervată ministrului grec al turismului Harry Theoharis atât de oficiali guvernamentali, cât şi de mass-media a fost absolut edificatoare pentru setea românilor de a-şi petrece vacanţa de vară în Grecia.

Aproape 1,4 milioane de români călătoresc în Grecia în fiecare an, ceea ce face ca Grecia să fie destinaţia nr. 1 pentru turiştii români. Prin urmare, România este o piaţă foarte importantă pentru turismul grecesc, citează Rador

Un interes similar este exprimat şi de sârbii care „fac presiuni” pentru a avea întâlniri cu conducerea politică a Ministerului grecesc al Turismului. Potrivit unor informaţii, Theoharis va vizita Serbia la sfârşitul lunii martie. De asemenea, trebuie remarcat faptul că de turiştii proveniţi din Serbia sunt interesate în principal unităţile turistice din nordul Greciei, care sunt preferate de marea majoritate a turiştilor sârbi.

De notat că turiştii proveniţi din Serbia au depăşit 1 milion în 2019 şi, conform datelor UNWTO, Grecia este cea mai populară destinaţie pentru călătoriile în străinătate ale sârbilor, cea mai populară destinaţie din Grecia fiind Macedonia Centrală.

După Serbia se aşteaptă ca următoarea vizită a ministrului grec al turismului să fie în Rusia, care este o altă ţară de care se leagă mari speranţe pentru această vară, spre deosebire de puţinele sosiri de anul trecut.

De asemenea, un interes deosebit este exprimat şi de polonezi, despre care trebuie remarcat că în 2020 au fost o surpriză plăcută, deoarece, potrivit estimărilor ministerului, aproximativ 400 de mii de polonezi şi-au petrecut vacanţa în Grecia, ceea ce înseamnă aproximativ 40% din numărul total de polonezi care au venit în Grecia în 2019 (852.000 conform datelor Asociaţiei Companiilor Elene de Turism).

1,5 milioane din România

În ceea ce priveşte România, aşa cum s-a văzut clar în timpul recentei vizite a ministrului Theoharis la Bucureşti, Grecia va fi prima destinaţie turistică preferată de români şi în acest an. Theoharis a anunţat că „înainte de Paşte vom avea plăcerea să primim un număr mare de turişti români în Grecia, pentru a trăi cu toţii împreună începutul unei evoluţii care ne va duce înapoi la normalitate”.

Din partea guvernului român, ministrul Economiei şi Turismului, Claudiu Năsui, în declaraţiile sale către mass-media, a susţinut, printre altele, că „Grecia este o destinaţie preferată de români şi încercăm să le facilităm accesul la vacanţele pe care le merită. La nivel tehnic, am discutat despre posibilitatea recunoaşterii reciproce a documentelor, pentru a asigura accesul uşor al turiştilor în ambele ţări. Se poate permite circulaţia liberă cu dovada testului PCR, a testului de anticorpi şi cu certificatul de vaccinare COVID 19.

Partea română va lua o decizie la nivel de prim-ministru, după consultarea cu instituţiile şi organismele sanitare. Sănătatea românilor este principala prioritate a guvernului român. Priorităţile noastre rămân vaccinarea şi deschiderea economiei, inclusiv turismul intern şi turismul în străinătate”.

Acorduri bilaterale

Ministerul Turismului din Grecia a ajuns la concluzia că ţara poate semna imediat acorduri bilaterale de turism cu şase ţări din afara UE, în contextul deschiderii turismului. Aceste ţări sunt Regatul Unit, Israelul, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Serbia, citează Rador.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite