Declarații halucinante despre o presupusă invazie pusă la cale de Occident în Belarus: „Pregătesc atacuri teroriste”
0Ofițerii de informații occidentali pregătesc „militanți” să preia puterea în Belarus, potrivit Serviciului de Securitate din Minsk. De asemenea, se spune că aceștia au fost mai întâi antrenați, apoi „testați pe câmpul de luptă din estul Ucrainei”.
KGB din Belarus i-a identificat pe acești oameni și pe „ofițerii serviciilor speciale care îi instruiesc”, a declarat duminică Konstantin Bychek, șeful adjunct al Departamentului de Investigații al Comitetului pentru Securitate de Stat din Belarus, potrivit presei din țară, relatează newsweek.com.
Acești ofițeri de informații „antrenează militanți din Polonia, țările baltice și Ucraina pentru utilizarea ulterioară a forței pentru a răsturna guvernul din țara noastră”, a declarat Bychek pentru postul de televiziune de stat din Minsk, Belarus-1. Bychek a spus că acești „militanți” au fost mai întâi antrenați, apoi „testați pe câmpul de luptă din estul Ucrainei”. Apoi „se întorc, devin instructori, pregătesc atacuri teroriste și dezvoltă planuri pentru o invazie armată a teritoriului Belarus”, a adăugat Bychek.
El nu a oferit nicio dovadă pentru a-și susține afirmațiile publicate de presa belarusă.
Acesta este genul de retorică pe care autoritățile din Minsk l-au rostit în mod regulat de-a lungul anilor, potrivit lui Rasmus Nilsson, de la Școala de Studii Slavone și Est-Europene de la University College London, Marea Britanie.
„În acest moment, având în vedere războiul din Ucraina și tulburările din Rusia, regimul belarus vrea să le arate liderilor ruși că sunt în fruntea lucrurilor și sunt gata să lucreze cu Rusia împotriva unei amenințări occidentale”, a declarat el pentru Newsweek.
Amenințare gravă și constantă
Autoritățile din Belarus doresc să creadă că țara se află „sub o amenințare occidentală gravă și constantă”, a spus el, cu acest tip de declarații menite să întărească mai întâi regimul de la Minsk, și „regimul rus după aceea”.
Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a fost un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin , inclusiv în timpul invaziei Ucrainei de către Moscova.
În weekend, Lukașenko a fost implicat în eforturile Kremlinului de a atenua criza care a izbucnit între conducerea rusă și șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.
Sâmbătă, mercenarii lui Prigojin au mărșăluit spre Moscova, după ce liderul Wagner a acuzat oficialii ruși că vizează trupele Wagner în Ucraina.
Mercenarii Wagner au fost esențiali în efortul de război al Rusiei, mai ales în luptele aprige pentru orașul Bakhmut. Cu toate acestea, există o ceartă de lungă durată între Prigojin și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și generalul Valery Gerasimov.
Soldații Wagner au trecut sâmbătă în orașul Rostov-pe-Don și au acupat mai multe instituții. Sâmbătă, Putin a spus că cei care „au organizat și pregătit rebeliunea militară” vor „răspunde pentru aceasta”.
Prigojin a spus apoi că luptătorii săi își vor opri „marșul pentru dreptate”, cu puțin timp de a ajunge la Moscova. Totodată, s-a anunțat că Prigojin va pleca în Belarus și nu va fi acuzat în Rusia pentru revoltă. În prezent, nu se cunoaște locul unde se află comandantul mercenarilor Wagner.
Lukașenko a aplanat conflictul dintre Prigojin și conducerea militară rusă pentru că îl cunoaște pe liderul wagner de zeci de ani, a informat duminică agenția de știri de stat rusă Tass.
Lukașenko „îl cunoaște personal pe Prigojin de mult timp, aproximativ 20 de ani, și aceasta a fost inițiativa lui personală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov .