Depozitele de blindate rusești s-au golit pe jumătate în cei peste doi ani de război în Ucraina
0O nouă analiză realizată pe baza informațiilor OSINT (Open Source Intelligence) oferă o privire detaliată asupra modului în care stocurile de echipamente militare rusești s-au diminuat semnificativ pe parcursul războiului din Ucraina, începând cu invazia declanșată pe 24 februarie 2022.
Conform datelor analizate de digi24.ro, principalele depozite ale armatei ruse din interiorul Federației Ruse și-au redus aproape la jumătate numărul de tancuri, vehicule blindate și alte echipamente militare care erau anterior depozitate în aer liber.
Aceste observații se bazează pe compararea imaginilor din satelit de dinaintea invaziei cu cele din 2023 și 2024, ceea ce reflectă o diminuare semnificativă a acestor stocuri. Multe dintre aceste echipamente datează încă din perioada sovietică, ceea ce evidențiază vârsta și starea relativ uzată a unei părți din arsenalul militar rus.
Coordonatele geografice ale peste 50 de depozite și locuri de stocare au fost publicate anonim pe rețelele sociale la sfârșitul anului 2023 de către un analist OSINT. Aceste locații includ 13 depozite de artilerie, 10 depozite de tancuri și mașini de luptă ale infanteriei și 28 de depozite de camioane, vehicule de geniu și alte echipamente militare.
Una dintre cele mai remarcabile scăderi de echipamente a fost observată la depozitul de vehicule blindate din apropierea orașului Ulan Ude, capitala republicii Buriația, din Federația Rusă. Imaginile satelitare arată o reducere semnificativă a numărului de vehicule militare stocate în această locație, semn că armata rusă a fost nevoită să își folosească aceste resurse pentru a face față pierderilor din Ucraina.
Un alt depozit major din aceeași regiune se află în apropierea localității Vagjanova. În septembrie 2021, înainte de invazie, aici erau depozitate peste 3.800 de vehicule blindate, conform presei ruse. Însă, până în vara anului 2023, numărul acestora scăzuse la aproximativ 2.270, ceea ce reprezintă o reducere de peste 40%.
Un aspect interesant legat de echipamentele militare din aceste depozite este vechimea lor. Multe dintre vehiculele blindate sunt modele vechi, unele dintre ele datând încă din perioada Războiului Rece. De exemplu, tancurile T-62, care au fost concepute în perioada sovietică, au fost scoase din depozitele de la Vagjanova și alte locații pentru a fi trimise pe frontul din Ucraina.
Aceste tancuri, deși depășite din punct de vedere tehnologic, au fost modernizate la uzina de tancuri din Omsktransmaș, situată în apropierea orașului Omsk, unde recent a avut loc un incendiu. De asemenea, aceste tancuri au fost folosite pentru a suplini pierderile suferite de armata rusă în timpul conflictului.
Echipamentele militare ruse sunt stocate în conformitate cu o doctrină bine stabilită, care le împarte în patru categorii, în funcție de starea lor. Echipamentele mai noi și de calitate superioară sunt depozitate în spații acoperite, dotate cu sisteme de încălzire și ventilare, în timp ce vehiculele mai vechi, precum cele din depozitele de la Vagjanova, Omsk și Ulan Ude, sunt păstrate în aer liber.
Există două motive principale pentru care armata rusă și-a redus stocurile din aceste depozite. În primul rând, o mare parte din echipamente au fost folosite pentru a înlocui pierderile suferite pe frontul din Ucraina. Rusia a înregistrat pierderi semnificative în acest conflict, iar armata sa a recurs la folosirea echipamentelor vechi, inclusiv transportoare MTLB, BMP-1 și BMP-2, precum și tancuri T-62, toate acestea fiind proiectate în anii 1960. Conform site-ului OSINT Oryx, specializat în monitorizarea echipamentelor militare pierdute în război, Rusia a pierdut peste 3.300 de tancuri, dintre care peste 2.300 au fost complet distruse, și peste 6.000 de vehicule blindate.
În al doilea rând, armata rusă a scos echipamente din depozite pentru a înarma noile unități și regimente mecanizate pe care le formează.
Un expert militar polonez a sugerat că armata rusă ar putea pierde între 2 și 4 brigăzi pe lună, iar în 2024, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că forțele armate vor primi peste 36.000 de echipamente tehnice de luptă.
Deși nu este clar ce tip de echipamente sunt incluse în această estimare, cifrele sugerează o capacitate considerabilă de refacere a pierderilor, echivalentă cu echiparea a 28 de batalioane de infanterie motorizată sau a 7-9 regimente motorizate pe lună.