Criza din Grecia: Parlamentul german a aprobat noul plan de salvare al Greciei. Băncile elene se vor redeschide luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat membri Parlamentului să susţină acordul FOTO AP
Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat membri Parlamentului să susţină acordul FOTO AP

Parlamentul german a votat „da“ vineri, privind acordul de 86 de miliarde de euro cu Grecia. Germania este una dintre cele şapte ţări din cele 19 ale zonei euro care trebuie să dea undă verde înainte de implementarea înţelegerii. Pe lângă nemţi, şi francezii şi finlandezi au aprobat acordul, astăzi mai fiind programat şi votul parlamentarilor austrieci.

Camera inferioară a Parlamentului Germaniei a aprobat, vineri, noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei, informează Die Welt, citat de Mediafax. Bundestagul, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat planul destinat Greciei cu 439 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 40 de abţineri.

Cancelarul german, Angela Merkel, ceruse Parlamentului să se pronunţe în favoarea negocierilor pentru ajungerea la un nou program de asistenţă financiară destinat Greciei.

Parlamentul grec a votat miercuri seară pachetul de reforme fiscale cerut de creditorii externi, iar premierul Tsipras a pierdut cu această ocazie sprijinul a peste un sfert dintre parlamentarii partidului său Syriza. Votul german vine la doar câteva ore după ştirea că băncile greceşti, închise de aproape trei săptămâni, se vor redeschide luni. 

Băncile greceşti se redeschid luni

Închiderea băncilor din Grecia a reprezentat unul dintre cele mai vizibile semne ale crizei. De luni dimineaţă, limitarea sumei care poate fi retrasă de la bancomate va fi înlocuită de o cotă zilnică, a anunţat adjunctul de Finanţe din Grecia.

Dacă cineva nu vrea să retragă 60 de euro luni, şi vrea să-i scoată marţi, de exemplu, poate retrage 120 de euro, sau 180 de euro miercuri“, a declarat vice-ministrul de Finanţe Dimitris Mardas, pentru televiziunea ERT.

Anunţul cu privire la redeschiderea băncilor a fost făcut după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a ridicat nivelul fondurilor de urgenţă pentru Grecia. Totuşi, limitarea retragerilor de bani de la bancomate, cea de 60 de euro, va fi ridicată gradual, anunţă oficialii citaţi de BBC.

Miniştrii zonei euro s-au pus de acord şi cu acordarea unei finanţări-punte de şapte miliarde de euro, dintr-un fond UE, pentru a păstra pe linia de plutire finanţele greceşti. 

Votul a trecut de Parlamentul german, în ciuda părerilor contradictorii

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat membrii Parlamentului să susţină acordul, spunând că ea este „absolut convinsă“ că acesta este pasul următor. Însă mulţi dintre parlamentari din alianţa creştin-democraţilor a cancelarului anunţaseră că vor vota împotrivă, la fel şi unii de stânga. 

Este ziua cancelarului Angela Merkel, împlineşte 61 de ani, dar nu se aşteaptă la o dispoziţie  sărbătorească în Bundestag (parlamentul german). Se aşteaptă ca parlamentul să voteze pentru acord, însă atmosfera este tensionată. 48 dintre membri conservatori ai lui Merkel au spus aseară că o vor sfida. Alţii vor urma linia partidului, dar cu obiecţii“, nota corespondentul BBC la Berlin, Jenny Hill, înaintea votului.  Potrivit sondajelor de azi dimineaţă, 49% din nemţi nu vor să intre în negocierile privind acordul. 

„Şi pe ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schäuble, îl aşteaptă vremuri mai grele: atitudinea sa dură la adresa Greciei a supărat unii parlamentari care se îngrijorează că reputaţia Germaniei a avut de suferit. Interesant este că Schäuble s-a folosit de un interviu pe care la acordat în ajunul dezbaterilor (joi seara, n.r.) pentru a ridica din nou problema unei ieşiri temporare a Greciei din zona euro“, continuă jurnalista BBC.

La deschiderea şedinţei, Merkel a avertizat că, dacă se respinge acordul, va avea loc „un haos predictibil“.

Austria votează tot vineri acordul cu Grecia

Germania este una dintre cele şapte ţări din cele 19 ale zonei euro care trebuie să dea undă verde înainte de implementarea înţelegerii. Francezii şi finlandezi au aprobat deja acordul, astăzi fiind programate voturile parlamentarilor germani şi ale celor din Austria.  

Grecia datorează 320 de miliarde de euro şi speră să obţină un al treilea ajutor financiar internaţional. Luna trecută, Grecia a devenit prima ţară din cele dezvoltate care a intrat în incapacitatea de plată, eşuând să restituie o rată a unui împrumut către Fondul Monetar Internaţional. 

Votul pozitiv din parlamentul grec a adus şi primii bani. BCE a majorat joi finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că se aşteaptă ca statul elen să ramburseze luni instituţiei o datorie de 3,5 miliarde de euro. 

Aprobarea unei finanţări-punte de şapte miliarde de euro

Apoi, miniştrii de finanţe din zona euro au dat undă verde deschiderii negocierilor privind un al treilea plan de ajutor pentru Grecia. Bloomberg notează că aceştia au convenit, în principiu, acordarea unui credit punte de 7 miliarde de euro Atenei , împrumutul urmând să fie anunţat vineri, după ce parlamentele naţionale din mai multe state din zona euro vor aproba acordul semnat luni de premierul elen Alexis Tsipras. 

Financial Times scrie că, totodată,  BCE a creat linii secrete de finanţare, constând în facilităţi de credit bilaterale, către România şi Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale din aceste state să nu oprească susţinerea subsidiarelor băncilor din Grecia. 

infografie grecia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite