Demisia Papei, efectul unui raport secret?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Benedict al XVI-lea a încercat emanciparea Papalităţii
Papa Benedict al XVI-lea a încercat emanciparea Papalităţii

Decizia Papei Benedict de a se retrage din funcţie ar putea fi rezultatul unei serii de factori care au culminat cu eşecul reformării Curiei Romane, aparatul administrativ al Vaticanului, şi cu un raport secret elaborat de trei cardinali în urma scandalului supranumit „Vatileaks“.

„În contextul în care nu a reuşit reformarea Curiei Romane, Benedict al XVI-lea a ajuns la o concluzie amară: pleacă el, se schimbă el. Este vorba de sacrificiul extrem, traumatic, al unui pontif intelectual învins de un aparat administrativ prea acaparat de putere şi prea autoreferenţial pentru a fi reformat. Papa Benedict a încercat o emancipare a Papalităţii şi a Bisericii Catolice (...); însă a devenit o victimă“, scrie, într-un editorial, Sera Massimo Franco, expertul „Corriere della Sera“ pe problemele Vaticanului.

ÎNVINS DE SISTEM

„Asistăm acum la un simptom extrem, final, irevocabil al crizei unui sistem de conducere şi unei forme a papalităţii. Este vorba de revolta unui Sfânt Părinte faţă de o derivă a unei Biserici-instituţie care în ultimii ani a trecut de la statutul de «maestru al vieţii» la cel de «păcătos».  O lungă serie de conflicte, manevre, trădări sub cupola Catedralei San Pietro“, subliniază „Corriere della Sera“.

Publicaţia italiană vorbeşte şi despre un presupus „raport secret“ elaborat de trei cardinali şi prezentat în urmă cu câteva zile pe tema scandalului difuzării de informaţii confidenţiale de către fostul majordom papal Paolo Gabriele.
Conform publicaţiei „l Fatto Quotidiano“, evenimentele din ultimul an, inclusiv scandalul scurgerilor de informaţii, ar fi fost o manevră a Suveranului Pontif pentru limitarea puterii secretarului de Stat Tarcisio Bertone, şeful aparatului politic şi diplomatic al Vaticanului.

Potrivit „l Fatto Quotidiano“, Bertone ar fi fost de fapt obiectivul central al scandalului supranumit „Vatileaks“. Într-o ultimă decizie, Papa Benedict numise şase cardinali noneuropeni tocmai pentru a diminua influenţa lui Bertone, care doreşte un viitor papă italian, probabil Angelo Scola, Arhiepiscopul de Milano.

BOLILE PAPEI

Ieri au apărut informaţii că Papa are instalat un pacemaker, iar de curând a fost supus unei intervenţii pentru înlocuirea bateriilor stimulatorului cardiac. Fratele lui Benedict al XVI-lea, Georg Ratzinger, a declarat pentru „Der Spiegel“ că doctorii l-au sfătuit pe Suveranul Pontif să evite călătorii transatlantice, iar acesta se gândea de mai multe luni să se retragă.

La scurt timp după ce a preluat conducerea Bisericii Catolice, Benedict al XVI-lea a suferit un atac cerebral de o intensitate redusă. Se pare însă că acesta nu era primul şi că Suveranul Pontif a mai avut astfel de episoade în anii 1990. În plus, el suferă de osteoartrită, care i-a afectat deja genunchii, gleznele şi şoldurile şi foloseşte o cârjă pentru a se deplasa.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite