Cum și-a câștigat șeful armatei Ucrainei respectul soldaților ruși de pe front. A ajuns să fie studiat și în academia militară rusă
0Înainte de război, numele lui Zalujnîi era cunoscut în principal de oameni care erau într-un fel apropiați de sfera militară. În străinătate și-a câștigat faima după apărarea de succes a Kievului, scufundarea navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră și contraofensiva de succes de la Harkov.
Anul trecut, revista Time l-a pus pe coperta numărului sau din septembrie, iar ulterior l-a inclus în lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. Acum, toți experții militari ai lumii se gândesc care este secretul succesului generalului ucrainean.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale lui Zalujnîi este că nu a petrecut nicio zi în armata sovietică. Teoria militară, pe care a învățat-o în academiile militare ale Ucrainei independente, s-a suprapus peste practica dobândită pe fronturile războiului din Donbas.
„Zalujnîi este carismatic, are o viziune strategică și, cel mai important, are caracter”, a declarat pentru BBC analistul militar american Michael Kofman.
Într-un interviu acordat publicației The Economist, Zalujnîi și-a numit „religia” o abatere de la practicile sovietice de adorare a comandantului șef. El este reprezentantul unei noi generații de generali ucraineni care vorbesc bine engleza. Iar stilul său de conducere, spun interlocutorii BBC, este mai degrabă occidental - el deleagă autoritatea unor niveluri inferioare de comandă, iar acest lucru, după cum a demonstrat practica, a sporit eficiența întregii armate ucrainene.
Tocmai din cauza acestei delegări de autoritate este dificil să îi atribui lui Zalujnîi multe decizii, ale căror rezultate pot fi văzute pe câmpul de luptă. La urma urmei, nu se știe întotdeauna ale cui decizii și acțiuni au dus la succes sau eșec.
De mai multe ori, Zalujnîi și-a exprimat propriile opinii despre războiul cu Rusia într-un articol program pe care l-a scris în septembrie anul trecut pentru agenția Ukrinform împreună cu fostul comandant al trupelor de asalt amfibiu, generalul Mihailo Zabrodski.
În acest text, generalii numesc eliberarea Crimeei un obiectiv complet realist care poate fi atins încă din 2023 - cu condiția ca Forțele Armate ale Ucrainei să creeze un grup format din zece până la douăzeci de brigăzi militare combinate și să le ofere arme occidentale moderne.
Cu toate acestea, potrivit generalilor, dacă ucrainenii dobândesc controlul asupra Crimeei acest lucru nu va duce la sfârșitul războiului, ci doar va aduce confruntarea la un nou nivel, deoarece rușii - datorită prezenței rachetelor cu rază lungă de acțiune în arsenalele lor - vor continua să amenințe întregul teritoriu al Ucrainei.
Singura modalitate de a realiza acest lucru și, ca urmare, de a inversa mersul războiului, scrie Zalujnîi, este oportunitatea ca armata ucraineană să lovească ținte adânc în interiorul teritoriului Federației Ruse pentru aduce războiul mai aproape de ruși.
„Generalul Voldemort”
O altă caracteristică a generalului Zalujnîi este atitudinea sa față de armata rusă. Pe de o parte, într-un interviu cu The Economist, el spune: „Rușii, ca orice alți inamici, trebuie uciși. Și cel mai important lucru este să nu-ți fie frică să o faci”.
În același timp, Zalujnîi nu își ascunde respectul față de omologul său rus, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov.
„Este puternic, insidios și imprevizibil. Acesta este un dușman puternic pe care trebuie să-l respectăm pentru a câștiga”, a spus el într-un interviu acordat pentru filmul documentar „The Year”.
Și într-o conversație cu un corespondent al Time, Zalujnîi spune că „respectă școala rusă de științe militare”, a citit toate lucrările șefului Statului Major rus Valeri Gherasimov.
Se spune că, după acest interviu, numele lui Zalujnîi a început să fie pronunțat cu voce tare în interiorul zidurilor Academiei Militare a Statului Major General al Rusiei.
Interlocutorul BBC de la principala academie militară a Rusiei spune că înainte de asta, Zalujnîi era pentru ei ceva asemănător cu Lord Voldemort (vrăjitorul malefic din seria de cărți Harry Potter, cunoscut și sub numele de „Cel care nu trebuie numit”). A doua zi după articol, numele lui Zalujnîi a început să apară nu numai în discuțiile dintre profesori, ci și „în procesul educațional”.
„În timp ce Ministrul nostru dădea medalii în Siria, ei și-au construit propria armată. Desigur, Zalujnîi luptă mai bine decât Gherasimov și Șoigu, deși nu este dificil”, a declarat unul dintre comandanții Grupului de mercenari Wagner.