Crimeea nu vrea să ia parte la sancţiunile impuse Ucrainei de Rusia: autorităţile cer permisiunea Moscovei pentru a importa produse din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Agriculturii din Crimeea, Nikolai Poliuşkin, solicită Rusiei permisiunea de a importa produse din Ucraina FOTO transmradio.com
Ministrul Agriculturii din Crimeea, Nikolai Poliuşkin, solicită Rusiei permisiunea de a importa produse din Ucraina FOTO transmradio.com

Crimeea a cerut permisiunea Rusiei de a continua importul de lapte, produse lactate, zahăr şi ulei de floarea soarelui din Ucraina, după ce Moscova a decis sistarea importurilor din Ucraina în cadrul propriilor sancţiuni luate împotriva vecinului de la vest. Ministrul Agriculturii din Crimeea a declarat că, din cauza poziţiei geografice a peninsulei, au existat probleme cu satisfacerea nevoilor populaţiei.

Ministrul Agriculturii din Crimeea, Nikolai Poliuşkin, a mărturisit jurnaliştilor că, din cauza localizării geografice a peninsulei, există probleme cu furnizarea anumitor produse care, înainte de anexarea la Rusia, proveneau din Ucraina, informează agenţia de ştiri „CrimeaInform“.

Am început să primim lapte din regiunea Kuban, dar cu problemele de transport pe care le avem nu putem satisface cererea. Din această cauză am redactat o scrisoare către vicepremierul rus Dmitri Kozak prin care i-am solicitat să ne permită importul de lapte din Ucraina“, a declarat Poliuşkin. 

Crimeea produce 311.000 tone de lapte anual, adică doar o treime din nevoile sale (900.000 de tone). O mare parte din această cotă de lapte cade în spatele gospodăriilor private, în timp de doar 67.000 de tone sunt procesate în fabrici.

Crimeea este mai puţin dependentă de Ucraina în cazul altor produse, deoarece fie are propriile rezerve, fie şi-a compensat cererea cu ajutorul furnizorilor ruşi. De exemplu, peninsula primeşte sfeclă de zahăr din regiunea Kuban, notează agenţia de ştiri „ITAR-TASS“.

Pe de altă parte, Crimeea va trebui să-şi asigure producţia de ulei de floarea soarelui. Înaintea anexării la Rusia, seminţele de floarea soarelui erau procesate pe teritoriul ucrainean. 

Lipsuri nu există, în schimb, în ceea ce priveşte produsele din grâu. „Avem deja strânse 1,1 milioane de tone de cereale de primăvară, inclusiv 660.000 de tone de grâu“, spune ministrul Agriculturii din Crimeea.

Decizia Ucrainei de a tăia furnizarea cu apă către Canalul din nordul Crimeei nu a avut un impact dezastruos asupra peninsulei. Producţia de legume a scăzut cu doar 5% faţă de anul trecut, susţine Poliuşkin. Crimeea are producţie suficientă de fructe şi legume şi produce 70% din nevoile de carne şi 77% din cele de ouă.

Din 28 iulie 2014, Rusia a interzis, din motive de securitate, toate importurile de lapte şi de produse lactate din Ucraina. Mai devreme, protectorul rus împotriva furturilor, pierderilor sau practicilor ilegale – Rospotrebnadzor, a interzis importurile din Ucraina de cartofi, carne de porc şi brânză din 13 fabrici, sucuri, mâncare pentru bebeluşi, băuturi spirtoase şi bere din 3 fabrici, conserve de legume, de fructe şi de peşte din 7 întreprinderi ucrainene.

Rusia a mai restricţionat şi importurile de produse ale fabricilor deţinute de compania Roshen, proprietate a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko. 


Citeşte şi:

Vladimir Putin descinde din nou în Crimeea, unde va susţine un discurs în faţa parlamentarilor ruşi

Preşedintele rus Vladimir Putin va merge joi în Crimeea, peninsula ucraineană alipită în martie la Rusia, unde va rosti un discurs în cadrul unei reuniuni cu deputaţii din Parlamentul rus, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Petro Poroşenko: Crimeea nu se vinde, deoarece este pământ ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat vineri că peninsula Crimeea, anexată anul acesta de către Federaţia Rusă, „nu se va vinde”, deoarece este „pământ ucrainean”. De asemenea, liderul de la Kiev a afirmat că administraţia va utiliza toate mijloacele posibile şi legale pentru a-şi apăra interesele naţionale, informează agenţia Ukrinform, potrivit Mediafax.

Moldova recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei? 13 companii din regiune figurează în lista întreprinderilor ruseşti care pot exporta produsele în Moldova

213 companii din Rusia au trecut controlul fitosanitar şi veterinar moldovenesc şi îşi pot exporta produsele alimentare în Republica Moldova, anunţă Rosselhoznadzor. În listă figurează şi 13 întreprinderi din Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite