De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor

0
Publicat:

Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.

Regele Charles al III-lea FOTO: Shutterstock
Regele Charles al III-lea FOTO: Shutterstock

Motivul este principiul juridic este bona vacantia. Acesta se traduce liber prin "bunuri fără proprietar" și se referă la un proces prin care averile persoanelor care mor fără moștenitori în Anglia și Țara Galilor sunt revendicate de coroană, scrie theconversation.com.

Principiul bona vacantia operează atunci când o persoană moare în Anglia și Țara Galilor fără a lăsa un testament valabil care să dispună de toate bunurile sale și nu există niciun moștenitor al averii sale în conformitate cu normele privind succesiunea ab intestat. Aceste norme, prevăzute în Legea privind administrarea bunurilor din 1925, stabilesc categoriile de persoane care pot moșteni bunurile unei persoane intestate (sau parțial intestate).

Aceste clase sunt ierarhizate și apoi analizate pentru a vedea dacă se poate găsi un moștenitor. În linii mari, nicio rudă supraviețuitoare mai îndepărtată de persoana decedată decât un văr primar nu poate moșteni. Membrii mai îndepărtați ai familiei sunt, în general, excluși. În cazul în care nu poate fi găsit nimeni mai apropiat decât un văr, partea nerevendicată a moștenirii (bona vacantia) trece la coroană și este colectată de aceasta.

Majoritatea acestor averi sunt revendicate de către avocatul Trezoreriei, departamentul juridic al guvernului, care se ocupă de administrarea averii și apoi transferă surplusul către guvern pentru cheltuieli generale.

Cu toate acestea, averile persoanelor care au murit rezidente în comitatul palatin istoric de Lancaster (inclusiv Manchester, Merseyside, Lancashire și zona Furness din Cumbria) trec, în conformitate cu normele bona vacantia, la ducele de Lancaster. Adică, actualul monarh în funcție, Regele Carol.

Proprietățile adunate de Ducatul de Lancaster sunt încorporate în patrimoniul său privat de terenuri, bunuri și active, cu funcția de a asigura un venit privat pentru monarh.

Aceasta este o putere extrem de veche, care datează de la o concesiune din 1377 făcută de Eduard al III-lea lui John de Gaunt, pe când era Duce de Lancaster. În prezent, aceasta face parte din Legea din 1925 privind administrarea averilor.

O regulă similară se aplică în cazul averilor celor care mor în comitatul Cornwall. Aceste proprietăți trec la Ducele de Cornwall, care este, de asemenea, Prințul de Wales, fiul lui Charles, William.

Deși multe dintre aceste averi nerevendicate nu sunt mari, sumele totale primite de ducate sunt considerabile. The Guardian relatează că, în ultimii zece ani, numai Ducatul de Lancaster a colectat aproximativ 61,8 milioane de lire sterline.

Avocatul Trezoreriei și cele două ducate vor face publicitate pentru ca rudele îndreptățite să se prezinte și vor face transferuri către cei îndreptățiți în conformitate cu normele privind moștenirea. De asemenea, toate trei au posibilitatea de a efectua plăți din moștenire către cei care ar putea avea un drept legitim asupra acesteia altfel decât prin moștenire, în special în conformitate cu dispozițiile Legii din 1975 privind moștenirea (dispoziții pentru familie și persoanele aflate în întreținere).

Printre aceștia se numără îngrijitorii persoanei decedate sau concubinii. O parte din ceea ce rămâne este folosită pentru investiții și pentru a menține activele duhovnicești, iar surplusul este donat în scopuri caritabile.

O schimbare controversată îl avantajează, se pare, pe Regele Charles

Mulți oameni sunt în general conștienți și în general mulțumiți de faptul că, dacă mor fără moștenitori, bunurile lor vor merge la stat sub forma coroanei. Cu toate acestea, atunci când Comisia Juridică a efectuat ultima consultare cu privire la principiile intestacy și bona vacantia în 2011, a fost detectată o oarecare neliniște publică în legătură cu acest aspect.

O minoritate semnificativă a fost de părere că regula este anacronică și că bunurile nerevendicate ar trebui să fie date direct în scopuri caritabile. Comisia juridică nu s-a ocupat de acest aspect, în parte pentru că cele mai recente rapoarte și conturi disponibile la acel moment arătau că veniturile nete din bona vacantia în ambele ducate au fost transferate în întregime în scopuri caritabile.

Reportajul The Guardian a dezvăluit acum că a existat o schimbare aparent semnificativă în administrarea fondurilor Ducatului de Lancaster în 2020. O schimbare deosebit de controversată a fost presupusa utilizare a banilor pentru a îmbunătăți proprietățile istorice din portofoliul Ducatului, care sunt apoi închiriate pentru profit.

Documentul a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la cât de mult din venitul ducatului este plătit în prezent pentru cauze caritabile, deoarece acest lucru pare să fi scăzut.

Mai există și întrebarea dacă este corect sau relevant faptul că averile celor care mor în Lancashire sau Cornwall ar trebui să devină bunuri private ale monarhului sau ale moștenitorului acestuia, în timp ce pentru cei care mor în altă parte, averile lor sunt transferate statului britanic în general.

Oricare ar fi rezolvarea acestor probleme, există un mesaj clar pentru cei care își doresc cu tărie ca averile lor să ajungă în scopuri caritabile și nu la coroană: faceți un testament.

Toate testamentele pot fi redactate astfel încât, în cazul în care nu mai există moștenitori în viață, averea să poată fi donată unei organizații de caritate la alegerea defunctului, ca soluție de rezervă. Multe organizații caritabile oferă servicii de redactare a testamentelor care pot fi de ajutor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite