Video Cum ar putea Putin să umilească NATO și să trimită 600.000 de soldați pentru a ataca flancul nordic al alianței. „Rușii nu au renunțat la planul lor de atac”
0Surse din cadrul alianței se tem că Rusia ar putea lansa atacuri în cele mai nordice state membre ale NATO, în cadrul unei ofensive care ar implica aproximativ 600.000 de soldați. Experții amintesc de operațiunea Zapad 2017.

Au apărut imagini din satelit care arată o consolidare a forțelor ruse la doar câțiva kilometri de granița finlandeză, cu dovezi că Moscova a stabilit spații de cazare pentru trupe, infrastructură pentru aeronave și alte facilități noi la baze militare cheie, potrivit dailymail.
Semnele că Moscova trimite arme și trupe în zonă vin ca urmare a afirmațiilor, inclusiv din partea prim-ministrului Finlandei și a serviciilor de informații germane, potrivit cărora Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict de lungă durată cu Occidentul.
Un raport al guvernului finlandez afirmă că Helsinki consideră posibil un atac asupra Finlandei, Norvegiei, Suediei și statelor baltice.
„Rusia își consolidează prezența militară și activitățile în direcția sa nord-vestică în toate mediile operaționale cât mai rapid posibil”, avertizează raportul.
Potrivit sursei citate, un atac coordonat care implică un număr de unități rusești ar putea lovi simultan coasta norvegiană, sudul Finlandei și regiunea Laponia, insula suedeză Gotland și chiar să pătrundă în Estonia, Letonia și Lituania, au declarat sursele citate.
Cu toate acestea, experții au sugerat că este mai probabil ca Putin să opteze pentru atacuri la scară mică, menite să provoace haos în cadrul NATO, care ar fi nevoită să se întrebe dacă să își onoreze pactul de apărare reciprocă sau să permită Rusiei să ocupe teritorii pentru a evita un război european la scară largă.
Operațiunea Zapad
În 2017, Moscova a organizat șapte zile de exerciții militare cu numele de cod operațiunea Zapad, care a simulat efectiv atacuri asupra statelor din Europa de Est.
Manevrele, la care au participat aproximativ 100.000 de soldați, potrivit unor estimări occidentale, precum și mii de vehicule blindate, au avut ca obiectiv cucerirea țării fictive Veshnoriya -cu un relief similar cu cel al statelor baltice.

„Rușii nu au renunțat la planul lor de atac, dar doresc să îl pună în aplicare după războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor noastre, planul încă există, iar rușii nu au renunțat la dorința lor de a-l pune în aplicare”, a declarat un expert, pentru publicația citată.
Detaliind un posibil plan de luptă în conformitate cu ceea ce Moscova a repetat în exerciții, sursele NATO au susținut că „Rusia ar putea ataca vecinii săi occidentali pe uscat, pe mare și pe calea aerului”.
Aceasta ar putea implica trimiterea de forțe de debarcare în Laponia finlandeză, unde ar putea încerca să stabilească o zonă tampon și să cucerească locații strategice precum aeroportul Ivalo.
Moscova ar putea, de asemenea, să lanseze un atac aerian din Peninsula Kola și să trimită trupe de debarcare în sudul țării. Rachetele ar putea viza, de asemenea, Helsinki, s-a afirmat.
De asemenea, forțele ruse ar putea lansa un atac asupra insulei suedeze Gotland și ar putea încerca să pătrundă în Estonia și Letonia.
Ce spun experții în securitate
O pătrundere în Lituania ar avea probabil ca obiectiv capturarea și securizarea unei zone tampon în jurul coridorului Suwalki, care leagă Rusia de exclava militarizată Kaliningrad.
Cu toate acestea, această evaluare a amenințării, considerată de experți ca fiind cel mai pesimist scenariu, se bazează pe informațiile furnizate de serviciile de informații și pe locurile în care se află în prezent unități ale armatei ruse.
Ed Arnold, cercetător principal pentru securitate europeană la Royal United Services Institute, a declarat că o astfel de operațiune la scară largă ar răspândi prea puțin forțele de care dispune Rusia.
„Ar fi foarte dificil pentru Rusia să organizeze un atac mai amplu asupra mai multor ținte de pe flancul nordic și estic al NATO. Cu toate acestea, există o posibilitate semnificativă ca Rusia să organizeze o operațiune mai mică și mai țintită asupra NATO, menită să înfrângă NATO din punct de vedere politic”, a declarat expertul.