Cum se poziţionează opoziţia din Belarus faţă de Uniunea Europeană. Agenţi sub acoperire îi vânează pe studenţi în universităţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele anti-Lukaşenko nu s-au domoloit în ciuda arestărilor în rândul participanţelor operate de miliţie
Protestele anti-Lukaşenko nu s-au domoloit în ciuda arestărilor în rândul participanţelor operate de miliţie

Opoziţia din Belarus doreşte legături economice mai strânse cu Uniunea Europeană în cazul unei schimbări de regim la Minsk, dar nu în detrimentul relaţiilor cu Rusia, a declarat vineri unul dintre liderii de marcă ai acesteia, notează AFP. Pentru astăzi a convocat o altă mare demonstraţie anti-Lukaşenko.

Manifestaţii fără precedent împotriva omului forte de la Minsk, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, au izbucnit în urma alegerilor de la 9 august al căror rezultat oficial este contestat de opoziţie.

Aleksandr Lukaşenko a răspuns prin represiuni brutale, forţând-o pe şefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, să se exileze în Lituania.”Societatea belarusă aşteaptă un semnal concret în legătură cu ce poate propune Uniunea Europeană”, a declarat la Vilnius Pavel Latuşko, fost ministru al culturii, în prezent membru al consiliului opoziţiei sprijinind-o pe Svetlana Tihanovskaia.

În opinia sa, eventuala promisiune a unui acord de liber-schimb sau unui ajutor financiar ar putea trimite un semnal puternic militanţilor prodemocraţie care încearcă să îl alunge de la putere pe Lukaşenko.

Pavel Latuşko a insistat asupra faptului că, totuşi, opoziţia nu doreşte să se înstrăineze de Rusia, aliat tradiţional al Belarusului.

„Nu dorim nici prietenie cu UE împotriva Rusiei, nici cu Rusia împotriva Uniunii Europene”, a declarat el. Lituania este foarte activă în rândul UE cu privire la gestionarea crizei de la vecinul său.

Latuşko a discutat cu ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, înainte de a se întâlni cu Svetlana Tihanovskaia. În trecut membru al elitei politice a preşedintelui Lukaşenko, Latuşko este în prezent una dintre figurile importante ale Consiliului de coordonare înfiinţat de opoziţie.

El a fost demis din postul de director al Teatrului Naţional din Minsk şi convocat în faţa justiţiei după ce a sprijinit manifestanţi anti-Lukaşenko.

Fostul ministru a părăsit Belarusul în această săptămână.

Latuşko a îndemnat Occidentul să îl izoleze pe Lukaşenko şi administraţia acestuia, odată ce mandatul îi expiră la 5 noiembrie.

Lituania şi alte două ţări baltice, Estonia şi Letonia, i-au pus deja pe lista persoanelor indezirabile pe Lukaşenko şi alţi 29 de oficiali cu rang înalt ai regimului de la Minsk.

Încă un membru al „Consiliului de coordonare“ al opoziţiei a plecat în Polonia

Cunoscuta politiciană belarusă Olga Kovalkova a părăsit ţara şi a plecat în statul vecin Polonia, potrivit colegilor ei din tabăra opoziţiei, informează sâmbătă dpa.

Anton Rodnenkov, purtătorul de cuvânt al "Consiliului de coordonare", format de opoziţia din Belarus pentru a organiza o tranziţie politică după scrutinul prezidenţial contestat din 9 august, a declarat pentru site-ul de ştiri tut.by că Olga Kovalkova se află "în prezent la Varşovia", şi nu a oferit alte detalii cu privire la motivele care au determinat-o pe Kovalkova să părăsească Belarusul.

Kovalkova, în vârstă de 36 de ani, este confidenta reprezentantei opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, şi are şi calitate de membră a ''Consiliului de coordonare".

Ea a fost arestată în luna august şi a petrecut câteva zile după gratii. 

Agenţi sub acoperire îi vânează pe studenţi în universităţi

Regimul din Belarus încearcă să pună capăt protestelor cu orice preţ. Agenţi în civil, mascaţi, au pătruns într-o universitate din Minsk şi au reţinut mai mulţi studenţi, în timp ce alţii strigau lozinci antiregim. Arestările în rândurile studenţilor şi elevilor din clasele superioare au început de zilele trecute. Potrivit presei, există un număr crescut de poliţişti sub acoperire în universităţi şi campusuri care au ordin de a sparge, de a împiedica orice întruniri şi proteste.

Scenele de mai jos s-au petrecut în Universitatea de Lingvistică de la Minsk, după ce studenţii au cântat în holul universităţii un cântec din „Mizerabilii”. Ulterior, s-au solidarizat cu colegii arestaţi la Lingvistică şi studenţii din Universitatea de Informatică şi Radioelectronică.

Ministerul de Interne din Belarus a anunţat sâmbătă reţinerea a zeci de persoane cu o zi înainte în timpul demonstraţiei împotriva a ceea ce ele afirmă că au fost alegeri furate, informează dpa.

Aproximativ 40 de manifestanţi au fost reţinuţi vineri, dar doar jumătate dintre aceştia se vor confrunta cu acuzaţii, a precizat ministerul.

Grupul belarus pentru drepturile omului Viesna a confirmat detenţiile, notând că mulţi dintre cei arestaţi demonstrau paşnic. Unii dintre cei reţinuţi de forţele de ordine la o universitate au fost brutalizaţi, a declarat Viesna.

Studenţii au condus multe dintre recentele proteste, în timp ce mulţi dintre ei sunt acum din nou în campusuri odată cu reluarea anului şcolar universitar.

Protestatarii au convocat duminică o altă mare demonstraţie. Mii de persoane s-au alăturat protestului de săptămâna trecută, mărşăluind paşnic pe străzile Minskului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite